Cronica de Revino

Scris la 17 mai 2016 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu
—-Aparitia unui nou targ de vinuri in Bucuresti nu putea sa nu imi starneasca curiozitatea.
Desi de obicei sambata este pentru mine ziua de vizitare a targurilor de acest gen, dar week-end-ul a fost extrem de aglomerat cu vinuri roze, astfel ca la Revino am ajuns doar in a treia zi (care initial era destinata doar celor din HORECA). Astfel am ratat masterclass-urile si chiar unele vinuri care nu au mai fost disponibile la degustare in aceasta ultima zi.
—-Fata de traditionalul targ de vinuri GoodWine, ar fi de amintit in sens pozitiv (este posibil sa mai fie si alte aspecte care acum probabil ca mi-au scapat) urmatoarele: amplasare ultracentrala, mai accesibila si mai eleganta; spatiu mai luminos si care permite evaluarea culorii vinurilor la lumina naturala; participarea catorva crame premium din Romania care de ceva timp nu au mai participat la GoodWine; selectarea publicului (prin pretul mai ridicat al biletului de intrare), lucru sezizat si de reprezentantii unor crame, astfel s-a redus numarul celor doritori de vinuri rosii dulci si demidulci (desi am inteles ca au mai fost cereri); pret diferentiat al biletului in functie de ora vizitei (50 ron pana la ora 15.oo si 70 ron dupa aceasta ora); posibilitatea schimbarii rapide a paharului la standuri; standuri identice, dotate de organizatori cu frapiere, vase deversoare, sticle de apa..
—-Poate ca la editia viitoare ar fi bine sa se tina cont de: pretul mai mare al biletului de intrare (50/70 lei – in care, pe langa paharul de degustare Stolzle,  primesti in plus fata de GoodWine un pix si un carnetel pentru notele de degustare si prezentarea cramelor si a vinurilor participante). Standuri destul de mici (unele semanau cu standurile din super/hypermarket unde la doua Pepsi cumparate primesti o punga de chipsuri) si de aici un numar relativ redus de vinuri expuse (este adevarat insa ca astfel toti au venit cu creme de la creme); numar mai mic de expozanti; pretul de achizitie al vinurilor (practicat de un wineshop de la parter) ceva mai mare decat cel de la GoodWine;
—-In ceea ce priveste vinurile degustate, m-am orientat spre cele pe care nu le-am mai degustat pana acum, in principal insistand pe rose-uri si rosii seci. Am inceput cu Recas, care a venit cu 7 rose-uri din care am incercat 3 si am remarcat doua: Solo Quinta2015 si Domaine Houchart Cotes de Provence 2015. La crama Bauer mi-a placut rose-ul din Negru de Dragasani 2014 si excelenta Feteasca Neagra 2013. Avincis are un Negru de Dragasani 2012 foarte interesant.
Casa de Vinuri Cotnari are o Feteasca Neagra (Castel Vladoianu 2013) foarte buna (dar sa nu va asteptati la un vin light), dar se pare ca se mai gandesc cand va fi scos si comercializat.
Crama Carastelec m-a impresionat cu un Pinot Noir Benedict 2014 (care imi scapase la una din editiile Goodwine anterioare). Corcova a punctat cu un Cuvee Racoveanu Cabernet Sauvignon si Merlot 2011. Casa de Vinuri Stefanesti are o Feteasca Neagra 2014 lejera, placuta, de cursa lunga. Aici as mentiona un vin incercat inainte de plecare, un demidulce din Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Alba 2015, L’Atitude, fresh si extrem de reconfortant. La acelasi stand nu m-am putut opri insa sa reincerc Amaranta Montelpuciano 2013, care nu prea mai are nevoie de prezentare. Crama Basilescu m-a suprins placut cu o Feteasca Neagra din gama Ingeri din Micul Paris 2013. Villa Vinea a venit cu un Pinot Noir Selection 2012 care mi s-a parut extrem de reusit. La crama Viile Metamorfosis mi-a placut (oarecum surpinzator) Cantus Primus Feteasca Neagra 2012 mai mult decat Cabernet-ul Sauvignon din aceeasi gama (2009). Interesant si Syrah-ul 2013 Coltul Pietrei. Negrul de Dragasani 2013 insa nu m-a impresionat sau asteptarile erau mai mari.
—-Petro Vaselo cred ca a dat vinul targului (dupa mine), Ovas 2011. Incredibil de bun. Nici Feteasca Neagra  Melgis nu este insa rea. Oprisor a avut o tripleta din 2013: Dragaica Rosie, Smerenie si Eticheta Rosie. Dupa mine doar Dragaica este de baut acum, restul promitand sa fie mult mai bune peste minim 2 ani. Interesanta si aparitia Vinorama care a avut doua spaniole din Rioja (DOCa) interesante: Baigorri Belus 2010 (70% Mazuelo, 15 % Tempranillo, 15 % Garnacha) si cu mentiune speciala Baigorri Garnacha 2012. Erau si unele albe austriece care pareau interesante dar nu le-am incercat.
—-In concluzie pot spune ca prima editie a noului targ de vinuri a fost un bun exercitiu, iar daca a fost un succes numai organizatorul si producatorii pot spune dupa ce vor trage linie, iar initiatorul “one-man-show” Alina Iancu merita felicitat pentru intregul efort. Deci, se poate!
—-Oricum denumirea targului este practic un indemn: Revino…si la anul!
—-Promit ca asa voi face.
Foto by Eleonora Rusu
—-

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori