Blind în roșu

Scris la 29 aprilie 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

—-Imediat dupa GoodWine-ul din primavara asta, seria mea de absolventi WSET2 ne-am adunat la un blind de cupaje roșii, recolta 2011, cu preț maxim 130 lei.
—-Colega mea Laura a asigurat locul degustării (o foarte intimă și cochetă încăpere dintr-o casă veche din zona boemă a orașului), Marina paharele, Liviu s-a ocupat de gustările apetisante, iar noi ceilalți cu completarea seriei de vinuri ce urmau sa fie luate la întrebări.
—-Grupul  de cursanți s-a mărit în ultimul moment cu patru veterani în ale vinurilor (Bogdan S., Cosmin T., Vica N.și Cătălin M.), care au contribuit prin experiența lor la justa apreciere a vinurilor degustate.
—-Vinurile au fost în număr de 13 (cu noroc), toate desfăcute din timp si învelite în pungi negre ca să nu fie identificate, iar depozitarea la loc sigur, departe de privirile indiscrete.
—-Ca de obicei, primul vin a fost de calibrare, obținând un punctaj destul de mic, vinurile  succedându-se apoi destul de rapid, deși au fost voci care s-au ridicat împotriva temperaturii relativ scăzute de servire.
—-Bineînțeles ca după ce numărul probelor analizate creștea, s-au înmulțit și comentariile, pe lângă cele normale referitoare la soiurile din alcătuirea cupajelor, unii fiind convinși că au identificat vinul sau măcar producătorul, alții stilul (lumea nouă/veche), mergându-se până la identificarea tipului de stejar folosit pentru baricare (franțuzesc clar, ăsta e românesc…etc).
—-Un lucru bun a fost faptul că nu au existat sticle cu probleme, astfel că, practic  (cel puțin sub acest aspect), toate vinurile au putut fi analizate în starea lor normală (deși unele vinuri cred ca ar fi necesitat o aerare de mai lunga durată).
—-Au fost surprize, vinuri mai ieftine plasându-se în fața unora mai scumpe, dar acesta este farmecul blind-ului. Câștigătorul a fost un vin care a fost foarte apreciat și în versiunea 2009 și despre care am aflat că nu se prea mai găsește pe piața: Lacerta Cuvee IX 2011. Eu l-am apreciat pe la minim 88 de puncte și este un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra și Shiraz. Poftim nimereală… vinul ăsta luase și marea medalie la IWCB 2014 !
—-Un vin serios, cu arome de fructe negre coapte, cafea și condimente, senzația fiind de vin puțin mai evoluat decât vârsta. Tanini echilibrați, post gust mediu spre lung.  Un vin care este excelent și acum, dar sunt convins ca tot așa va fi și peste 4-5 ani.
—-O seară frumoasă care sper să se repete, nu de alta dar la WSET level 3 va fi și o probă practică (deci trebuie să ne antrenăm serios)!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori