Weekend bulgăresc

Scris la 1 iunie 2013 in Povesti despre vin, Slider | 5 comentarii

….În weekend am dat o fugă până la Nessebar. Acesta este un oraş-staţiune în sudul Bulgariei, undeva aproape de Burgas. Frumos tare, arhaic cu arhitectură orientală, cu străduţe înguste şi o groază de terase şi terasuţe. Şi bineînţeles, că nici aici nu poţi scăpa de români. Plin de români, mai ceva ca pe litoralul nostru! Nu înţeleg unde se duc bulgării la plajă şi la mare, că în staţiunile lor colcăie de români. Unii mitocani şi gălăgioşi ca şi pe plaiurile mioritice, alţii ceva mai reţinuţi şi cu bun simţ. Am căutat o terasă “în fundul pământului” să nu aud limba romana în preajmă şi am început activitatea pentru care de fapt am venit: servitul midiilor şi a fructelor de mare.
….Pentru că am ales lângă fructele de mare un sos cu maioneză şi usturoi, am comandat un ditamai chardonnay-ul de 20 leva, cel mai scump din meniu.Se numea Villa Yambol Chardonnay 2011 şi cică era premiat cu medalie de argint la nu ştiu ce concurs mondial de chardonnay. Ce să zic, culoarea ce mai era de el că în rest…, bun tare. De altfel, putem deduce şi din fotografia prietenului meu, care după cum se vede, a rămas plăcut impresionat până în zilele noastre! Dar să vi-l şi descriu:

-culoarea galben pai, strălucitoare şi cu o limpiditate bună;

-nasul vine cu un atac de arome uşoare gen: mango, caise şi ceva şoc. Cu toate că vinul este baricat acest lucru aproape că nu se simte. Per total calitatea aromelor este bunicică, cu destulă francheţe, dar fără persistenta. Un nas plăcut şi nu de o mare complexitate.

-gustul este fresh, onctuos, cu un corp relativ subţire şi destul de apos. Deşi aciditatea era bună, alcoolul era dezintegrat, iar postugtul mediu îţi lasă în gură un gust acrişor-amărui de genul cârceilor verzi de struguri. Un vin destul “de subţire”, aşa că mi-a crescut inima de bucurie când m-am gândit la vinurile noastre. Noi chiar avem vinuri bune prieteni!
….Bogdan

Nessebar

5 comentarii

  1. Imi plac la nebunie fructele de mare !

    • Si mie imi plac ! 🙂

  2. Cel mai bun preparat este Hazmocar, prima data am mancat in Tunisia alaturi de un Chardonnay frantuzesc.

  3. Bogdan, sa nu-mi spui ca dl. din foto e un turc?!!

    • Da, e turc din pacate. Asa ca se vede dupa „moaca”lui ? 🙂 🙂 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori