Le Reve CS + NdD

Scris la 29 ianuarie 2024 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-La o întâlnire  amicală (Concert Jezebel pe 7 ianuarie), discutam într-un grup de amici despre ce excursii pe la crame să mai facem, reamintindu-ne cu plăcere despre una din ele: Marea Vaccinare cu Negru de Drăgășani din 2021.
—-Și din una’n alta ne spune Marlena că a prins drag de un Negru de Drăgășani “Le Reve” de la Crama Mennini, dar pe care nu-l mai gasește. Însă, de la Lidl a luat la un preț foarte bun un Le Reve 2022 Cabernet Sauvignon cu Negru de Drăgășani care i-a plăcut foarte mult.
—-Am ținut minte și săptămâna trecută, l-am găsit pe raft la Lidl în Chitila.
—-Vinul ăsta aerat (măcar) o ora devine brusc un vin foarte serios.
Din fifty-fifty Cab.Sauvignon și Negru de Drăgășani, are arome de fructe roșii și negre coapte bine, ușoare urme de barrique (minim 6 luni), dar ce încântă cel mai mult e faptul că, deși figureaza ca fiind din recolta 2022, are comportament de vin de vreo 5 ani. Matur, evoluat corespunzător și extrem de așezat. Al doilea lucru ce îl descoperi este ca nivelul de alcool (14%) e fix unde trebuie. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, adică bine de tot integrat. Merită menționat și post gustul plăcut și mediu spre lung. Despre asocieri culinare se poate vorbi mult, dar ținând cont de sezon, știți voi ce cărniță trebuie să puneti lângă.
—-Îmbutelierea s-a făcut de către Crama Olterra (parte din Vintruvian Estates) și vinificat sub bagheta enologului Marian Andrieș.
—-Consider acest vin în categoria “best buy” la prețul de 33 de lei din magazinul amintit. Merită să-l încercați.

Mai multe

Partenerul tău la masă

Scris la 4 ianuarie 2024 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Nu știu la voi cum și cât se întâmplă, dar mie mi se întâmplă
des, ca pofticios fiind, să fac chestii de mâncare la care, desigur, merge un vin.
—-Ne plac vinurile mari, ample, complexe, făcute de câte o cramă sau un enolog preferat, dar aproape de fiecare dată spunem: noo, nu e momentul lui acum. Și ne gândim la un moment festiv pentru a-l deschide, sau la un grup de amici cunoscători cu care să împărtășim acel vin. Căutăm și mâncarea potrivită pentru el, dar tot vinul e solistul și tot așa… se amână destupatul vinurilor pricopsite. Pentru că vrem să-l savurăm.
—-Dar când ai în față (cazul meu) cotlet de porc crestat și împănat cu felii de Ceddar, acoperit bine cu felii subțiri de bacon și ceva sos cu vin, nu te mai concentrezi prea mult pe o mareție de vin, pentru că știi că n-ar mai putea fi vedetă. Și atunci, cauți vinuțul de acompaniament, care să-ți satisfacă acea pofta secundară de vin, gurmandeala fiind teribilă.
—-Vinul din poză e doar cu titlul de exemplu, deși ar merita (sunt sigur) un review serios. Sunt convins că la ficare cramă de la noi găsești un vin plăcut (numit adesea “corect”), nepretențios, dar cu care “să-ți faci treaba” la o masa… rezonabilă.
—-Ei bine, cât de valoros, cât de reprezentativ, la ce bani trebuie să fie acel vin? Care să nu-ti displacă la masă, ba mai mult, să fie “prin zonă” la gust. Ce calități ar trebui să aibă?

 

 

 

PS1. Acest vin de la Budureasca e în gama medie spre joasă, undeva la 26-28 lei. Recoltă 2021, alcool 14.5. Un vin în stil modern, deși tânăr, e ready to drink. Totul integrat, chiar și catifelat, în ciuda soiului vânjos, dar cu destulă tipicitate.
PS1. Pune la mai jos la comment varianta ta de vin pe care îl consideri “partenerul” tău la masă și nu ți se pare prea pretențios sau scump. Fă-l vedetă și funcție de cât de multe like-uri ai obținut până la 20 ianuarie, poți primi o sticlă de vin (care îmi place mie). Succes!

Mai multe

Un Sauvignon pe placul meu

Scris la 28 decembrie 2023 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Au fost luni întregi de când nu am am mai degustat un Sauvignon Blanc.
Cu atât mai mult acest SB de la Jidvei, Owner’s Chiose Ana 2022.Sauvignon Blanc Ana
Recunosc, pentru o vreme, interesul pentru soiul ăsta îl cam pierdusem, pentru că am întâlnit în trecut prea multe bombe explozive cu iz (isteric) exotic. Știți mulți dintre voi, vinurile cu acele drojdii superbombastice de lume nouă, care, mie personal, au început să-mi fie tare plictisitoare. Vor fi mulți care-mi vor spune (chiar oameni din crame): știi, asta cere piața!
—-Foarte posibil (deși, dacă asta le dai, asta vor bea), dar prezentul vin, chiar mi-a făcut o reală plăcere. E din alt registru. Culoare, arome… și iar arome. Da, exact de-alea de pisoi răsfățat, florale, vioaie și îmbietoare. Despre gust… am fost puțin influențat și de dorința de vin primăvăratic, zglobiu și usor, după zile grele cu mese (mereu) prea îmbelșugate de Crăciun.
Flori de câmp, citrice, fructe albe discrete, aciditate perfectă, alcool domol (integrat/ 12.5), tipicitate de soi, totul “împachetat”
agreabil de echipa de enologi de la Jidvei.
Vă doresc să aveți aceeași plăcere degustând acest vin și vă urez
An Nou cu Bucurii!

Mai multe

Un vin memorabil

Scris la 15 decembrie 2023 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Am avut plăcerea să particip la o cină numită O poveste de Crăciun organizată de Winesday – Carmina Nițescu alături de Adriana Sohodoleanu la Băcănia Veche.
—-Câteva vinuri de referință și dish-uri potrivite pe masura lor, dar dacă mă pui să zic repede ceva care m-a marcat tare, n-aș ezita să spun Syrah-ul de la Bauer!
—-Am tot degustat vinuri din soiul Syrah/Shiraz, în tot felul de stiluri. Străine sau românești. Chiar și dintre cele produse la noi, fie în nord-vestul țării, Banat, Oltenia, Dealu Mare sau Dobrogea, multe deosebite și care pot concura oricând cu cele de-afară, totuși, cel făcut de Oliver reprezintă (pentru mine) varinta etalon sau școală. E un vin de manual, care respectă tot ce-am citit și studiat cu paharul lângă mine referitor la tipicitatea sau expresie de soi (culoare, arome de condimente, fruct, corp, nivel taninuri, eleganță).
—-Mulți știu că laboratorul cramei Bauer a scos adesea bijuterii din mai multe soiuri, iar lui Oliver nu-i trebuie vreun DOC ca să desăvârșească o sclipire de vin.
—-Pur și simplu, un vin memorabil. Syrah 2020 Crama Bauer.

Mai multe

Concursul de Vinuri Rose editia a 11-a

Scris la 31 august 2023 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Binestiut ca acest concurs este sustinut de fiecare data pe 14 mai, a ajuns la cea de a 11-a editie. El, de fapt, a inceput la sfarsitul lui februarie, cu prima preselectie de vinurilor nearomate. Insa, e bine sa reamintesc regulile concursului: vinuri rose din ultima recolta (2022), seci (conform declaratiilor producatorilor), cu pret de raft intre 20 si 70 de lei (cu TVA). Doar vinuri romanesti, in doua sectiuni: nearomate si aromate.
—-Sectiunea celor aromate (Busuioaca) lucrurile au fost departajate direct in finala din 14 mai, iar cele 3 vinuri au fost:
—-Locul 1 – Diamond Selection/ Domeniile Averesti, Locul 2 – Rasarit / Crama De Matei, Locul 3 – C’est Soir / Crama Hermeziu.
—-Felicitari celor de la Averesti, premiul revenind dupa o pauza de un an.

—-La sectiunea nearomatelor, lucrurile n-au mai fost simple. Am apelat si in acest an la preselectii. Cartierul general al preselectiilor – La Mama Clubul Taranului Roman.

—-Au fost 4 runde de preselectii si care au reunit cei mai buni degustatori disponibili la datala fixate. Minim 12 jurati de fiecare data. Au fost testate (in total) 68 de vinuri, din care am decis (pentru aceasta editie) sa calificam 14 in loc de 16 (fata de anii trecuti) pentru a scurta putin concursul si pentru ca preselectiile sa capete o importanta si mai mare.

—-Nu au fost 16 in finala din 14 mai, pentru ca pe ultimul loc calificabil (cu 85.73 puncte) s-au numarat 4 vinuri, astfel incat am fost nevoiti sa calificam 15 vinuri. Totusi, in turul 2, urmau sa se doar 7, conform noului regulament.

—-Iata vinurile participante in primul tur:
—-Sole Rose – Recas, Nativus -Domeniile Averesti, Nedeea – Domaine Vinarte, Caloian – Crama Oprisor, Promessa – A. Visinescu, Anno 5 Francesca – Licorna, Caii Letea Vol. II – Via Viticola Sarica Niculitel, Jiana- Crama Oprisor, Saac – Domeniile Urlati, Secrets – Crama Pandora, Traviata – Crama Bratu, Reveria – Crama Strunga, Sur Mer – Rasova, Rose Cab.Sauvignon – Domeniile Blaga, Mon Rose – Crama Pandora.

—-Dupa cum se vede, au fost crame ce au avut cate doua vinuri in finala, conform punctajelor din preselectii, lucru permis de regulament incepand de anul trecut.
—-Cele 15 vinuri au fost evaluate de 3 comisii a cate 6 jurati. Doi dintre jurati au fost invitati din Polonia – Ania Smolec si din Olanda – Yvonne Zohar, ambele cu multe jurizari in concursuri internationale.
—-Dupa primul tur, s-au facut traditionalele pariuri pe proba castigatoare. Proba cu nr. 3 – cea castigatoare Nedeea Rose,  a fost indicata de 3 participanti: Yvonne Zohar, Radu Rizescu si Catalin Mahu. Fler, inspiratie, experienta… Felicitari! Intreaga suma stransa a ajuns la Asociatia Blessing Hearts.
—-Favoritele mele, Sur Mer si Jiana, nu s-au regasit pe podium, insa, ma declar foarte multumit si cu rezultatul podiumului:
—-Locul 1 Nedeea / Domanie Vinarte,
—-Locul 2 MonRose / Crama Pandora,
—-Locul 3 Reveria / Crama Strunga.
—-Felicit toate echipele cramelor de pe podium, toate cramele participante, pe cele calificate in primul rand si o mentiune speciala pentru cele care au reusit sa califice doua vinuri in finala.
—-Premiantele celor doua sectiuni au fost facute cunoscute in cadrul RoWine la finalul concursului.
Cateva concluzii de final:

  • Vinurile de pe podium sunt facute toate din soiuri romanesti – o premiera, care ma bucura;
  • Cramele consecrate in vinuri rose de foarte buna calitate in anii trecuti, n-au mai confirmat;
  • Dobrogea, una din regiunile din care mereu proveneanu vinuri rose excelente, n-a mai fost in prim plan;
  • Diversele dificultati din 2022 s-au regasit in numarul mai mic de vinuri ajunse in preselectii (criza sticlelor, comenzi intarziate pentru etichete, etc). De obicei, aveam minim 75 vinuri in preselectii.
  • Notorietatea concursului este in crestere, iar in ciuda premiilor simbolice, cramele mici doresc sa-si masoare puterile cu granzii;

—-Nu trebuie incheiat fara a multumi (niciodata indeajuns) celor care au sprijinit aceasta editie si care aproape an de an se regasesc in panoplia sustinatorilor de nadejde:  Carrefour Romania, Dagmar – distributie bauturi, Media Sat, Da Bacco, Romanian Drink Service, Carpathian Springs – Aqua Carpatica.
—-La acestia se adauga si partenerii si prietenii concursului: WineBook, VINARIUM, Haier, Blessing Hearts, FlexoEtichete, RoWine, La Mama si, desigur, vinul.ro – partener media, ca de fiecare data.
—-Editia a 11-a, organizata de Winelover Romania, s-a bucurat de ajutorul colegilor din asociatie si le multumesc mult pentru timpul si efortul dedicat: Anca Lupusavei, Gabriel Ciuraru si Ioanei Andronic. Lor li se adauga Alex Lotreanu si Alex Stoenescu, cei care au asigurat suportul logistic intregului parcurs al concursului.
—-Sa ne revedem “rose” cu bine anul viitor, dar pe 13 mai 2024, cu o zi mai devreme.
—-Pink your day, every day!
—-Noroc!

Mai multe