Domeniul Stârmina

Scris la 1 octombrie 2013 in Povesti despre vin, Slider | Niciun comentariu

Al doilea episod din “Oltenia la bob mărunt”

A doua noastră oprire a fost la Vinarte – domeniul Stârmina, unde ne-a întâmpinat domnul Iustin Urucu, oenologul, vinificatorul celor de aici. De la început trebuie spus că, Iustin Urucu se ocupă de toate cele trei domenii proprietatea Vinarte şi anume: Sâmbureşti (judeţul Olt, 60 hectare din care 40 pe rod); Stârmina (Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, 204 hectare din care 174 pe rod); Zoreşti (podgoria Dealu Mare, judeţul Buzău, 160 hectare pe rod). Nu înţeleg cum face faţă, mai ales toamna în perioadele de “foc”, dar uite că se poate!

….Am început cu o plimbare prin vie, să vedem şi să gustăm strugurii, să admirăm culegătorii în acţiune, că de – este perioada recoltei. Ce vă pot spune, este faptul că anul acesta recolta este foarte bună atât calitativ, cât şi cantitativ. Mai sunt mici probleme ca peste tot în privinţa culegătorilor, dar se rezolva şi ne aşteptam ca vinul să fie unul foarte bun. După ce ne-am prins noi cum stă treaba cu lucrările din vie, structura solului, circulaţia curenţilor de aer, perioade de îngheţ, etc., am înţeles că dacă Iustin Urucu îşi pierde slujba de aici, se poate angaja la “Meteo” în locul lui Victor Slav, fără nici o problemă!

….Apoi, am vizitat crama, am gustat din mustul strugurilor deja culeşi, am băgat nasul în baricul să vedem cum “stă” viitorul Prinţ Mircea şi ne-am pus pe “bârfă”.

….O discuţie interesantă a fost cea despre vinurile de referinţă din fiecare podgorie, dar şi despre soiurile de struguri plantaţi. Subiect aparte a fost Novacul plantat aici pe un hectar şi ceva. Părerea lui Iustin Urucu despre acest soi este că merge nemaipomenit la cupaje (vezi Nedeea singurul cupaj din trei soiuri romaneşti: Feteasca Neagră, Negru de Drăgăşani şi 15% Novac), datorită fructuozitatii şi prospeţimii pe care o are, dar mai puţin vinificat solitar. Asta, datorită cantităţii mari de must în raport cu pielitele pe care o produce, ceea ce nu poate duce spre vinuri roşii cu o structură bună, ci mai degrabă spre un vin roze. Poate într-o zi, vom bea un roze numai din Novac făcut la Stârmina, cine ştie!

….Ne-am apucat şi de degustarea Cuvee D’excellance- urie făcute aici din Riesling Italian şi Sauvignon. Iustin Urucu zice, că bea Riesling-ul alături de sarmale, aşa că am încercat şi eu acasă! Merge, ce să zic…

….Deci, ca şi concluzie generală, dacă la Corcova cuvintele de ordine sunt tinereţe, şi entuziasm, aici putem vorbi despre experienţă, maturitate şi multă, pricepere.

….Şi în momentul când ai ajuns aici şi afli secretele producerii vinului, problemele apărute, reuşitele şi nereuşitele vinificatorului alături de munca enormă care stă în spatele fiecărei sticle, îţi cam schimbi modul de gândire în aprecierea vinurilor.

….De aceea zic, că e mare păcat să nu poţi afla de la sursă această minunată poveste a producerii vinului; deci, trebuie neapărat făcut un circuit turistic care să cuprindă şi cramele Olteniei profunde. Cred, că toţi am avea numai de câştigat!

….Bogdan

Album Starmina

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *