Rieslingul de Rhine (aparut in revista vinul.ro)

Scris la 31 iulie 2014 in Povesti despre vin | 2 comentarii

Dacă tot ne aflăm în campania „Vara în Alb”, am hotărât ca astăzi să vă vorbesc despre un vin care ocupa un loc special în inima mea, şi anume Rieslingul.

Cu toate că numele lui este pur şi simplu Riesling, în titlul acestui articol l-am numit Riesling de Rhine, pentru a nu fi confundat cu Rieslingul Italian, soi foarte răspândit în ţara noastră, dar care nu oferă nici pe departe vinuri cu o complexitate atât de mare şi o evoluţie atât de frumoasă în timp.

Rieslingul, este soiul predominant din sudul Germaniei, cultivat în zona râurilor Rin şi Mosel şi este considerat de mulţi experţi cel mai nobil soi alb. Un sezon lung de dezvoltare şi apariţia botrytis-ului (mucegaiul nobil) ajută la producerea celor mai bune vinuri dulci din lume. De la Beerenauslesen (BA) şi Trocken-Beerenauslesen (TBA) vinuri foarte dulci din struguri culeşi târziu, până la cele demidulci sau demiseci precum Spatlesen şi Auslesen toate sunt excepţionale şi se maturizează cam în acelaşi ritm cu vestitele vinuri de Bordeaux. Dar, bine este că aceste rieslinguri vechi pot fi totuşi cumpărate la preţuri mai mult decât rezonabile.

Ce îmi place cel mai mult la aceste vinuri, este faptul că deşi sunt dulci, au o aciditate extraordinară ce te face să nu simţi acea dulceaţă apăsătoare. Ba din contră, alături de aromele pline de fructe exotice şi tăria alcoolică scăzută (7-11%), aceste vinuri sunt deosebit de plăcute şi răcoroase. Pot fi asociate de la carne albă, la fructe de mare, dar eu le prefer alături de mâncăruri condimentate, sau pur şi simplu ca vinuri aperitiv.

Acum, o să vă descriu cu cuvintele mele, un Auslese proaspăt din 2012, pentru a ştii la ce să vă aşteptaţi în momentul când deschideţi prima sticlă de Riesling adevărat:

Josef Reuscher Erben – Piesporter Goldtropfchen Auslese 2012

Este un riesling relativ ieftin – 5-6 euro/sticlă, din zona Mosel, cu o tărie alcoolică de 7,5%.

Culoarea este galben aurie şi foarte strălucitoare, de unde deducem desigur că aciditatea este ridicată (producătorul zice că ar fi de: 7,7 g/l)

Nasul debutează cu arome de miere de tei şi fructe (piersici, pere, gutui şi papaia). Apoi, continuă cu o uşoară mineralitate, puţin fân şi o abia perceptibilă undă de gaz. Aceste arome, mie personal îmi dau impresia că vin în straturi şi te fac să nu vrei să îndepărtezi paharul de la nas, aşteptând ca alte şi alte arome noi să iasă la iveală, iar şi iar…

Gustul: este în acelaşi ton cu aromele, mierea fiind cuvântul de ordine, apoi simţi parcă cum fructele dulci îşi fac încet loc. Deşi vinul este demidulce (zahăr rezidual 74,2g/l), nu lasă această impresie din cauza acidităţii mari, senzaţia oferită fiind una fresh şi sprinţara. Este un vin foarte echilibrat, cu corp şi o structură frumoasă, catifelat şi cursiv. Are un final foarte lung şi persistent. Un vin extraordinar de plăcut, uşor şi foarte băubil. Îţi poate bucura orice seară de vară, alături de mâncare, sau pur şi simplu ca vin aperitiv alături de prieteni. Ce să mai spun, mi-ar place că fiecare dintre voi, să încercaţi măcar o dată un Riesling, dacă nu aţi făcut-o până acum. Pentru că  eu de când l-am descoperit, sunt practic îndrăgostit de acest vin şi nu vreau să ne mai despărţim vreodată în această viaţă!

Bogdan

2 comentarii

  1. Se mai poate numi vin cu o tarie alcoolica de 7,5 % ???

    • Da! 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.