10 pentru Dealu Mare

Scris la 30 noiembrie 2019 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Cifrele cantitative de recoltă ale anului 2019 în Dealu Mare au au foat aproape catastrofale. Grindini în primavară, apoi secetă și iar grindină din vară au făcut ca 10 producători ai Asociației Producatorilor din zonă s-au întalnit și au luat hotărâri radicale asupra producerii vinurilor în viitor. Crame bine cunoscute în România, precum Apogeum, Aurelia Vișinescu, Budureasca, Dagon Clan, Davino, LacertA, Licorna Winehouse, SERVE, Tohani România și Viile Metamorfosis, la care, ulterior, se pot adauga și altele, au luat o decizie istorică.
—-Producția rămasă de struguri fiind de o calitate peste așteptări, i-a determinat să se aplece asupra un sistem autoimpus de criterii de verificare care să ducă la un nivel de certificare superior DOCG – Denumire de Origine Controlată și Garantată. Categoric, Feteasca Neagră va fi prima vedetă a certificării superioare, știut fiind faptul că în Dealu Mare aces soi se exprimă (poate) cel mai bine, iar decizia de micșorare voluntară a producției la hectar are șanse mari ca în 6-7 ani să auzim de ‘super toscanele’ din Dealu Mare.
—-De aici au decurs și treptele de calitate ale vinurilor viitoare:
DOCG – maturare 8 luni în baric și 8 luni învechire la sticlă;
DOCG Rezerva – maturare 12 luni în baric și 36 luni învechire la sticlă;
DOCG Rezerva Speciala – maturare 18 luni în baric și 48 luni învechire la sticlă.
—-Vestea, în ciuda necazurilor avute de producători, este una din cele mai bune. Chiar nemaipomenită, după parerea mea, și nu mă refer la viitorul prognozat al nivelului vinurilor premium din zonă, ci la ideea asocierii, care pentru noi, românii, aproape că pare o minune. Îmi doresc mult ca exemplul celor din Dealu Mare să reușească și să se extinda cât mai repede și în celelalte zone viticole importante.
—-Și îmi mai doresc mult ca în scurt timp și paralel cu decizia asociaților să se gândească la un plan pentru dezvoltarea enoturismului, în sensul unui pachet comun de realizare a unui tur viticol. Poate chiar o investiție comună pentru un centru de cazare în apropiere. Îmi doresc să apară acea entitate comercială atașată asociației care să poată realiza export grupat pentru producatorii din zonă. Și îmi mai doresc un plan organizat de promovare a Regiunii Dealu Mare rapid, poate chiar editarea unei carți frumos ilustrate, scrisă în 2-3 limbi (de circulație) de către o personalitate (sau mai multe) din lumea internațională a vinului.
—-Sunt eu prea optimist? Poate, dar nimic nu pare nerealizabil. Premizele cele mai importante au fost create.
—-Hai, că se poate!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *