Sete mare…

Scris la 25 iunie 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Pur şi simplu nu am putut rezista să nu dau o tură pe la mare în zilele astea călduroase de week-end. Mai ales că toată lumea bună a vinului bucureștean era ori în deltă, ori la malul mării. Mai o degustare prin Eforie, o inaugurare de restaurant și club în Mamaia, o analiză lungă la Crama Atelier etc. Așa că l-am echipat pe Alexică de plajă și țuști spre prietenii mei din Ovidiu, Migladia și Ghiursel. Am descoperit că nu faci mai mult de 2 ore din „Bucale” până la capătul autostrăzii A4, iar surprizele plăcute s-au ținut lanț.
….Vineri seara, la lansarea noului        La Mama din nordul Mamaiei, o întâlnesc pe Jezebel, care-și adusese trupa de forță, cu Puiu Pascu, Lolică și Ciprian Parghel. Chiar mi-au făcut o surpriză mare, pentru că mi-era dor de ei. La 5 minute apar Carmen si Silviu, voioși și puși pe chef. Nu știam că vor veni și m-am bucurat. Cum puteau lipsi de la un eveniment Vinul.ro ?! Am depănat povești și aventuri cu vinuri, am învațat un ospătar cum să sabreze cu paharul o Mumm-ie de șampanie și cu greu ne-am dat plecați de-acolo.
….Dar plajă nu facem? Ba da, în Năvodari, la Kazeboo ca să vedem și kite-rii. Sâmbătă am comandat valuri și ceva vânt, iar îngerașii în neopren pluteau deasupra valurilor, ca delfinii cu parașute. Și-acum, ca să-i fac o mică plăcere unui postac simpatic, trebuie să vă spun că m-am întâlnit și cu un necaz de vin îmbrăcat în etichetă de Kazeboo și botezat sauvignon blanc demisec. Bârrrr…Nici cu guvizi dați prin mălai, nici cu hamsiile scăldate prin făină nu mi-am revenit prea ușor. Am concluzionat cu Silviu, că ar putea fi (eventual) un rieslig italian nereușit, dar nu ce scrie pe etichetă. Păcat! Nu știu dacă din cauza asta m-am bronzat cu dungi, dar am dat fuga la amicii mei să bag odihnă pentru că seara urma o mare noutate pentru mine.
….Sâmbătă seara am aflat cum trebuie să te îmbraci pentru un club din Mamaia. Obligatoriu cămașă albă. Și, evident, nu aveam. 23.oo deschiderea oficială a plajei și clubului Marttinez, unde Cătălin Mahu jubila că era plin. Când am văzut grupate 20 de perechi de picioarea subțiri pe platforme, mi-am dat seama că ori era vreun referendum, ori a venit Mazăre să dea cu geana în parohie. Ghicisem! Eu pășeam pentru prima dată în viața mea într-un club. Pe bune! Nu știam la ce să mă aștept, dar la apariția dj-ului Carlos Campos, a început să-mi placă. Genul ăla de muzică mixtă era mai aproape de anii mei. Ne-am așezat undeva mai pe margine, la aer și-am reunit o mare gașcă de amici în ale vinului, răpunând ditamai magnumul Poem în Roz.
….N-am mai rămas până la cântatul cocoșului din saxofon și-am ajuns răpus, ca și copii, încercănd să-mi liniștesc timpanele, pentru că de dimineata urma sa ma intorc acasa.
….Pe o temperatură ce n-a scăzut sub 33 de grade, am luat autostrada-n piept și m-am bucurat să găsesc acasă, la racitor un vin pe care nu-l mai încercasem: Fetească Regală 2012 de la Recaș. Am studiat eticheta, sticla și mă încerca o mică temere: baricat! Nu mă omor după albe baricate. Mi-era atât de stete, că aș fi deschis sticla precum rușii vodka, de perete. Chef Make mă ademenea cu un puiuț la cuptor și piure de mazăre, iar salata de vară era bonus pentru c-am adus copilul întreg și neprăjit.
….Galben-verzui am văzut în fața ochilor și-o strălucire perfectă. De nas nu insist prea mult, dar dacă s-ar face un aftershave cu un asemenea miros, de-ăsta mi-aș cumpăra. Citrice peste tot, ceva ardei gras verde, drojdii fine tipice Recașului și multe fructe tropicale la blender. Baric? Nu prea l-am simțit și e mai bine așa, pentru că te face curios să-l guști. Bun atacul, acidulat temperat, ușor dulceag, dar plăcut şi catifelat, ceea ce-mi place. Baric? Nu prea. Bravo. Îmi place discretia lui. Continuă florile de vară să-și facă de cap prin nas și în gură. O alta variantă a notelor de degustare o puteţi citi aici, ceva mai puţin însetată decât a mea, scrisă ”la gura sobei” în decembrie. Nu mai lungesc vorba că mi-a fost şi sete şi foame şi dau cu mare plăcere 7,5 ppn-e. Acum, cu mațul întremat și setea liniștită, revăd toate fotografiile făcute în cele două zile cu amicii mei dragi.
….Încercați vinul ăsta. Vorbim după.
….Noroc,
….RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori