Vinul și lopata lată

Scris la 29 ianuarie 2014 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Ne-am dorit zăpadă de sărbători. Cu ceva întârziere, ne-a dat-o acum. Pe toată și pe săturate.
….Un amic scria pe facebook ieri, că până în martie va bea numai vinuri roșii pentru că e sezon. O fi, dar în cazul meu, după ce a nins ca la tâmpiți 3 zile și-am trecut de amuzamentul trasului cu sania și a oamenilor rotofei de zăpadă, am ajuns la lopeți.
….La mine în Chitila, se întâmlă exact ca românului emigrat în Canada, care scria un email prietenilor din țară. După ce am lopătat în fața garajului 400 de bucăți lopeți late, vine unul cu fadroma și mi-o așează la loc. Schimbăm „amabilităţi” timp de 3 minute, aflu că am rude perverse pe care nici eu nu le ştiam, şi fiecare-şi vede de treaba lui.
….Un singur gând mă ține pe picioare: vinul pus la rece în zăpadă. Dar ca să-l răcesc natural, nu-mi trebuia așa multă. Ieșit din sauna paltonului, a puloverului și fularului până sub nas, îmi iau premiul binemeritat și desfac un Fume 2013 Budureasca. Da, e alb. Și să știți că lângă niște lemne în șemineu, e tot ce-mi doream. Dop elegant, sticlă frumoasă, iar culoarea vinului e galbioră și strălucește perfect în lumina focului. De data asta, acest Fume, are riesling, sauvignon blanc baricat 3 luni și ceva pinot gris. Merită să citiți și descrierea amicul Mihai O., dar care nu pare să semene prea bine cu ce-am găsit eu acum. Din prima clipă răzbate tușa proeminentă de sauvignon, cu tipicitate sa și toate ierburile, socul și florile specifice. Dar mai vin arome de de „lume nouă”, chiar puternice şi ceva fructe coapte, iar baricul e de abia sesizabil. Întregul complex de arome e foarte plăcut şi te provoacă.
….N-am avut timp să pun sofisticării culinare lângă el, dar tot am pus ceva cubulețe de brânză de capră și o mică salată acolo, ca să-i simt mai bine gustul floral sec și cu aciditate ridicată. Spre deosebire e Fumeul 2012, cel de față nu mai trebuie aerat deloc. Ce-i drept, nici nu a avut timpul de evoluție, dar combinația de soiuri dă un gust plăcut de vin tânăr, echilibrat, iar cele 13,5 grade de acool sunt foarte bine ascunse. Concluzia este de vin prietenos, generos în asoceri și sper că în timp va evolua peste cele aproape 7 papioane pe care le-am pregătit pentru el. Postgustul destul de lung mă face să sper că la primăvară vom avea un vin foarte bun și mi-am promis o vizită la cramă.
….Și cum pauza s-a terminat, iar „prietenul cu fadroma” mă pândește, îmi iau din nou lopata să ies la zăpadă cu forțe noi. Am de făcut drum cu mașina măine la Brașov și-am auzit că pe A3 sunt probleme. Mi-am luat lopata mare să-i ajut. Aveți grijă pe unde vă faceți de drum prin țară.
….Succes!
….RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori