2 la pahar. Azi, cu Zoltan Szoverdfi – Szep

Scris la 30 aprilie 2014 in Povesti despre vin | Un comentariu

….Şi uite ce repede s-a făcut un an de când m-am cunoscut cu Zoli. Am ţinut să celebrăm momentul la Budapesta,  la festivalul de VinCE ediţia 2014, iar pentru că în tot târgul (organizat din nou în frumosul resort Royal Corinthia) nu erau decât doi producători din România – Nachbil și Balla Geza, ne-am pus pe aduceri aminte cu un roze proaspăt și bine răcit de 2013, adus de mine din București Corcova. Asta ca să mai înviorăm puțin prezența vinurilor românești.
….Zoli Szoverdfi-Szep este acum un timișorean ajuns cu familia în Banat după ceva vreme și care pe la 28 de ani a descoperit vinul. De 10 ani e mereu interesat de povestea vinului. Cum se face, ce să caute în el, ce e o degustare, cum se organizează, iar cu timpul a început să-și dorească să afle mai mult, astfel că în urmă cu 2 ani a absolvit WSET 3 la Budapesta. Poți spune că pasiunea a ajuns departe, însă toate astea le face în timpul liber, pentru că în rest, lucrează  (din 2011) la organizația Ceva de Spus – un grup de autoreprezentanți, persoane cu dizabilități intelectuale și fizice din Timişoara.
….Întreagul proiect îl știam de anul trecut și l-am sprijinit și eu cu Vin2.ro prin câteva acțiuni comune, angajând în bătălia lui Zoli două crame – Casa de Vinuri Cotnari și M1.Crama Atelier pentru proiectul „20 pentu Pavel”. Ceea ce am găsit teribil de interesant și frumos, a fost faptul că Zoli a reușit să pună în slujba binelui nu numai timpul și efortul său, dar și pasiunea pentru vin. Astfel că după o zi de muncă alături de cei cu dizabilităti și în confruntarea permanentă cu autorități surde și impotente în a da o mână de ajutor celor care au nevoie, Zoli găsește resurse ca dupăamiezele să le umple cu prietenii și oameni cu sufletul mare deschişi pentru pasiuni, vin și pentru fapte de onoare.
….Și povestim și povestim şi văd cum lui Zoli i se umezesc ochii, aprins de ceea ce face, timp în care dintr-un separeu al hotelului se aude un jazzdiscret  la pian și începem să ne dăm cu părerea despre rozeul fresh de Mehedinți: Zoli, câte foi de ceapă zici că are licoarea asta?…Maxim a 2a foiță! Rozeul de la Corcova are culoarea somon pal, destul de atrăgător, mai ales că brobonelele de pe pahar ne faceau o mare poftă. Zoli cunoștea bine vinurile de la Corcova, Șerban Dâmboviceanu fiind un susținător mai vechi al proiectelor celor de la Ceva de Spus.  Fructat?…Daaa…câpșuni, zmeură, coacăze… În atac, începe ușor dulceag, dar te păcălește fiind sec. E greu sa nu-ți placă ,pentru că e destul de elegant, mătăsos, iar aciditatea e în echilibru cu cele 13 gr.de vol. alcoolice și simți gustul de fructe roșii din aromă.
….Acum povestea lui Zoli curge și mai lin, după primul pahar. Mai ales că ajunsesem la capitolul degustări în Timișoara, al cursurilor de inițiere în arta degustării pe care le susţine, dar am vorbit și despre bloggul său ROvinHUd, scris în română și maghiară, unde împărtășește experiențele sale cu vinuri testate mai ales în amicalele România-Ungaria, adevărate dispute între cele mai bune vinuri românești și maghiare.
….Între timp ni s-au mai alăturat prieteni de-ai lui Zoli și cunoscuţi de-ai mei, excursioniști din Timișoara veniți la VinCE și organizați de Zoli, pe care i-am invitat alături de noi să deguste vinul despre care noi concluzionasem că, pe langă gustul și aroma plăcută, e un vin bun, prietenos şi i-am dat Corcovei roze 7 din 8 papioane, pentru că are un post gust mediu spre lung de pomelo și grapefruit.
….Iar discuția ar fi durat ore întregi dacă, n-ar fi trebuit să dau fuga la aeroport spre țară, cu regretul că n-am putut face poza de grup pe treptele triumfale ale Corinthiei și că n-am pus la punct până la final planul de a continua proiectele comune din ciclul „Vinul face bine” de care am devenit addectid.
….Oamenii frumoşi sufleteşte sunt întradevăr molipsitori şi pentru mine, aşa ca revederea cu Zoli va fi mereu una plăcută, iar vinul va fi doar unul din lianţi.
….Legközelebb, Zoli.
….RaSto

Un comentariu

  1. Mulțumesc Răzvan pentru tot suportul!

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Povestea mea cu un campion » Povești cu vin - [...] (caștigător al Centurii Roze 2013), Liliac (locul 2 în 2013) si Iacob. Dacă despre Liliac și Corcova am mai…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.