Pe care le-am… băut

Scris la 9 martie 2014 in Povesti despre vin | Un comentariu

….Duminică, 23 februarie eram la Iaşi. Primisem o invitaţie să vizitez crama Gramma (Casa Olteanu). Ştiam o parte din vinurile făcute acolo şi aveam ceva informaţii în diferite  variante despre istoria lor, dar documentarea de pe teren e sursă sigură.
….Din centrul Iaşiului m-a preluat tânărul Marian Olteanu şi-am urcat spre dealul Bucium până în comuna Bârnova, de unde imediat am ajuns la Casa Olteanu.
….Februarie nu e anotimp de descris peisaje, dar vara trebuie să fie foarte frumos aici, langă satul Vișan, unde părintele Gabriel Olteanu are parohia și pe care-l așteptam să vină de la slujbă. Până atunci, am dat iama în tancurile de inox și m-am desfătat când cu feteasca regală, când cu aligoteul, dar ceea ce mi-a plăcut mie cel mai mult a fost Cuvee Vișan. Parfumat de la feteasca regală, suficient de robust de la feteasca albă (40%), delicat și elegant de la aligote (20%). Am urcat în sala de degustare, neuitând să iau cu mine o carafă de cuvee. De sus venea un miros și mai îmbietor. De sarmale.
….Venise și părintele Gabriel și se pusese masa. După o scurtă închinăciune  înainte de a-mi umple gura cu delicioasele sarmale, mi-am adus aminte de descrierile lui Radu Anton Roman de la PRO TV, în care numai descrierea-ți făcea poftă, ca să nu mai vorbim de imagini. Cum nu am talentul său, m-am repezit la noile etichete ce se vor lansa în scurt timp. E vorba de câteva lucrări ale lui Horatiu Mălăele și care vor face ceva vâlvă în lumea vinului după ce vor fi lansate. Povestea noilor etichete o să o auziti la  lansarea vinurilor din recolta anului 2013, așa că nu o voi dezvălui aici, dar vă asigur că e interesantă.
….După primele două sarmale, n-aveti idee cum curgea cuveeul! Ușor dulceag în atac, apoi sec bine de tot, remarci notele de ierburi și cârcei de viță, vinul fiind echilibrat și domol cu alcoolul (11,8%). Primește 7 papioane și aștept cu nerăbdare lansarea și evoluția la sticlă a vinurilor de-aici și n-am niciun dubiu că vara pe terase vor reprezenta prietenul de nădejde al serilor toride și al conversațiilor lungi, pentru că vinurile de la Gramma se vor vinurile conversației.
….Și nu-i de mirare că după dezlegarea la conversație, mi-am uitat ochelarii la cramă. Oricum, gustul bate văzul, iar asta e clar, pentru că în avionul de întoarcere spre București m-am dat în vorbă cu un parlamentar de Iași, pe care nici nu l-am întrebat cum îl cheamă pentru că nu-l vedeam prea bine.
….RaSto

Un comentariu

  1. Aveti un inceput bun pentru promovarea vinului turistilor care nu cred in tot cei autohton, chir fiica, asculta muzica americana si ignoreaza cea de la noi, nu stie cenei Dan Balan. Eu la un pahar cu vin ascult ROMANTE , fie de aur sau cele de argint. Va recomand, un curs tincturial! L.V.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori