Răţoi cu portocale !

Scris la 14 februarie 2013 in Povesti despre vin | 2 comentarii

….Într-o zi cu soare şi cu două dimineţi, o pun eu frumos la drum, până la “Lidl” să cumpăr un răţoi mort pe care să-l gătesc. Cică era raţă asiatică, dar ce să zic după ochi nu părea. Deloc migdalaţi, sau măcar galbeni să fi fost…
….Îl aduc acasă, îl omenesc cu tot felul de mirodenii şi miroase, apoi îl bag la cuptor. Mă pun pe sosul de portocale, îl prepar îl gust fierbinte şi îl las puţin să respire.
….Ce să zic, una peste alta am dat-o de gard atât cu răţoiul, cât şi cu minunatul sos de portocale. Dacă răţoiul a ieşit din cuptor tare ca fierul, iute ca oţelul, sosul era o dulcegărie, Doamne o dulcegărie de te treceau toate apele. Nici pe pâine cu unt nu cred că ar fi mers greţoşenia asta cu zahăr caramel!
….Sosul şi-a luat avânt direct spre coşul de gunoi şi am rămas eu faţa în faţă cu răţoiul mort aburind din cuptor. Am tras de el de mi-au sărit măselele, mă doare maxilarul şi în zilele noastre, dar am desfăcut lângă o sticlă de vin “Crama Oprişor, Cabernet Sauvignon 2010”, care m-a uns la suflet.
Şi cum s-a aşezat el în pahar, cu mirosul acela de fructe roşii de pădure coapte şi cum mi-a dat el pe la nas cu vanilia de la baricul, cu ciocolată, cu piperul, Doamne îmi venea să-l îmbrăţişez, când apare pe dasupra şi o briză cu tentă de animal care, incredibil nu era de la răţoiul asiatic.
….Apoi, de cum l-am pus pe limbă, am descoperit un gust excelent, acrişor cu ceva fructe de pădure, cu final mediu plin de sâmburi de migdale. Alcoolul foarte bine integrat, taninii rotunzi şi jucăuşi, corpul mediu şi aciditatea bună m-au vrăjit nu alta. Un vin discret, dar elegant care îmi place exact aşa cum este acum şi pe care l-aş putea bea zilnic.
….Noroc cu băutura, că mi-a revenit buna dispoziţie şi am uitat repede de răţoiul musculos, pe care l-am cazat până la urma exact acolo unde îi era locul, adică în gunoi! Şi uite aşa a mai trecut o zi minunată din viaţa mea, raţă nu mai gătesc, dar vă asigur că am în beci o provizie suficientă de Cabernet Sauvignon – Crama Oprişor 2010, care o să îmi ajungă mulţi ani de aici înainte.
Semnat: al vostru Bogdan – răţoiul şef!

 

2 comentarii

  1. Sef Make a mermelit acelasi ratoi de la Lidl si i-a iesit bine, dar fara portocale 🙂

    • 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori