Iași, un oraș (ex) Travagant

Scris la 10 septembrie 2019 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu
—-Săptămâna trecută am avut un week-end din ciclul să ne cunoaștem țara. Cum auzisem că Iași-ul este un oraș frumos, am zis că este o bună ocazie să-l cunoaștem, mai ales că aveam copiii plecați în tabără.
—-Trezit la 5.30,  plecat la 6 din București spre Vaslui cu o primă oprire la monumentul de la Podul Înalt, vizibil din drum, dar fără sa fie semnalizat de vreun indicator. Un bazin cu apă verzuie în care artezienele erau scoase din funcție, în care mătasea broaștei și pet-uri plutitoare ne întâmpinau tipic românesc. Un monument impunător, cu o flacără aprinsă, basoreliefuri cu imagini din istoria glorioasă de acum peste 500 de ani acompaniate de omniprezentele coji de semințe de floarea soarelui care formau un covor dizgrațios și cu coșurile de gunoi pline ochi. Noroc cu panorama care devenea vizibilă după ce urcai câteva zeci de scări.
—-Apoi am făcut un scurt popas  de cafea în orașul toporului….Vaslui, unde am regăsit un palat Mavrocordat în ruine (tipic, ca și în alte zone din țară), dar care mai păstra ceva din  măreția de odinioară. Păcat de steagurile tricolore înfipte cam nefericit pe fațadă….din ciclul rupt în fund, dar cu nasul pe sus!
—-Am continuat drumul spre vechea capitală a Moldovei –  Iași, ajungand în jurul prânzului, astfel că după o scurtă vizita la bojdeuca lui Creangă și în parcul Copou am luat masa la Bolta Rece.  Prețuri decente (spre incredibil de mici), mâncare OK (fără pretenții de fine dining), iar cum mai aveam de condus, am băut doar apă.
—-Ne-am scos pârleala cu băutura spre seară, după ce am vizitat principalele obiective ale orașului pe o căldură nădușitoare (Palatul Culturii este o bijuterie, dar nici pe partea ecumenică nu stau rău, chiar dacă nu sunteți prea evlavioși merită să vedeți biserica Trei Ierarhi, catedrala Mitropolitană sau mânăstirea Golia….dar și Teatrul Național arăta bine din exterior….în interior ajungând prea târziu pentru a-l vizita).
—-Cina am luat-o la un local de care auzisem, dar la care abia acum am reușit să ajungem. Travagant, plasat la parterul unuia din blocurile dintr-un complex rezidențial mai de fițe al Iași-ului, nu foarte central, dar liniștit, curat și așa cum aveam să vedem foarte atrăgător!
—-Cum eram hotărâți să încercam doar vinuri roșii, ajutați și de răcorirea de seară, am lăsat personalul localului să facă selecția de brânzeturi de început, funcție de vinurile la pahar alese de noi din selecția oferită.
—-Astfel că alături de un Pinot Noir Secret de famille, Bourgogne Cote D’or 2017, Albert Bichot tipic până în măduva oaselor, suculent și plin de cireșe coapte, au poposit un Tomme în crustă de ierburi, un Comte maturat (nu găsiți în Carrefour sau Cora așa ceva), Tomme Chevre-Brebis (oaie+capră….excepțional) și pe final o brânză belgiană mai „puturoasă” Herve. Cum finețea și eleganța Pinot-ului probabil că nu ar fi făcut față fără ajutoare, am considerat că un Chianti Classico 2015 de la Castello di Verazzano ar acompania fericit platourile de brânzeturi. Și nu ne-am înșelat, aciditatea tipică Sangiovese completată de notele elegante de fructe roșii acompaniind perfect platoul de brânzeturi.
—-Cum nici brânzeturile, nici nucile de pe platou nu ne-au astâmpărat foamea generată totuși de o zi încărcată, am decis că ne trebuie și un fel principal. Astfel că un mușchi de vită cu cartofi raclette și niște paste quattro formaggi au fost alegerea noastră, dar care cereau ceva vinuri bune alături.
—-Am ales un vin spaniol,  Albret Garnacha 2015 din Navarra și unul de-al nostru,  Licorna Feteasca Neagra 2017. Spaniolul cu un alcool (14,5%) foarte bine integrat, fructat echilibrat a fost perfect la ce am mâncat. La Serafim am observat o ușoară imaturitate, cu un alcool ( 14 % declarat) care face vinul greoi pe măsură ce se încălzește,  dar per ansamblu este OK, însă care mai necesită timp să se așeze, acum fiind clar în umbra celebrului 2015.
—-De apreciat faptul că atât la antre-uri cât și la felul principal personalul a venit să spună câteva cuvinte atât despre vinuri, cât și despre brânzeturi, observându-se clar că sunt în temă și cineva s-a străduit să-i instruiască (aș vrea să regăsesc această atitudine în cât mai multe restaurante de pe la noi).

—-La Travagant găsești o selecție bogată de brănzeturi (peste 45!), vinuri nenumărate, dar și produse de băcănie, multe din zona mediteraneeană (paste, sosuri, măsline, oțet balsamic, o selecție de mustar-uri de excepție etc).
—-Este adevărat că prețurile sunt peste medie…dar noblesse oblige!
—-Oricum, o vizită în „dulșele” târg al  Ieșilor trebuie însoțită de o vizită la Travagant…vorba lui Guguță!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *