Un wine break în Graz

Scris la 30 ianuarie 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu
Profitând de mini vacanta prilejuită de aniversarea (comemorarea, cum zic altii) Micii Uniri, am tras o fugă în orașul de adopție al cumnatei mele, Graz.  Este al doilea oraș ca mărime din Austria și capitala regiunii (Styria/Steiermark), care a cunoscut o puternică dezvoltare economică în anii 2000, cu un mare accent pus pe energii neconvenționale și pe consumul produselor realizate pe plan local (motiv de mare mândrie în zonă). Steiermark are însă și  puțin peste 4000 ha de viță de vie, localizată în special în sudul regiunii.
Cum nu aveam prea mult timp la dispoziție, am început din prima seara să studiem oferta vinicolă din Graz. Cu primul wine-bar am luat plasă, toate mesele fiind ocupate (erau doar 4), singurele locuri libere fiind  la bar pe scaune înalte și incomode. Așa că am ajuns la bistro-ul anexat cunoscutului magazin de vinuri Wein&Co. Am găsit ușor o masă liberă (surprinzător, având în vedere că fără rezervare era riscant, mai ales sâmbăta seara) și am pornit degustarea vinurilor la pahar. Se puteau practic încerca toate vinurile din magazin cu o taxă suplimentară de 8 euro/sticla (taxa de dop), vinurile fiind servite în pahare dedicate, Stölzle.
Am început, bineînțeles cu câteva albe. Primul vin a fost Lobner GRÜNER VELTLINER WEINVIERTEL DAC 2015 (din regiunea Niederösterreich), extrem de fructat, atât în nas cât și în gust, cu un ușor rest de zahăr, dar care se termina brusc (adevărat că era și cel mai ieftin vin din listă) dar care la o nuntă probabil ar fi mers de minune.
Am continuat cu un vin german,  din Rheingau venind Künstler RIESLING KOSTHEIMER WEISS ERD GROSSES GEWÄCHS 2014, un vin elegant, cu arome de fructe albe (ultra) coapte și bineînțeles hidrocarburi, corpolent, extrem de mineral dar care surprinzător nu deborda de aciditate.
A urmat unul extrem de interesant, Rudi Pichler GRÜNER VELTLINER SMARAGD TERRASSEN 2015, provenit tot din zona Niederösterreich (Wachau mai precis). Mult mai elegant ca primul Grüner Veltliner încercat, cu arome fine de fructe albe, aciditate perfectă, postgust mediu+.
Un alt vin alb remarcat a fost Maitz SAUVIGNON BLANC HOCHSTERMETZBERG GROSSE STK LAGE 2014, din cea mai bună regiune din Steiermark: Südsteiermark. Un Sauvignon Blanc cu un nas mai reținut decât bombele fructate de lume nouă, cu arome de fructe albe și ardei gras care se dezvăluie treptat, corpolent, cu aciditate mare şi note minerale evidente. Postgustul lung încununează un vin care mi-a plăcut foarte mult (dar și la un preț de aproape 40 Euro sticla!) și care confirmă renumele vinurilor realizate din Sauvignon Blanc în aceasta regiune a Austriei.
Singurul rose încercat (din cele două de pe listă!) Bründlmayer ZWEIGELT ROSÉ 2015 (zona Niederösterreich) nu a rupt gura târgului, deși culoarea era foarte frumoasă, dar era din gama „zmeurică” care nu prea este pe gustul meu. Un vin încă destul de proaspăt și care totuși la terasă, vara, merge.
Primul vin roșu al serii, provenit din zona Burgenland,  a fost Lentsch PINOT NOIR 2011. Un vin care deborda de tipicitate: culoare rubiniu închis, arome intense de fructe roșii, cu o corpolență și aciditate medie. Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost amăreala din postgust și poate că temperatura de servire ar fi trebuit să fie un pic mai scăzută.
Al doilea roșu al serii a fost Pöckl ADMIRAL 2013, încercat deoarece am fost intrigat de prețul mare avut (44 euro sticla !). Un asamblaj de Zweigelt, Cabernet Sauvignon și Merlot provenit tot din Burgenland, un pic prăfos la început în gust, dar care încetul cu încetul dezvăluie și aspectele plăcute: suculență, echilibru perfect tanini-aciditate și un postgust mediu. Bun per ansamblu, însă cam scump după mine.
Am încheiat degustarea cu Gaja BRUNELLO DI MONTALCINO PIEVE SANTA RESTITUTA 2011, un vin elegant, serios, suculent, plin de fructe roșii, tanini fermi, aciditate măricica și un postgust mediu+, care justifica intr-o mare măsura prețul cerut (45 euro sticla).
Duminica wine-bar-urile erau închise în mare majoritate, așa că la prânz, după turul orașului, am încercat un vin într-unul din restaurantele foarte căutate din Graz (Der Steirer), în special datorită bucătăriei tradiționale de calitate la preturi deloc exagerate. Poate nu întâmplător și acest restaurant avea un wine-shop destul de bine garnisit. Și aici (în afara vinurilor din meniul obișnuit) puteai comanda orice vin din magazin, cu o taxă de dop de 9,9 euro/sticla.
Cum vinurile din lista restaurantului nu m-au prea inspirat, am ales din magazin un Pinot Noir Premium ERZHERZOG JOHANN 2013. Alegerea s-a dovedit extrem de bună, vinul (ușor baricat) debordând de tipicitate (rubiniu, fructe roșii) echilibru între tanini și aciditate, postgust mediu, 13 % alcool și totul la 18,9+9,9 euro. Plus ca a mers de minune cu o „tigaie” cu ciuperci, sos de smântâna cu curcan și pastele locale (spaetzle).
Pe seara, intr-o berărie locală (Gösser Bräu), după o bere nefiltrată tare bună (Gösser Zwickl), am încercat și un vin extrem de reușit, din Südsteiermark: Wohlmuth SAUVIGNON BLANC 2015, Steinriegl , care a primit 94 pct de la revista de specialitate austriacă, Falstaff Magazine. Spicy, mineral, cu arome de soc și citrice, aciditate excelentă și cu un postgust mediu+, mi-a mers la suflet  (17  euro la producător, 22,8 euro la cârciumă sticla și 3,8 euro paharul de 125 ml).
Ultima zi de Graz am petrecut-o în mare parte la un shopping aproape interminabil la un mall din suburbiile orașului, unde berile au mai potolit setea (nu și de cumpărături). Seara, deși am cinat intr-o frumoasa berărie din centrul orașului (Glöckl Bräu), am renunțat la bere și am încercat câteva vinuri. Singurul vin de reținut a fost Norwood SALOMON ESTATE SHIRAZ – CABERNET 2013, exact ce a trebuit alături de „platoul casei”  și mai ales de cevapcici, versiunea „iugoslavă” a micilor (au aceeași forma, dar ai noștri sunt mai mustoși și per ansamblu mai buni, poate și din cauza condimentelor folosite).
În concluzie a fost o miniexcursie reușită, intr-un oraș în care ai ce sa vezi, sa faci și …să bei!
Prost (adică noroc, cum s-ar zice prin Austria‎) la toată lumea!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori