La Neptun precum Băsescu!

Scris la 12 august 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Vrei să te simţi ca un preşedinte? Foarte bine, atunci du-te la Neptun!
….Dar, ce poţi face aici? Mai nimic, sau poate un singur lucru: să retrăieşti vremurile de dinaintea revoluţiei, pentru că aici timpul a rămas practic în loc! Nimic nu s-a schimbat: de la dotarea hotelurilor la aroganţa ospătarilor, de la meniul restaurantelor, la hoţia comercianţilor. De la caleştile antice, trase de câte o mârţoagă, de nu ştii ce pute mai tare – bălegarul sau suedezul (a nu se citi ţiganul) care o conduce, la zecile de samsari de camere, care-ţi oferă cocine ce nici în coşmarul vieţii tale nu ai crezut că pot exista! Sau… poate totuşi greşesc, puţine lucruri s-au schimbat, dar acestea din păcate în rău şi aici mă refer la hotelurile lăsate în paragină, spaţiile verzi care par părăsite, mizeria de nedescris din unele locuri şi aş putea continua la nesfârşit.
….Păcat, mare păcat că se întâmpla acest lucru. De câte ori mă duc pe terasa de la “Amfiteatru” de exemplu, îmi plânge sufletul când văd “pustiul” de azi, restaurantele “căzute” cu vesela de acum 30 de ani, hotelurile deplorabile din acest complex şi mai ales calitatea turiştilor care ajung în ziua de astăzi în acest loc abracadabrant. Ce mai caut totuşi aici? Două lucruri mă readuc an de an: melancolia şi frappe-ul de pe terasa “Mimoza”, neschimbat de când mă ştiu şi totodată cel mai bun pe care l-am băut în această viaţă. Este fenomenal, colosal, şi de fiecare dată când ajung la mare vin special aici să beau această minunată licoare! Apoi, închid ochii, iau o gură din frappe şi încerc să retrăiesc serile din anii ’90 când “lumea bună” era toată înghesuită în acest loc. Pe această terasă admiram în serile de vară, cele mai frumoase femei, cele mai lungi picioare, cei mai fini ciorapi de damă, cele mai scumpe ceasuri şi bijuterii purtate de “spuma” societăţii romaneşti. Locul acesta mi-a schimbat destinul, pentru că aici mi-am dat seama prima dată în viaţă, că femeile frumoase sunt pentru “premianţi” şi dacă doresc să am parte numai de “zâne blânde” care să mă “ocrotească”, trebuie să fiu neapărat unul dintre ei.
….Ce ironie, redeschid ochii şi văd numai indivizi dubioşi, sau care par veniţi de la “Întreprinderea 23 August” prin sindicat, copii care urla de mama focului, părinţi demenţi care îi bat în mijlocul străzii. Plâng, şi-mi vine să-mi smulg părul de pe cap de ciudă!
Deci, ce poţi face aici domnule preşedinte Băsescu? Să mergi poate, la restaurant “Cireşica”, să-ţi aminteşti meniul, muzica, servirea şi atmosfera din’89? Nu, mulţumesc!
….Totuşi, dacă aţi ajuns aici nu trebuie să ocoliţi restaurantul “Mamma Leone”. Se află pe partea stângă a şoselei ce leagă Neptunul de Olimp şi este după părerea mea, cel mai bun restaurant pescăresc de pe întreg litoralul românesc. Ajunşi aici, vă recomand: zacusca de morun, tocăniţa de rapane, ciorba de perişoare de peşte, ori de burtă de crap, chifteluţele, ori tochitura de peşte, sau saramura. Nu trebuie să uitaţi nici specialitatea bucătarului, care este în fiecare zi alta. Toate sunt excepţionale şi le veţi savura cu maximă plăcere, vă garantez! Apoi, personalul este mai mult decât amabil, servirea este ultra rapidă şi vi se poate pregăti absolut ceea ce doriţi şi mai ales cum anume doriţi să fie preparat. Curăţenia este şi ea exemplară! Dar, trebuie să fiţi atenţi pentru că un aperitiv, o ciorbă şi felul de bază, alături de un pahar de apă minerală pot ajunge la 70-90 ron/persoană, adică nu este deloc ieftin, dar cum spuneam merită pe deplin deranjul.
….Lista de vinuri este şi ea una deosebită, găsiţi aici vinuri aproape de la toţi producătorii de top din ţara noastră. Ce vin vă pot eu recomanda? Cred că nici unul, deoarece preţurile mi se par puţin exagerate. Să plăteşti pentru o sticlă de Solo Quintă de la Recaş 150 ron, Cuvee Amaury de la SERVE – 120 ron, sau Edition Sauvignon Blanc de la Basilescu – 90 ron mi se pare totuşi cam mult. La naiba, este doar o căbănuţă de lemn pe marginea drumului, nu restaurant de lux cu pian şi argintărie pe masă! Dar, cum spuneam asta este decât părerea personală şi nu trebuie să ţină cineva cont de ea.
….Concediu plăcut vă doresc!
….Bogdan

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori