Sub nori Negri(ni)

Scris la 31 mai 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Ieri, când am ajuns acasă în Chitila, era cald şi soare. Chiar foarte cald. Îmi programasem să reiau degustarea unui vin roze, că tot ne apropiem de sfârşitul campaniei (de primăvară). Negrini Rose 2012 – care la Centura Roze din 14 mai s-a calificat în primele 8 vinuri.
….Lucrurile păreau sa fie în ordine, până când dinspre nord văd că se apropiau nori de-ăia învolburați, urâti și răi. Hop și vântul se-ntețește și-l pe aud pe vajnicul Whity lătrând în curte ca niciodată. Nu lătra la poartă, ci de-a surda în sus, la nori. Ies afară să-l liniștesc, dar nimic. Deasupra Chitilei se facuse aproape întuneric, frig și atmosferă de toamnă târzie.
….Eu cu rozeul pe masă, un pic anacronic cu vremea de afară. Cum chef Make declarase că azi mâncăm pui la gratar și tirbușonul deja facuse cu ochiul sticlei, am rămas pe metereze cu vinul ăsta, în contrast mare cu ce vedeam pe geam. Îmi fac curaj și deschid sticla.
….Frumoasă culoare are vinul ăsta de Drăgășani. Aduce la culoare cu rozeul de 2012 al lui nenea Bauer. Pun în pahar și revăd momente din  copilărie, când mă bucuram  ca s-a terminat CO2-ul din butelia chioșcului unde se facea siropul de zmeură, ăla de 50 de bani și rămânea mai mult sirop decât sifon. În nas iți vin fraguțe și zmeurele de la cabernet-ul șmecher din care e făcut, cu note acrișoare, plăcute și vioaie.
….Cum masa era gata și farfuria era aburindă, atac frontal din toate parțile rozeul. Mai de frica lui Whity, care lătra fără pauză, mai de norii negri, bietul Negrini s-a predat cu gustul care confirmă nasul, adică puţin dulceag la început, apoi acrişor plăcut, cu structura destul de plină şi cu alcoolul (13,3%) bine integrat, mai ales cu puiul la grătar, din care n-a mai ramas nimic. Spre deosebire de rozeul din 2011, care era alcoolic până la limita lichiorului, cel de faţă e plăcut şi vesel, destul de lejer şi prietenos. L-am dat gata cam repede, nu înainte de a-mi șopti cam așa:
„M-ai prins și tu-n paharul tău,            Așa plângea bietul rozel
Blogger furios, tu nu știi oare,              Chiar în pahar, în grame-o sută,
Că-s doar un vin și că mă doare          Și înghițindu-l scriam după
De ce mă sorbi așa de rău”?                 Nerămânând nimic din el.
.Las romantismele rozalii, acordându-i ceva peste 6,5 ppn-e şi vă spun că îl gasiţi online la aproape 35 lei.
….De mâine trecem definitiv pe alb. Week-end placut,
….RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori