Vinuri Cipriote kυπριακά Kρασιά

Scris la 8 octombrie 2014 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Lunile septembrie și octombrie abundă în evenimente pentru iubitorii de vin. O lansare de gamă, o vizită la cramă, primul must, primul vin, o deschidere de  winebar și tot așa. Dar e și perioada nunților, la care nu poți lipsi, mai ales când mirele sau mireasa se căsătoresc pentru prima oară… Așa că cel mai bine e să le îmbini pe amândouă. Eu mi-am propus să scriu despre ele în ordinea cronologică. De pildă, eu am fost cu două week-end-uri în urmă la nunta Alexandrei. La Limassol (Lemessos). Și cum nu fusesem niciodată în Cipru, eram curios sa văd şi eu ce vinuri beau oamenii ăia, pentru că de circulat cu mașina, sunt total anapoda.
Vreme frumoasă de vară târzie, cu soare, palmieri înalți, adiere de Mediterană, oameni mereu zâmbitori și mai ales amabili. Se vede că aici turismul are rădăcini adânci, de pe vremea lui Ulysse. Și ca semn că lucrurile mergeau bine de când sosisem, ce credeți că am văzut chiar vis-à-vis de hotel? Un mare magazine de vinuri Bottles- Wine & Spirit. Bravo! În timp ce unii pregăteau mireasa, eu dam buzna printre rafturi, încercând să mă sfătuiesc cu vânzătorul care din vinuri se potrivește mai bine cu halloumi (me – big fan). Am cerut doar soiuri cipriote sau blenduri (cu cele internaționale consacrate).
Am ales câteva, dar n-am rezistat să nu încerc și un sauvignon+semillon (mare gafă). Am mai bănănăit eu prin oraș de mi s-a lungit punga cu sticle, și ce credeți că-mi sare ca măgaru-n drum? Un winebar: Fine Wine Boutique. N-am mai intrat pentru că trebuia să duc sticle la frigider, iar în scurt timp după răcire aveam să degust un vin tare simpatic, alături de preferata mea brînză prăjită.
Sauvignon blanc și xynisteri (Bottles Series). Eticheta, după cum se vede, e haioasă și colorată. Screw-cap ca pentru turiști nepregătiți și o frumoasă culoarea a vinului, galben-verzui pal. M-am abținut cu greu să nu degust, dar nu-mi pare rău, pentru că aromele erau foarte agreabile și promiteau un vin bun. Nas ierbos, cu fân și mult măr verde, asemănător cu ceva de la feteasca regală, dar și destul pipi de pisică. Iar în Limassol vezi pisici mai multe decât afișele cu Iohannis în București.
Până să mă reped la brânzică, dau de un atac fresh și revigorant de fructe albe aproape coapte, vioi și sprințar, bun lângă orice fel de mâncare ușoară, cum numai prin zona asta se pregătește. Alcool (12,5%) așezat bine, aciditate corespunzătoare (ridicată) și toate condițiile pentru +6,5 papioane.
Așa că dacă dați de combinația asta de soiuri, nu o ocoliți. Pentru zilele cu mare și soare ar putea fi asocierea de succes în vacanțele cipriote. Despre nuntă… urmează!
Cu bine,
RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori