Vinul, preturile si moldovenii

Scris la 19 iunie 2018 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit de soiurile antice, prefiloxerice. Acum se ocupa cu educatia in domeniul vinului si conduce o firma de investigatii in Ohio.
A fost o mare si placuta surpriza cand am auzit de o degustare de vinuri moldovenesti in Powell (un mic orasel de langa Columbus – capitala statului Ohio). Intr-un cochet Wine Bar/Wine Shop – Annie’s Wine Cottage, unde merg des deoarece de un an organizeaza foarte multe si interesante degustari de vinuri din diverse regiuni ale lumii si mentine in permanenta un portofoliu interesant si accesibil de vinuri, s-a organizat o degustare aparte.
Vinurile moldovenesti nu se gaseau aici, dar o romanca din Zalau, Silvia, care este Wine Shop Manager la un restaurant de lux din Columbus – Refectory, i-a recomandat patroanei vinurile moldovenesti si i-a facut legatura cu importatorul. Importatorul, in ciuda numelui firmei : Soroca Imports este 100% american. Un baiat tanar, deschis, care de cum a gustat vinurile moldovenesti s-a indragostit de ele si s-a hotarat sa le importe in USA. Are acum in portofoliu multe crame din Republica Moldova asta si deoarece Asociatia Wine of Moldova s-a implicat activ in acest proiect si l-a sprijinit de la bun inceput! Nota bene!
Annie, patroana Wine Barului-o persoana extrem de calda si deschisa, a cautat mancare moldoveneasca care sa se asocieze cu vinurile. A gasit cate ceva la un magazin cu produse rusesti (aflat intr-o locatie mai putin frecventabila, dar asta nu a impiedicat-o sa se duca personal acolo). Astfel a incropit niste platouri cu placinte de carne si galuste cu branza intr-un sos facut de ea cu bacon si ceapa. A mai pus langa niste icre de somon pentru ca nu a gasit caviar la magazinul rusesc.
Vinurile prezentate au fost : Crisecco, Vin spumant produs prin metoda Charmat de la Cricova (90% Feteasca Alba & 10% Muscat)-10.99 USD ; Chateau Vartely, Feteasca Regala 2016- 9.99 USD ; Individo, Feteasca Regala& Riesling 2016- 14.99 USD; Castel Mimi, Merlot 2014- 11.99 USD; Castel Mimi Cabernet Sauvignon, 2014- 11.99 USD; Individo, Merlot & Cabernet Sauvignon 2015- 14.99 USD si Individo, Rara Neagra, Malbec & Syrah 2015- 14.99 USD(acesta din urma a fost preferatul majoritatii americanilor prezenti acolo si al importatorului).
Vinurile le cunosteam de la multe degustari si concursuri de vin (unde chiar au primit medalii de aur de la comisiile din care am facut parte). Totusi, m-au impresionat 3 dintre ele care mi s-au parut chiar mai bune acum : 1. Feteasca Regala cu screw cap de la Chateau Vartely. Vin alb sec IGP Codru, 2016 se tine foarte bine, ba chiar cred ca mai poate sa se dezvolte in sticla vreo 2 ani… 2. Individo, Merlot& Cabernet Sauvignon 2015, Valul lui Traian. Vinul acesta mi-a placut de cand l-am gustat prima oara. Este un asamblaj, sa ii zicem de tip Bordeaux, dar care depaseste cu mult in complexitate vinurile asemanatoare situate la acelasi palier de pret. 3. Castel Mimi, Cabernet Sauvignon 2014. Un vin Old school extrem de fin si precis, cu o incarcatura de “praf” care imi aminteste de marile Caberneturi de Rutherford, Nappa Valley.
Muzica a fost adusa de importator si a fost muzica… moldoveneasca, normal. Toata lumea s-a simtit bine si a laudat vinurile (absolut toate au fost apreciate) si mancarea. Probabil ca si preturile acestor vinuri, care in USA sunt considerate preturi mici si chiar si pretul degustarii care a fost doar 25 USD, au contribuit la atmosfera de desfatare si rasfat a participantilor. Ca peste tot in lume, consumatorul se gandeste si la buzunar. Si producatorii moldoveni de vin reusesc sa se alinieze si la acest aspect.
Aaa… era sau uit! Am vazut si Romania pe harta Wine of Moldova adusa si explicate de importator. E undeva cu scris mai sters in coltul dreapta, jos. Unde nici macar nu mai este Romania de ceva vreme…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori