Un vin bibilit

Scris la 5 ianuarie 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

„Iată Anul Nou, s-a apropiat din ceer ….”  Oups, trezirea că este deja 2015! Porcul este deja istorie și am hotărât să încep anul mâncând sănătos.
Cum curcanul a fost de Revelion, trebuia să schimb zburătoarea. Și pentru că nu aveam mare încredere în înaripatele „proaspete” din galantarele post sărbători ale supermarket-urilor noastre,  am mers pe ceva congelat.
Ca să nu fie prea bruscă trecerea de la o perioadă în care m-am delectat cu produse mai dichisite la o perioadă de austeritate (sau de abțineri de la ispite culinare), am decis să merg pe mâna gamei Deluxe de la Lidl.
Așa că am avut de ales între bibilica franțuzească sau rața umplută. Fiind în criză de timp și dorind o decongelare mai scurtă, am mers pe varianta small size. So, bibilica wins! Plus că am mai încercat-o la o ofertă de acum un an, deci știam că merg la sigur (am trișat un pic…dar rața mă va ierta, sunt sigur).
Spălat, apoi smuls câțiva fulgi rămași, uns cu grăsime de rață (deh, mă simțeam vinovat că o trădasem) și apoi condimentarea cu sare, piper, cimbru, boia dulce și țop.. la tava cu puțină apă și ceva vin roșu (nu am respectat rețeta de pe ambalaj, dar nu mi s-a părut prea tentantă). Tava am învelit-o în folie și direcția cuptor preîncălzit.
Ei, și-acum vinul. Din escapada de la sud de Dunăre cu ocazia minivacanței de 1 Decembrie, am revenit în țară cu ceva achiziții viticole. Venise practic rândul celui mai scump vin cumpărat din Bulgaria cu această ocazie, de la care aveam cele mai mari așteptări.
Aveam, însă, unele emoții fiind ultima sticlă, luată de pe raftul cel mai de sus dintr-un magazinaș de băuturi alcoolice și tabac, situat vis-a-vis de mall-ul din Veliko Tîrnovo, cu o  vânzătoare care nu știa o boabă de engleză. Tentat de reducerile de 20 % afișate în geam, am intrat să „citesc” ceva etichete. Noroc cu Horia H. care mi-a indicat ce ar fi bine de încercat,  că mă uitam la zecile de etichete ca un personajul din fabulă, la poarta nouă.
Vinul este produs de Dragomir Winery Estate, din Plovdiv. Este un cupaj de Merlot 48%, Cabernet Sauvignon 36 % si Rubin 16 %. Maturat în baricuri de stejar franțuzesc 12 luni și apoi ținut încă un an în sticle, a fost lansat la timp sa ia un  argint la Paris.
Numele vine de la vasele pe care tracii le foloseau la făcut și păstrat vinul, „pitos” fiind o amforă de capacitate mai mare.
Lăsat să ia aer cam o oră, vinul se prezintă cu note de lichior de coacăze negre. Culoarea este rubiniu închis, corpolența este medie. Alcoolul de 14,2 % este perfect integrat. Vinul efectiv este un „curcubeu pe cerul gurii”, catifelarea îmbrăcând bolta palatină. Taninii discreți, aciditatea perfectă, aromele de fructe negre coapte și ciocolată amăruie, împreună cu postgustul lung, formează un ansamblu echilibrat care fac din acest vin o uriașă și plăcută surpriză.
Între timp s-a făcut și bibilica, iar Pitos-ul de Plovdiv a fost pentru ea, precum boaba de fasole și păstaia, completându-se perfect.
Vinul este 23 leva la producător, eu luându-l la reducere cu 19 leva, deci in jur de 40-45 lei și merita din plin 87-88 de puncte.
Acum, că bibilica nu mai este și nici vinul, se pune problema ce vin asociez eu la rața umplută, ca nu mă las până nu o bag în seamă….așa mai de aproape ?!
P.S. Pentru că bibilica nu a băut tot vinul, am mai putut savura ultimele picături  alături de niște „bavarois” drept desert, tot din Lidl.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori