La Vie En Rose

Scris la 1 aprilie 2013 in Povesti despre vin, Slider | 3 comentarii

….Despre punctele bune sau slabe ale Good Wine de abia încheiat vor scrie alții, dacă n-au și facut-o.  Eu m-am bucurat că în ultimele două zile de martie chiar a venit primăvara. Soare din belșug și 19 grade Celsius. În afară de asta, s-a dat și dezlegare la vinurile proaspete făcute în 2012 și nu sunt puține. M-am mai bucurat de revederea amicilor de la Clubul Degustătorilor Neautorizați din Cluj, de revederea cu mai mulți bloggeri de vin, de participanții la standurile producatorilor și mulți alți cunoscuți cu care nu mă mai văzusem din toamnă.
….Una din noutațile  târgului de-acum, ce merită scoasă în evidență, ar fi lansarea unui vin pe care îl așteptam de ceva vreme: Busuioaca de Bohotin – Colocviu la Paris vinificată în sec de la Casa de Vinuri Cotnari. Am tot  auzit de intenția de completare a gamei, am tot așteptat și în sfârșit, iată-l lansat. Cu o sticlă speciala, frumoasa, asa cum ne-au obisnuit vinurie premium din gama Colocviu, uite c-au pus si Parisul pe harta Colocviilor. Și eticheta e neobișnuită și cred că foarte greu de realizat. Chiar sunt curios unde s-a facut? Culoarea vinului e de un roze somoniu, cu tente de sirop diluat de zmeură și capșune. Despre nas, nu-i de spus prea mult, pentru că are acea aromă de busuioacă, cu care în vremea studenției ne clăteam gurile pe de gros. Atunci, erau acele “vinuri” dulci, cleioase, pe vremea când ficatul ne suporta orice. Ei bine, de data asta, după ce vârsta și statutul au început să ne rafineze puțin gusturile, nu prea mai putem duce la gură decât vinuri seci, cu foarte mici exceptii. BB-ul ăsta nou iți umple nasul de flori, dar evident, mai mult de busuioc proaspăt, creând niște așteptări pentru gust.  Închizi ochii și ducând paharul la gură te trezești cu un atac foarte acid. Simți eleganța și rafinamentul vinului, nu-ți dai seama dacă e tare sau nu în alcool (13,5), fiind echilibrat, dar e foarte sec. Dacă ar fi după mine, parcă i-as mai fi lăsat 1-1,5 grame de rest de zahăr. La a doua înghițitură te obișnuiești cu el. Intră mai bine pentru că ești pregatit psihic pentru ce urmează să vină  la papile.
….Dar și lansarea vinului a fost neobișnuită, pentru că sâmbătă, pe 30, am asistat la o oră de concert autentic al Izabelei Barbu (Jezebel), acompaniata la pian de Alexandru Burcă. Chansonettele pariziene îmbinate cu melodiile vechiului mic Paris s-au îmbinat foarte bine cu spiritual vinului, completând nota de eleganța binemeritată. Poate că cei de la standurile vecine să fi fost oarecum bruiati în prezentarile lor, dar sunt convins că viitoarele lansări vor urma acest model: muzical. Se spune despre vin că e bun, atunci când e băut la anumite temperaturi, asociat cu o gastronomie potrivită și însotit de persoanele care-ți plac. Și aș mai adăuga că starea perfectă e dată și de muzica potrivită, creând premize pentru momente de La Vie En Rose. Ceea ce datorită Izabelei, am avut. Iar efectul s-a vazut la standul Ecce Vinum, unde pe la ora 16.3o, Busuioaca de Bohotin Colocviu la Paris era demult vandută.
….Modelele de succes nu trebuie reinventate, ci doar aplicate.
….RaSto

3 comentarii

  1. Interesant rose-ul ăla somoniu, mai ales dacă zici că-i sec!

  2. Poate un pic prea sec.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori