Pac-pac! Două scurte, dar regale

Scris la 25 septembrie 2014 in Povesti despre vin | 2 comentarii

Amicul şi veciunul meu Dan P. mă sună ieri şi-și anunță vizita la mine cu gândul de a-mi face o surpriză. Hai să-ți dau să deguști un vin alb șmecher făcut de un nene haios! Zghihară cu feteasca regalăÎncepeam să mă gândesc cine și unde a mai făcut combinația asta?! Și pentru că eram într-un magazin, am luat la întâmplare o congelatură de pește, pentru că nu știam ce să încropesc rapid până la ora 19.oo.
Când vine şi văd sticla, îmi amintesc imediat de faptul că știam istoria vinului și participasem chiar la lansare de la Sol Gallery, în iunie, anul trecut. Sofia! Un vin făcut la Avereşti de Claudiu Creţu, la cererea lui Cosmin Zidurean, pentru că simpaticul realizator TV și l-a dorit într-un fel anume. Cu zero rest de zahăr, cu aciditatea very high (conform zonei), foarte vioi, fresh și de cursă lungă. Am scos repede peștele din cuptor, am uns cu cremă de brânză câteva felii de chiflă și-am dat cu notele de degustare: după un an și ceva rămâne aproape identic de proaspăt, apetisant și interesant în arome florale, cu un postgust ușor amărui, așa cum îi stă bine zghiharei. Foarte potrivit pentru zilele călduroase. Alcool 12,5 și +6 papioane. Merită să-l încercați, deși nu știu unde-l puteți găsi, în afară de restaurantul La Copac.
A venit și rândul meu să dau un vin și-am scos din răcitor tot combinație de fetească regală, dar cu chardonnay. Pentru că tot fusesem într-o excursie cu tema foto împreună cu Cristi P. în Dealu Mare, am poposit și la Budureasca, cramă pe care o vizitam pentru prima oară.
De-acolo, n-am putut rezista brunetei de la magazinul de prezentare și-am cumpărat un vin nou lansat: Daphix. Culoare gălbui-pai, cu mici intruzuni verzui din care răzbate mirosul chardonnay-ului baricat. Nas puțin dulceag, deși conținutul de feteasca regală e de 65%. E ceva aromă zglobie și vegetală, dar trebuie să insiști. Lângă vin un cu asemenea montură, am pus la wok chestii de-alea asiatice cu muguri de bambus, orez, legume picante cu arome domoale. Am concluzionat cu Dan că ne place structura vinului, chardonnay-ul fiind responsabil cu corpolența, iar regala cu vivacitatea, că are alcoolul la locul său (13%) și că 6,5 papioane din 8, i se potrivesc. Păcat de faptul că s-a lansat tocmai la începutul toamnei, ar fi fost potrivit pentru serile calde de vara.
Dacă v-am stârnit interesul, știți ce aveți de facut. Încercați-le!
Cu bine,
RaSto

2 comentarii

  1. RIP Cosmin Zidurean

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori