Les vins de Cîrjoaia

Scris la 25 februarie 2014 in Povesti despre vin, Slider | Niciun comentariu

.…Cei de la Cotnari și-au făcut un obicei ca odată pe an (mereu în februarie) să se sfătuiască cu oameni din afara cramei asupra vinurilor pe care le au în pregătire pentru lansarea de anul acesta.
.…Așa că pe 22 februarie, puțin după ora 10.oo am început să dăm cu nasu-n probele de tanc, asupra tuturor vinurilor din reclota 2013, dar și unele din 2012 sau vinuri de vinotecă. Presă de vin, ADAR-iști, ONVPV-iști, somelieri, foști colaboratori ai cramei și bloggeri, ne-am aplecat serios asupra vinurilor produse în arealul Cotnariului. Așa că am stat cuminței la o masă mare și mai frumoasă decât cea din Palatul Victoria și am degustat cele peste 50 de vinuri în diferite stadii de evoluție. Lista completă și detaliată a vinurilor o gasiți la colegul Costachel, care a fost mult mai atent și priceput în ale fotografiei, el lipsind de la serata muzicală prelungită din seara precedentă.
.…După aproape 3 ore și ceva de degustări susținute, am concluzionat asupra celor mai bune 10 vinuri din Cotnari, iar Busuioaca de Bohotin sec 2013 ce urmează a fi îmbuteliată de Casa de  Vinuri Cotnari, a cam luat caimacul zilei, clasându-se pe primul loc. O mențiune specială se impune și asupra unui aligote făcut de Casa Bilius, dar și a altor vinuri care mi-au plăcut mai mult: Frâncușa 2013 , Grasa de Cotnari Colocviu 2012 și Feteasca Neagră 2013.
….Discuțiile din jurul fiecărei clase de vinuri testate au făcut, pentru mine, deliciul întâlnirii, pentru că e greu să nu remarci impresiile a 3 generații de oameni implicați și dedicați vinului de la Cotnari, poveștile (unele în versuri) și amintirile a 50 de ani de vinificație, care toate adunate înseamnă tradiție.
….Am încheiat vizita la Cotnari cu revederea frumoasei crame de lângă Castelul Vladoianu, ce pe vremuri străjuia întregul deal al Cîrjoaiei, loc unde astăzi se fac viitoarele vinuri de top ale Cotnariului și unde am să mă întorc mereu cu plăcere.
.…A votre sante!
.…RaSto!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori