Continentele gustului – Cu ce ne-am întors din vacanţă

Scris la 5 septembrie 2014 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

Pe 3 septembrie am participat la Vinexpert Dorobanţi – o nouă ediţie de  food and wine pairing, un experiment marca Vinexpert – Dan-Silviu Boerescu (a.k.a. Bucătărescu).
Într-o ambianţă extrem de placută, cu gazde primitoare, am petrecut o seară deosebită, în ciuda ploii de început, care a făcut ca mulți din cei care își anunțaseră participarea să întarzie ceva.
N-am fost singura personalitate prezentă la eveniment, acolo găsind pe actorul George Mihăiță, pe Constantin Croitoru (care a avut intervenții importante la descrierea vinurilor) și distinsa Amalia Arva (vinul.ro).
Vinurile au fost foarte bine prezentate de Dragoș Ghinea, completat (la primele 3 vinuri) de dl. Croitoru.
Am început cu Cremant Prima Perla Rose (Franța), realizat în metoda tradițională de Jean Claude Mas din Pinot Noir, Chenin Blanc și Chardonnay. Un vin reușit, fructat, cu o perlație fină, foarte echilibrat. Per ansamblu extrem de plăcut.
Am continuat cu  Fantezii și Pâine Asiatică (pâine indiană chapati, pâine japoneză cu curry, pâine thai cu lapte de cocos, pâine chinezească dulce) vs. Yalumba Viognier Eden Valley 2011 (Australia).  Un vin realizat de o enoloagă și recompensată cu titlul de cel mai bun oenolog din Australia. Vin realizat din clone „tip” Guigal Condrieu. Un vin deosebit față de ceea ce am mai baut de prin Franța. Un nas dominat de cremene. Destul de picant la gust, fructe albe, extrem de mineral. Dezavantajat un pic pentru că a venit după spumantul mult mai fin,  a mers însă cu pâinicile picante.
Variațiunea pe tema Ajo Blanco/ Supă de usturoi cu migdale și fidea artizanală cu trufe „Gran Cucina” și o picatură de ulei cu trufe „Leonardi” (Catalunya / Toscana) s-a asociat cu Chardonnay CD Bianco Castiglion del Bosco 2013(Italia). Vinul extrem de fresh, dintr-o zona (Toscana) renumită pentru vinurile roșii, are un nas extrem de parfumat (aduce ușor cu Sole de la Recaș). Vanilia și citricele coapte dominăși gustul, însă aciditatea mi s-a părut destul de scăzută. Per ansamblu este un vin placut și de vara (12,5 % alcool). Supa m-a făcut să mă gândesc că „Sarea în bucate” nu este doar un basm.
Au urmat  chifteluțe (turte) de mălai „Johnny Cakes” cu  terină de iepure în Pinot Noir „Edouard Artzner”, „dulceață” de ardei iute și mix de salate Eisberg (Statele Unite / Franța) vs Dievole Novecento Chianti Classico Riserva 2006 (Toscana, Italia). Un vin excelent, serios (14 % alcool), nefiltrat, cameleonic (își tot schimba paleta de arome cu trecerea timpului). Nas fructat, dominat de prune uscate, vișine coapte, pământ. La gust se simt fructele coapte. Tanini medii, onctuos, cu un potențial de învechire clar. Postgust mediu. Cred că trebuie,totuși, decantat și servit cu o carne roșie mai consistentă (excelentă terina, fiind un pic prea fină, chiar dacă pâinea de mălai și mai ales ardeiul iute contrabalansau finețea).
The best pairing was:….  Berbecuț cu orez sălbatic cu miere, caise în vin Nebbiolo- și crema de Balasamico cu măsline „Leonardi” (Maroc / Italia) vs Pinotage Kanonkop 2009 (Africa de Sud). O surpriză plăcută acest vin. Deși cu alcoolul destul de sus (14 %), este fructat, catifelat, cu o ușoara tentă dulceagă, care, însă, se potrivește la fix cu mierea din orez. Postgust mediu. Parcă atunci când se încalzește, alcoolul iese un pic la suprafață.
Mai departe… Plăcintă cu carne, salată Eisberg și sos din cremă picantă de anghinare „Gran Cucina” (Australia/Italia) vs Yalumba Hand Picked Tempranillo Grenache Viognier 2006 (Australia). Un vin cu 13,5 % alcool, realizat din două soiuri roșii (viile de Grenache au 125 ani!) și unul alb, fructat, mineral. Mult fruct, cu o ușoară tentă de cârcel de viță, picant şi postgust mediu. Plăcinta extrem de gustoasă, dar era și mai bună dacă ar fi fost servită mai caldă.
Desertul  a fost Compost de confetti cu chipsuri de ciocolată neagră (Statele Unite) vs Cabernet Jordan 2007 (Statele Unite). Un vin de excepție (un cupaj de fapt 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 4% Petit Verdot , 1% Malbec !) cu 13,78 % alcool. Nas de ciocolată cu vanilie. Gust dominat de ciocolată, vanilie, vișine. Tanini fini, un vin rotund, onctuos, care a mers la fix cu negresa de la desert.
Ce mai, cireașa de pe tort!
Aștept cu interes viitoarea întâlnire cu vinurile din Chile & Co!
.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori