—-Din cate stiu eu, dintre vinurile rosii imbuteliate in Romania, aveam pana de curand patru soiuri: Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Negru de Dragasani si Novac.
—-In toamna anului trecut, in Bucuresti s-a lansat Alutus. Soi ce provine din Dragasani si aparut la statiunea de cercetare din zona, din incrucisarea Babestii Negre cu Saperavi. De pe o suprafata de jumatate de hectar s-a recoltat din viile Avincis si s-a realizat acest vin nou.
—-Prima data l-am degustat in 2021, in tripul de documentare pentru Wine Secrets of Romania – Dragasani Region alaturi de Julia si Bruno Scavo. Asa, din barrique, pe repede inainte, apoi la un an distanta din nou la crama… tot mai promitator.
—-Astazi, Alutus, imbuteliat intr-o sticla cu o eticheta moderna si interesanta, poarta numele de Cuvee Valeriu. Eu am nimerit sticla nr. 1078 din doar 2221. E un vin solid, puternic, cu o culoare rubiniu-violacee, dezvoltand toate aromele complexe ale fructelor rosii si negre de padure. In ciuda celor 14.5 vol. alcoolice, este echilibrat, catifelat si exprima o eleganta aparte, fiind un vin din categoria ce tinde spre “strong”. Aerarea de minim 2 ore nu-i va face decat bine.
—-Astept editiile viitoare ale acestui vin, stiind ca tot ce-a lansat Avincis in gamele premium a avut success.
—-Mult noroc, Alutus!
Comentarii recente