Arezane, ce fată frumoasă ai!

Scris la 29 martie 2014 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Romica Jurca nu ne-a mai păcălit de data asta. Week‑end-ul ăsta chiar e frumos.
….Mi-am făcut timp şi m-am dus la piață să iau verzituri. Ștevie, urzici, lobodă, leurdă, ceapă verde, roșii bulgărești (!!), dar și brânză (din Mărginimea Sibiului, of course), cașcaval țărănesc. Însă nu m-am putut abține să nu iau și câteva felii de ruladă din șunci de porc (pentru gust).
….Simțeam nevoia de ceva revigorant și proaspăt, precum vremea de-afară, așa că  la tot montajul primăvăratec luat din piață, am desfăcut un vin nou promovat de Un Vin Pe Zi: Crâmpoșia Arezanului 2013 de la Crama Atelier. M1 cu ceva zile în urmă.
….Jucăușa fată a Arezanului stătea de două zile la răcitor și îi venise vremea să dea față cu primăvara din farfurie. A stat cuminte la pozat, la scos dopul, iar în pahar, sătulă de atâta cumințenie și-a ridicat poalele, atât cât să-i vedem frumusețile. Frumoasa satului dobrogean ar fi vrut să-mi zică vreo două vorbe despre ea. De ce-a lipsit cu un an înainte, care-i istoria ei, de ce e ea mai altefel decât verișoarele ei din Drăgășani, care-i rostul ei și ce caută așa departe de neamuri și multe altele. Eu aflasem toate astea de aici și nu mai aveam răbdare de povești neaoșe. Am luat-o de picior și i-am spus tot ce cred eu despre ea: Auzi, blondă mică!…Ești cam bălaie și pe pahar mi-ai lăsat mici bule ale caracterului tău zvăpăiat, iar cârnul ala mic de fetiță ușor neobrăzată ar trebui să simtă ierburile de-abia răsărite anul ăsta, dar și ceva miere de salcâm. Și chiar dacă te prefaci că nu stai la pupat, ai gust dulce-acrișor, cu aciditate mare, iar baieții care te iau la horă să aibă grijă…13,5% (vol. alcool), i-ar putea ameți de-a binelea.
….Dar în curte mai aveam atâta treabă, așa că n-am mai zăbovit la basme crâmpoșești prea mult și-am terminat primul pahar repejor, urmând să revin în bucătărie unde se desăvârșeau alte treburi de-ale gurii. Ne-am pupat bine cu Crâmpoșia Arezanului care mi-a lăsat un gust bun și promisiunea că la vară, după ce ia BAC-ul, ne facem de cap pe o terasă, fără să mai ceară voie de la părinți, iar drept răsplată, i-am pregătit 7 papioane.
….Alți amici de-ai mei, la întâlnirea cu fata Arezanului, au avut părerile de mai jos și pe care vă rog să le citiți și să țineți cont.
….RaSto

Aceasta Cramposie dobrogeana intruchipeaza vinul primaverii. Culoarea stralucitoare a dizolvat ceva din soarele sudului, aromele sunt crude si verzi, de iarba proaspata, agrise si marar. Langa o placinta cu spanac va iesi in evidenta aciditatea inalta, cu un iz usor sarat, si finalul destul de lung, usor intepator, ce aduce a ghimbir. L-as servi doar putin racit, in pahare largi si incapatoare.
Mihai Oprea Vinul din Cluj
Daca pana nu demult ne asteptam ca o sticla de Cramposie sa vina aproape exclusiv din podgoria Dragasanilor, iata ca ne reintalnim astazi cu una produsa in Dobrogea. Ea este din recolta 2013 si face parte din gama Arezan. E o Cramposie bine facuta, proaspata, inzestrata cu o aciditate sprintena si cu nuante crude de carcel de vita, sparanghel si flori de camp.
Alin Ioniță Punctul pe Vin
Anul acesta, Cramposia facuta in 2013 de Razvan Macici la Crama Atelier de la Murfatlar e inca si mai plina de verva decat cea de acum doi ani. Vinul de culoarea paiului de grau e luminos si crocant: bine racit, incanta degustatorul cu arome vibrante de citrice, soc si fan, gustul sprintar fiind bine echilibrat de o aciditate vioaie si de o lejera nota amaruie pe final, care aminteste de sucul de grapefruit proaspat stors si-i confera eleganta.
Răzvan Jurcă Vin și plec

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori