Petrecere câmpenească sau îmbuibatul la români !

Scris la 16 noiembrie 2012 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Weekend-ul trecut am hotărât să o punem de mare sărbătoare câmpenească acasă la nişte buni prieteni. Zis şi făcut! Cum se începe treaba asta? Bineînţeles, cu o listă lungă de cumpărături de zici că ne mutăm acolo pentru cel puţin două trei săptămâni. Carne la greu, pastramă de oaie, cârnaţi, sălămaraie, brânzeturi, plăcinte, săraţele, alune şi vreo două kilograme de prăjituri. Că vorba aceea, dacă nu murim nici acum, se cheamă că am avut noroc în viaţă. Şi începi să te îmbuibi până nu mai poţi, să ai de ce te târâ ca râma trei zile după, cu dureri de burtă sau mai ştiu eu ce…
,,,,Am început cu aperitivele şi brânzeturile şi am degustat un vin roşu subţirel de butuc. Direct din butoiaş, ce să zic: de sete merge dacă nu este genul meu. Apoi, la fabuloasa pastramă de oaie care ţi se topea în gură, am trecut la lucruri serioase şi am deschis o sticlă de Misiones de Rengo Cuvee 2009– Cabernet Sauvignon, un vin de mare angajament.
….Este un vin chilian care provine din Valea Rapel (nu că ar interesa pe cineva, dar vreau să vă arăt că ştiu), unde sunt plantate aproximativ 30.000 ha. de vie, mai mult de un sfert din suprafaţa totală a podgoriilor chiliene. Vinurile produse în această vale sunt excelente, fie că se numesc Carmenere, Cabernet, Melot, Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Şi cel mai important lucru este că au un raport preţ/calitate de excepţie. Cabernetul despre care vorbim îl găsiţi în magazinele de specialitate (de ex. Vinexpert) la 62 ron şi merita fiecare bănuţ dat pentru el.
….Şi cum nu ştiu spaniola l-am întrebat: hau, hau? A răspuns că o să mă impresioneze până la lacrimi şi a început: că vezi Doamne el este un asamblaj: Cabernet Sauvignon 90%, Syrah 5%, Carmenere 5%. Că are o culoare rubiniu violacee, arome intense de cireşe amare, condimente, tabac şi carne crudă. Dar gustul, gustul cică o să mă devasteze!
….Ce să fac, l-am dus la gură şi am simţit atacul puternic cu fructe de pădure, ciocolată şi tutun. Apoi, astringenta sa uşoară dar bărbătească mi-a amintit cu cine stau de vorbă, mi-a mai pus pe limbă o mână de condimente şi pe final s-a lăsat dus cu o tuşă puternică de cacaua. Bun, ce să zic! Întrebarea este însă, de ce el şi nu altul, gândesc? Că vorba aceea: multe vinuri au gust de fructe de toate felurile, ciocolată, tutun, tanini moi sau rotunzi, etc, etc şi nu m-au dat pe spate.
….Cred că acest vin m-a impresionat deoarece nu este deloc agresiv, este foarte catifelat, îţi dă o senzaţie plăcută atunci când îl bei de parcă nu doreşti să se mai termine, alunecă pe gât de nici nu-l simţi. Este gustos prieteni! Este foarte gustos!
….Dar, ce este foarte important, acest vin fără să-ţi dai seama dezleagă limbile. Mai ales pe a nevestei mele! Parcă şi acum o văd cum se ridică ea micuţa şi se duce glonţ la Rusti – ciobănescul mioritic şef în curte. Şi începe repede socializarea cu: Rusti în sus, Rusti în jos, ce face băiatul, ce ne mai jucăm noi, până ce se pune “băiatul” de mi-o călăreşte gospodăreşte. Şi o da cu “cracii-n sus” şi o băga în toţi boscheţii şi brăduleţii şi o clănţăne pe alocuri, de după vreo jumătate de oră era palidă ca ceara şi nu mai făcea altceva decât să deschidă gura precum peştele. Fără sunete, fără silabe şi doar gesturi în reluare!
….Poate vă întrebaţi ce am mai făcut în rest? Ce să facem: am mâncat, am mâncat şi iar am mâncat. Ne-am îmbuibat cum spuneam de trei zile nu am mai mişcat, dar se cheamă că am avut o petrecere fără egal. Dar, ştiţi ce e culmea? Chiar şi în acest moment aş relua petrecerea. Că doar sunt român, nu suedez, la naiba…
….Bogdan

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori