Vin nou de Lume Veche

Scris la 16 mai 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Chiar dacă a fost o săptămână plină de vinuri roze, am bifat un vin alb la care pofteam de ceva vreme.
Prima dată l-am întâlnit la un blind de albe, iar apoi la o degustare la Wine Address printre alte vinuri foarte plăcute. La final, n-am rezistat fără să-l cumpăr și-am fugit acasă să-l descânt.
E un sauvignon blanc 2014 LacertA de culoare e galben-verzuie. Tipicitatea de soi răzbate olfactiv de cum te apropi de pahar și simți aglomerația de citrice (în special grapefruit), ardeiul gras și socul. Începi să-ți dai seama că ai de-a face cu un vin care iese din tiparele noi – drojdii speciale, bombe aromatice, stil commercial instigat de vinificarea în stil de Lume Nouă. Gustul confirmă și el că vinificatorul Mihai Baniță se încăpățânează ca (macar la acest soi) să-i dea autencititatea de “old school”. Concluzia definitivă vine și din gust, completând aroma, unde în echilibrul bun al acidității, corpului și alcoolului (14,2 % – caracteristic enologului) îl poți aprecia foarte ușor. Deși e foarte zglobiu, sauvignoul ăsta e un vin serios, merită să-l savurezi în liniște și capătă +7 papioane cu felicitări, mai ales dacă-i pui un “mic așternut“ de brânzeturi proaspete, salate fără exces de oțet, pește slab sau pui (cum altfel?!). Gustul pieliței de pomelo nu foarte copt și post gustul destul de lung nu ai cum să le uiți așa ușor.
Cavalcada de fructe exotice e tare bine stăpânită și dacă-l încercați, veți face cunoștință cu un stil de vin din ce în ce mai rar pe la noi.
Cu bine,
RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori