Firicelee…

Scris la 20 mai 2014 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

citim şi noi nişte tablouri?
Cam asta aveam în cap în momentul când un amic m-a întrebat dacă am încercat SB-ul din gama Grigorescu a binecunoscutului Jidvei. Mai trebuie să recunosc şi că la GoodWine l-am ocolit cât am putut. Nemeritat, însă. Oare e cineva care să nu cunoască denumirea de „fata în iarbă” a dry muscatului? Păi dacă ar zice cineva „da”, atunci mi-e clar că avem de-aface cu un incult și că stăm de vorbă cu ignoranța la masă.
Ca mare iubitor de artă națională (pfaaii…) știu toate operele de artă ale marelui Nicolae Grigorescu. Să o luăm cu începutul: Dry Muscat (numită și fata în iarbă sau, mai exact, Fata culcată în iarbă),  Pinot Gris (Pescăriță La Grandville) și binențeles Gewurtztraminer (adică, Nud) . Desigur, că ăia mai culți vor spune că ar mai fi și care cu boi, atac la Smârdan, portrete de țărăncuțe și copii, Dorobanțul…dar hai să nu ne-amestecăm cu tocilarii, că avem noi alte lucruri de studiat.
Și-ajungem la lansarea noului vin din gama Grigorescu (gamă de retail), acest sauvignon blanc demisec din recolta 2012. Gata cu fetele pe etichetă, de data asta avem un alt mare pictor român Ion Andreescu, în perioada studiului său în Franța, la Barbizon, așa cum l-a văzut bunul său prieten, Grigorescu.
Vinul ăsta nu e unul pe lângă care să treci așa ușor cu vederea. Bine, e demisec, dar nu din calea afară. Nu cred că restul de zahăr să sară cu mult peste 6-7 g/litru.
….Despre arome nu e mult de povestit, fiind ușor floral, ceva citrice, dar te agaţă la degustat. Nu e apos sau chior , cum mai obişnuiesc să zic de vinuri simple. Pur și simplu, sticla se bea repede din 5 pahare. Pac-pac! N-avem timp de filozofii la astfel de vinuri și se asociază (clar!) cu orice cărniță la gratar. De la mici, piept de porc, pește, ceafă, pastrame și până la legume sau ciuperci sărate la grătar. Post gust? Cred că are, dar la a doua sticlă te-ntâlnești cu el. Per total, 6 papioane din 8 le-am dat acestui vin, iar dacă aflați că l-am luat cu vreo 15 lei de la Carrefour, nu mai avem multe de comentat. Și am o presimțire… că viitorul apelativ al vinului prin terasele de la mărginașe ale orașului va fi cam așa: Meserieee..Un Barbișon la băieții!
Așa că, Firicelee.. lecția de cultură de la Jidvei s-a terminat. Hai la filmare, că ne-așteaptă oamenii ăia! Apropos, era să uit! Pentru șprițuri este hit!
Cu bine,
RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori