Dealurile Drăgăşaniului

Scris la 23 mai 2013 in Povesti despre vin, Slider | 4 comentarii

….Puţine locuri din ţara noastră se pot mândri cu asemenea panoramă. Aduce parcă cu lumea suprarealistă, ce te face dacă închizi vreo clipă ochii să începi pe dată să visezi personaje şi tărâmuri de poveste, ce par desprinse din magnificele picturi ale lui Dali. Nu îţi vine să muţi privirea, iar dacă o faci simţi cum ai pierdut partea frumoasă a sufletului tău.
Bine, eu am ajuns aici, nu pentru un seminar de peisagistică, ci după cum vă puteţi imagina pentru o sărbătoare a vinului bun. Aceasta, datorită invitaţiei Ralucai Bauer şi lui Oliver Bauer cu ocazia serbării cramei Stirbey.
….Seara dinaintea petrecerii am făcut o vizită vecinilor de la Via Sandu, unde ne-am bucurat de ospitalitatea şi vinurile lui Cornel Sandu proprietarul viei, apoi de calităţile de bucătar ale lui Oliver Bauer. O seară minunată într-o companie deosebit de plăcută.
A doua zi de dimineaţă am ajuns la crama Stirbey unde am fost întâmpinaţi de proprietarii cramei: Ileana şi Jakob Kripp, care parcă prin simpla prezenţă îţi transmiteau o stare bonoma, relaxanta şi de bună dispoziţie.
….Apoi, a început destrăbălarea cu vinuri bune, băute de la cap la coadă şi de la coadă la cap, cu “şampania” într-o mână şi cu vinul în cealaltă. Am avut parte şi de o degustare mai sofisticată cu vinuri din producţia anului 2006: Sauvignon Blanc Vitis Vetus, Sauvignonasse, Feteasca Regală Genius Loci, Novac, Feteasca Neagră, Negru de Drăgăşani, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tămâioasa Românească Dulce. Trebuie să recunosc că toate vinurile au fost nemaipomenite, dar Novacul mi s-a lipit de suflet!
Cu toate acestea azi o să vă vorbesc despre un alt vin al cramei Stirbey care mie personal mi se pare deosebit: Prince Stirbey Crâmpoşie Selecţionată 2012.
….De ce acest vin a devenit aşa deosebit pentru mine? Pentru că mă însoţeşte întotdeauna indiferent unde mă duc, pentru că a participat la toate petrecerile mele din acesta primăvara, pentru că m-a scos împreună cu prietenii la dans desculţi prin curte la doisprezece noaptea, pentru că toată lumea din jurul meu îl adoră. A devenit nelipsit din viaţa şi de pe buzele mele. Ce mai, este ca o nevastă frumoasă pe care toţi ţi-o admiră, dar fiecare încearcă să ţi-o fure!
….Dar, de ce chestia asta? Pentru simplul motiv, că este un vin curat, proaspăt, plin de arome citrice, florale şi tot ce vreţi. Are un aer de nobleţe cu toate că nu este deloc sofisticat, te face să-l percepi ca fiind prietenul tău de-o viaţă şi niciodată indiferent de mediul unde-l întâlneşti nu te dezamăgeşte. Foarte băubil şi alunecos merge atât cu mâncare cât şi fără, la o terasă cu prietenii, sau la tăiatul gazonului. Ce mai, a devenit un membru al familiei mele şi aşa sper să rămână! Nici nu vreau să-mi imaginez cum aş putea trece această vară fără ajutorul lui. Cumpăraţi-l repede până nu îl iau eu pe tot!
Bogdan

4 comentarii

  1. Aceste dealuri mi-au leganat copilaria.Am crescut la Dragasani.Viata m-a dus departe,parintii au murit,dar a ramas in suflet acest oras.Acum as vrea sa fiu din nou copil.

    • Cred ca acelasi lucru ni se intampla tuturor ! 🙂

  2. Meseriile adiacente vinului nu le pot intelege cele ca somelier sau degustator , nu inteleg cum se fac atatia bani din asta.

    • Eu cred ca sunt meserii ca oricare altele !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori