Back to Winter

Scris la 22 aprilie 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Primăvară mai capricioasă ca asta n-am mai pomenit demult.
Pasionații de vin au văzut cum Facebook-ul a fost umplut de impresionante fotografii din Chabils și din multe alte locuri în care se încerca salvarea de la îngheț a viilor. Nici zonele noastre n-au foat ocolite. Am văzut foto din Vrancea și din nodul țării cu zăpadă mai multă decât in februarie. În Moldova de dincolo a fost chiar urgie.
După zile bune în care dimineața nu știai cum să te îmbraci, pentru ca după ora 13.oo puteai face plajă, a venit mizeria asta de vreme friguroasă, cu ploaie rece, apoi lapoviță și chiar ninsoare în sudul țării. Nu numai că am repornit centrala termică, dar am pus și ultimele vreascuri uscate în șemineu. Aproape degeaba!
Tot bioritmul mi-a fost dat peste cap… după apariția vinurilor proaspete albe și permanenta degustare de vinuri rose… back to winter!

Așa că…. am scos din beci un vin ce se odihnea de ceva vreme pe-acolo… nah, că l-am scos la lumina plumburie… Cabernet Sauvignon Origini 2012.
La “gura sobei” și lângă o friptură de porc la cuptor am început să stăm de vorbă. Că ce mai zici, ce-ai mai făcut, ce-ai mai băut?… ya-da, ya-da… el în decantor (trăgera de timp), eu cu paharul pe masă… mai vorbim de vreme, mai de bugetul consolidat, de bârfe (nu i-am zis nimic de Sebastian), iar de vremea ticăloasă…eu înjurând de ‘mnzei… Dar, cu timpul a cedat.
Și-apoi a  început el, ca pe catwalk: culoare rubiniu inchis cu mica tentă purpurie. Nas fructat, intensitate medie, ușor persistent, cireșe și multe vișine coapte bine de tot, ușor vegetal, cu iz mic de cafea. Îmbietor. Și cu gustul zice bien… sec, structură medie spre mare, taninuri cu vârfurile tocite, ușoară catifelare și alcool îmblanzit (14,5% !), urme de lemn polishat cu delicatețe, tentă de tabac și finish lung cu amăreala aia fină de vin pricopsit. Mă mai documentez și văd că la Berliner Wein Trophy 2015 s-a pricpsit cu medalie de aur. Păi, au și oamenii aia dreptate. O merită.
Notă generală: robustețe și eleganță, un adevarat “domn în sticlă. Și se adeverește că 2012 a fost an prielnic și la Budureasca, pentru că și acest vin ce se face plăcut încă de pe acum, având potențial de învechire. +7 papioane/8 și doar 67 de lei aici.
Cu bine,
RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori