Pe 25 Septembrie s-a produs atac speculativ asupra leului

Scris la 28 septembrie 2012 in Povesti despre vin | 8 comentarii

 ….Un bun amic îmi spune că iar e ofertă bună de vinuri la Carrefour şi era păcat să nu dau o raită pe acolo. Nici nu ştiam că ofertele speciale la vinuri au intrat într-un program numit Sărbătoarea Vinului. Bravo lor! Şi-mi iau un coş mic şi tot pun în el, până când îmi dau seama că-mi trebuie unul de-ăla pe rotiţe mari.
 ….Văd un vin pe care nu-l încercasem niciodată: Sauvignon Blanc de la Casa Isărescu. Studiez eticheta, văd că-i din 2009 şi-l pun în cărucior. Scurtez puţin povestea ca să ajungem la ce ne interesează cel mai tare: „studiul de laborator”. Răcită bine sticloanţa, îi desfac dopul şi încep să-l citesc. Pe dop scrie: Ileana şi Mugur ISĂRESCU şi mai văd desenat un leu încoronat. Frumos. Apoi reiau eticheta pe care văd un frumos conac uşor stilizat, aşezat între dealuri (poate între vii). Mai scrie:  ediţie limitată 10000 de sticle.
 ….Rezultatele analizei: culoare galben deschis, auriu şi frumos, cu străluciri intense. Nasul interesant, cu ceva flori, codiţe de viţă, soc. Atac acid, puternic, corpolent, alcoolic (14%), plin, aşezat şi aspru. Înghit şi rămân cu o mică amăreală nesupărătoare. Nu pot spune că ar avea o eleganţă sau vreo sofisticărie în el, ci doar că e forţos. Ca să nu te ţii de garduri la sfârşitul unei sticle, trebuie încercat cu guriţe mici, pentru că nu e pentru „copiii” de la grupa mică. E genul de vin care-ţi cere mâncare, dacă vrei să-l ai partener o seara întreagă. Şablonul ăla cu: „se asezonează cu brânză, peşte şi salate” nu mai merge deloc în cazul ăsta. Eu l-aş urca la nivel de cotlet de porc cu ciuperci sote şi o leguma pe lângă, iar dacă ciupercile nu-ţi fac cu ochiul, dă-i frate, cu mujdei light pe o fasole verde. Hai, pulpiţe la cuptor, dacă te ţii de-o dietă. Numai aşa îl dovedeşti. Nu ştiu ce bea guvernatorul nostru, dar trebuie să aibă stomac tare. Eu l-am degustat cu o pulpiţă de iepure şi piure de mazăre, cu o uşoara tuşă de usturoi şi turtiţe din brânză de vaci, cu ou şi tărâţe de ovăz (în loc de pâine).
 ….Sincer, n-am prea băut sauvignoane bune din Drăgăşani, cu excepţia celui de la Via Sandu (din vecini), iar cine se hotărăşte să cultive soiul ăsta prin zonă, are de lucru serios, pentru că soiului, parcă, nu-i prieşte aici. Îi lipseşte eleganţa şi mireasma specifică sauvignonului.
 ….Concluzie: la 52,50 lei / sticla (cumpărată din hypermarket) eu cred că-i too much. Sau cum ar spune traderii: în ziua de 25 septembrie s-a produs un atac speculativ  asupra leuţului iubitorului de vin.
RaSto

8 comentarii

 1. Fata de asta simplu, „rezerva” e cu cateva clase peste si costa 50 de lei daca ajungeti prin Dragasani, la magazinul guvernatorului. As mai incerca si niste Vitis Vetus de la Mr. Bauer, sunt de exceptie.

  • Am sa o iau de la coada la cap.
   Am sa mai incerc odata SB-ul din 2008 de la Stirbey, desi, cand am fost acolo n-a fost deloc in forma. Mi s-a parut doar tare si anost, insa, datorita postarii tale si a faptului ca Raluca si Oliver sunt persoane absolut agreabile, voi mai incerca Vitus Vetus.
   Cu Reserva lui Isanescu, chiar nu m-as mai risca. E ca si cum mi-as cumpara tenishi Versace ca sa ma duc sa-mi iau tigari de la gara din Chitila. Cred ca si-n somn daca ne scoli, amandoi stim sa spunem 10 sauvignoane romanesti mai bune decat ce fac oamenii BNR-istului pe deal in Dragasani.
   Pana acum am incercat urmatoarele SB-uri din zona: Casa Iordache (demisec), Negrini (un vin comun),Via Sandu (bun si pretul), Avincis(neplacut),Isarescu si Stirbey- despre care am vorbit.Poate 2012 va fi un an mai bun, noi rabdare avem.

   • Acu…nu stiu la ce v-ati gandit incercand 2008 in 2012. In rest, la fel, nu sunt de acord cu niciuna dintre afirmatii 😛

    • 🙂 ale tale sau ale mele ?

 2. Am reluat aseara degustarea SB-ului Vitus Vetus 2009. Din pacate, raman la parerea anterioara. Tot nu e pe gustul meu 🙁

 3. Eu am incercat Negru de Dragasani 2011 si am regretat cei 42 lei dati pe el. Inca mai fierbea! Ii este cam foame dlui. Isarescu de scoate asa ceva pe piata la aceste preturi. Eu nu mai cumpar curand nimic de la el.

 4. Depinde de unde l-ai luat. La magazinul din Dragasani sunt preturi foarte bune, n-am fost dezamagit.

 5. Din Carrefour. Tentat de soiul specific Dragasaniului. Daca am drum prin Dragasani poate trec pe la magazin. Altfel sa ma duc special pentru 10 lei mai putin, la cat este combustibilul acum nu se prea merita.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori