Provino Iaşi 2012

Scris la 10 decembrie 2012 in Povesti despre vin, Slider | Niciun comentariu

….Spre rușinea mea, până la vârsta asta nu fusesem niciodată la Iași. Și cum pe 6 decembrie se deschidea festivalul de vin, artă și gastronomie – Provino în Iași, am spus că e cazul să ajung acolo, chiar dacă urma să fac 415 km la început de iarnă.
….Plecasem pe o ploaie chinuită din București, dar după Focșani începusem să vad un pic de zăpadă. Aproape de Târgu Frumos am vazut cei mai frumoși copaci bătrâni de până acum, cu crengile încarcate de zapadă, pe care am reuşit să-i fotografiez doar la întoarcere.
….Din pacate, am întârziat la deschiderea conferinţei, pentru că am căscat gura și prin imensul mall Palas, loc unde se petreceau toate lucrurile interesante cu vin. Cred că e cel mai modern și strălucitor mall pe care l-am văzut în România. Chiar și cu acest delay, tot am prins prezentarea Cramei Oprisor și interesantul speech pe fast-forward al lui Catalin Păduraru, dar și ieșirea la rampă a domnului Tudor- restaurant Ralet din Iași. Seminarul din 6 decembrie l-a încheiat Marian Timofti – OSR 2011, cu regretul său și al meu că nu erau prezenți mai mulți horecari și producători de vin.
….În mijlocul imensului Atrium din mall-ul Palas fuseseră amenajate standurile expozanţilor, atât  a celor cu mezeluri, brânzeturi, utilaje din industria alimentară, dar şi a producătorilor şi importatorilor de vin, pe care-i felicit pentru prezenţa şi efortul de a veni la Vintest, Good Wine şi Provino, în interval de numai două luni: Casa de Vinuri Cotnari, Crama Averești, Viarte, Cotnari SA, Avicis, Gramma, Recaș, Casa de Vinuri Lozawine, Oprișor, ABV Wine House, Domeniile Sâmburești, Vin de France – Vin de Bordeaux, Senator Wine, Casa de Vinuri Huși, Bucium SA și Budureasca.
….Printre standuri am avut bucuria să mă întâlnescu cu Cezar și Horia de la Vinul.ro, dar și să mă cunosc cu Geta Bocşe (Millesime) şi Bogdan Bocșe (Printre Vinuri) de la Oradea. După ce-am luat la bani mărunți organizarea şi impresiile despre eveniment și depre prezența producatorilor la Provino, am hotărât să continuăm dezbaterea la un wine –party la Cafepedia din Iași. Aici am întâlnit-o pe Olivia, o solistă a unei trupe locale şi am făcut cunostinţă cu vinurile F’Autor: rhein riesling şi chardonnay, care, din păcate, nu m-au impresionat deloc, încercând, apoi un sauvignon blanc de la Baldik, nici el strălucitor. Şi cum orele erau înaintate, m-am dus spre culcare, pregătindu-mă pentru a doua zi de Provino.
….De dimineaţă am dat o tură prin oraş, al cărui centru mi-a plăcut foarte mult. Deşi mai tot orașul este într-un şantier continuu, cu lucrări de infrastructură, amenajări ale cursului de apă etc., găsesc oraşul foarte viu şi curat.
….Întors la Provino, aflu că nu mai sunt locuri la primul masterclass susţinut în România de Frank Smulders Master of Wine, wine-director al Hotel “Palais Coburg” din Viena, așa ca intru la degustări succesive în standurile producătorilor. Reiau grasa vinificată în sec de la Casa de Vinuri Cotnari și trebuie să recunosc că-mi cam place. Apoi reiau Zghihara de la Averești și-mi cumpăr două sticle de Fetească Albă cu Fetească Regală-Cuvee Regal. Mai încerc Frâncuşa de la Cotnari SA şi dau să mă duc spre Oprișor, dar mă opresc să fac cunoștință cu plăcuta doamna Geo Avram de la Nobless Concept. Mai degust și aligotte-ul de la Gramma, care-mi place şi, apoi, mă retrag la o lungă discuție cu Cătălin Avasâlcei despre Cotnari, istorioare, legende și povestea sa până în ziua de azi.
….Seara urma să o închei la Hanul Dacilor, în apropiere de plopii fără soț ai lui Eminescu, alături o ciulama de pui, de simpatici moldoveni şi ardeleni, într-un „colocviu” de bancuri fără sfârșit, însoţiţi de vinurile Casei de Vinuri Cotnari. La plecare am încercat să renumăr plopii și mi-au ieșit cu soț. Promit să revin să-i renumăr pe lumină.
….Şi iată că pentru mine, Provino Iaşi se încheie aici, pentru că pe 8 dimineaţa, plec repede spre Bucureşti şi bag viteză ca să nu mă prindă zăpada şi să am timp să scriu repede cele ce voi tocmai aţi citit.
….La revedere, Iaşi! Ne mai vedem!
….RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori