Paradisul din Kavarna

Scris la 24 iulie 2013 in Povesti despre vin, Slider | 26 comentarii

Haideţi să continuăm călătoria noastră pe litoralul Marii Negre.
….Unul dintre locurile în care am putut fi văzut cel mai des în această vară, a fost restaurantul Balgarka din Kavarna. Situat la aproximativ 40 kilometrii de Vama Veche, acest orăşel care iniţial nu spune nimic, nu trebuie nicidecum ocolit. Dacă, din şoseaua principală faceţi la stânga spre Kavarna, atunci la primul semafor mergeţi tot spre stânga până pe plajă. Dacă rataţi primul indicator, atunci la cel de-al doilea indicator faceţi tot stânga, dar la primul semafor dreapta de data aceasta (sau urmăriţi indicatoarele “Apartaments Cove” şi vă vor duce până aproape de restaurant). Ca să ştiţi dacă sunteţi pe drumul cel bun, la câteva sute de metrii după semafor treceţi pe sub un pod, apoi printr-o zonă gen Afganistan şi abia apoi ajungeţi cu bine pe plajă. Parcaţi maşina, ca locuri sunt la discreţie, şi mergeţi până pe nisip. Plajă este intimă, drăguţă, dar atenţie! Dacă, cumva auziţi vreun cuvânt în limba romana fugiţi cât vă ţin picioarele. Nu vă opriţi decât în celălalt colţ de plajă, sau oriunde vă simţiţi protejaţi, că au romanii noştrii un dar de a se lipi de voi şi a vă irita cât e ziulica de lungă, fix precum meduza şi mai multe nu. Iar, dacă vă simt şi cunoscători ai zonei, Aleluia!
….Restaurantul cu terasa de pe plajă se numeşte… cum credeţi: Balgarka! Aici este Raiul pe pământ, domnilor şi doamnelor. În această exotică terasa cu vegetaţia ei luxuriantă, cu pian alb şi oameni primitori este Raiul Midiilor. Aici o să uitaţi că a existat vreodată Dalboka (care, fie vorba între noi a devenit de câţiva ani buni o mare ţeapă), sau Dubrovnic, sau orice altă zonă de pe glob care vă aminteşte de midii. Nu există nicăieri în univers midii că renumitele “Midii din Cavarna” (cum este scris pe meniul în limba romană). Sunt URIAŞE ca mărime, au o textură mai fină decât voalul de mireasă, sunt zemoase, gustoase, parfumate, şi nu te poţi opri din mâncat nici legat de mâini. Zeamă, sosul în care sunt făcute este extraordinar, îl sorbi cu cochilia pe post de lingură şi iar mănânci şi iar sosul şi iar… Porţia are 600 de grame şi costă aproximativ 10 leva (1 leva = 2,30 ron). Ca să nu-i omori cu drumurile pe ospătari, puteţi comanda de la început câte două porţii de “Midii din Cavarna”, că oricum nu vă puteţi opri la prima. De aici întotdeauna pleci umflat precum buhaiul, dar fericit de îţi vine să pluteşti. Nu e problemă dacă doreşti altceva: de la zargan la lufar, sau preparatele din carne  tradiţional bulgăreşti, toate sunt delicioase şi relativ ieftine (nici un fel de mâncare nu cred să depăşească 12 leva, iar salatele sunt 4,5-5 leva). Iar, prăjiturile… Doamne apăra şi păzeşte! Dar, nimic, nimic pe lumea aceasta nu se compară cu midiile de aici. Şi vă rog să mă credeţi pe cuvânt, pentru că am mâncat midii prin toată lumea asta largă!
….Cum spuneam: locaţia este extraordinară, midiile paradisiace, acum să vă recomand şi un vin din lungă listă a restaurantului: Kapatova 2012- la preţul de 28 leva (65 ron). Este un vin alb, sec din chardonnay şi viognier cu alcoolul de 13%.
….Nasul este frumos, curat cu flori şi fructe gen: şoc, mango, grapefruit şi puţină drojdie.
….Gustul este nemaipomenit de plăcut cu o notă eleganta puţin dulceagă, dar totodată fresh, cu multe citrice. Aciditatea este destul de sus, ducându-ne cu gândul la un vin uşor frizante, alcoolul nu se simte nici dacă vinul este băut puţin mai cald. Finalul este lung, lăsându-ţi în gură un gust plăcut de grapefruit. Un vin complex cu o structură bună, dar nu greoi, ci foarte băubil. Un vin foarte bun, care alături de midii a mers “mănuşa”. Poate fi băut la fel de bine şi fără mâncare!
….Vă doresc vacanţă plăcută!
….Bogdan

{lang: 'ro'}

26 comentarii

  1. Confirm tot ce s-a scris aici, am vizitat si noi, si vom mai trece anul asta!

    • Multumesc Zoltan, si eu vreau sa ajung acolo cat de curand !

      • Am fost la sfarsitul lunii iunie.
        Merita si am decis sa revenim !
        Zic sa facem o seara romaneasca pe 8 septembrie…

        • Cu mare placere Iulica! :)

  2. Suna si arata bine ! Cred ca o sa trag o fuga ! :) Mai ales ca sunt inebunit dupa midii .

    • Mergi cu toata increderea !

  3. Ti-am mai zis de 3-4 ori, mergi in Portul Tomis la restaurant “LaMal”, gusta midiile de acolo (mai scumpe cu 7 lei, tot 600 de grame portia, dar cu banii de motorina si timpul pierdut tot la acelasi pret ajungi) cochilia curatata si spalata bucata cu bucata, iarba cu care sta midia prinsa de piatra curatata asa ca nu o gasesti in farfurie, modul de preparare excelent, vinurile de calitate si servirea nu lasa de dorit. Hai sa nu-i tot laudam pe altii inainte sa cunoastem ce avem noi in curtea noastra.

    • Cristi, am fost in Portul Tomis. Nu e rau, dar nu exista comparatie intre cele doua! Midiile sunt duble sau triple ca si marime la Kavarna, sosul lor e bestial, iar carnea din interiorul midiei este mult mai moale, catifelata, zemoasa, etc. Nu te gandi cumva la Dalboka, ca nu exista comparatie nici intre cele doua.

      • Boco mai da-le-n…..Marea Neagra de midii ca doar nu sunt urechi de elefant. La iarna cand se strica vremea treci pe stridii (4.99 Ron buc.) dar iti trebuie un bucatar foarte bun si un vin si mai bun ca sa alunece pe gat ca unse. Daca nu ai bucatar doar arata-le un pic de zeama de lamaie si mai departe stiu ele singure ce au de facut.:)))

        • Nu stiu daca are vreo legatura, dar ospatarii le strigau “midias elephantus”pe ele midiile. Nu conteaza, cred ca e pura intamplare! :) :) :)

  4. SE POATE PLATI SI IN LEI? CAT DE AGLOMERAT ESTE TRONSONUL NEPTUN – VAMA VECHE- KAVARNA? AS AVEA TIMP INTR-O SINGURA ZI SA FAC TRASEUL BUCURESTI – KAVARNA – BUCURESTI?

    MULTUMESC,

    DANIELA

    • Nu stiu daca se poate plati si in lei, dar sunt destule case de schimb in Kavarna, ori poti schimba direct in vama bulgareasca.Sau, poti plati cu cardul, fara nici o problema.Traseul Neptun – Kavarna nu este de loc aglumerat si sunt in jur de 55km.In Bulgarie nu te intalnesti cu mai mult 5-6 masini maxim.Bucuresti – Kavarna – Bucuresti nu cred ca merita deoarece drumul dureaza vreo sase ore, si e oboseala cam mare pentru o portie, doua de scoici sau altceva. Oricum in Kavarna sunt o sumedenie de posibilitati de cazare, la preturi mai mult decat rezonabile, asa incat merita ramas aici macar o noapte doua…

      • MULTUMESC MULT PT. INFOS. AS FI MERS MAINE, CAND IMI SARBATORESC ZIUA DE NASTERE. DACA AVETI ALTA RECOMANDARE CARE SA PRESUPUNA ACELASI MENIU (MAI PUTIN POPASUL PESCARILOR, LA CARE AM FOST AN DE AN…)

        • In primul rand ” La Multi Ani “. Am si alta recomandare: “Captain Cook” in Varna ( http://www.captaincook.bg/fish-restaurant-varna ). Este fabulos!!!! Asa ceva nu exista in Romania si nici nu cred sa apara in urmatorii 20 ani. Au fructe de mare proaspete, peste in crusta de sare, biftec tartar de ton proaspat si numai minunatii. Vinul: Salla – Chardonnay 2011,este de vis! Atentie- numai cu rezervare. Se poate face telefonic la numerele de pe site. Rezervarea, neaparat pe terasa!

          • Multumesc mult-mult-mult. Ma gandeam sa fie, totusi, pe litoralul nostru…pentru ca ne vom deplasa de la Bucuresti si ne vom intoarce in aceeasi zi. Meniul sa fie – preferabil – peste, fructe de mare etc.

          • Atunci alegerea perfecta trebuie sa fie Constanta sau Mamaia!

  5. Da, dar la ce restaurant? :)

    • In Constanta “Toscana”, in Mamaia nu stiu… :)

      • MULTUMESC.

        • :)

        • Mai esti in zona pentru inca o recomandare?

  6. Acum, da. Apreciez orice recomandare. Multumesc,

    • Mamaia: restaurant ” La Mama ” si ” Marttinez Club “! Sunt in aceeasi locatie in nordul statiunii in zona cluburilor. Dupa masa poti petrece o noapte in club si o zi de plaja. Sau invers:plaja, masa, clubareala. Si daca iti mai zic ca o sticla de vin bun costa in club 45ron…

      • Multam fain! O sa tin cont de recomandare la proxima ocazie.

  7. imi cer scuze ca va stric placerea insa:
    - supa de peste nu avea nici un gust
    - cartofii prajiti nu prea erau prajiti
    - portia de scoici avea 600 grame …cand era in apa probabil
    - ospatarul a omis 2 din cele 3 portii comandate(desi a repetat comanda la sfarsit)
    - chiar si dupa ce a fost atentionata cu privire la comanda alte persoane au fost servite inainte(desi au ajuns dupa).
    - intr-un final comanda de scoici a ajuns dupa 25 minute fata de prima

  8. Uite ca am gasit acesta pagina web despre Paradisul din Kavarna

Lasa un comentariu pentru Mihaela Virlan Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bloguri, Bloggeri si Cititori