Traditia zilei de 1 Mai la Crama Stirbey

Scris la 8 mai 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” – povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi o avem invitată pe Eleonora Rusu
—-In fiecare 1 Mai, la Crama Stirbey se sarbatoreste ziua de nastere a Printesei Maria Stirbey – ultimul proprietar al Domeniului Stirbey. Ca printr-o fericita coincidenta, noi sarbatorim Ziua Internationala a Muncii … declarata in mod ironic zi libera. Deci, cum nu se poate mai bine… invitati fiind de familia Kripp, ne-am dus.
—-Cu nori, cu un pic de ploaie, ba soare am ajuns la KM 0 in Dragasani, unde era deja cazata ”gasca WSET ” in formula extinsa. De cum am ajuns, a iesit si soarele … slab, dar definitiv.
—-Un microbuz ne-a dus catre crama unde petrecerea se pregatea sa inceapa. Privelistea din drum era spectaculoasa. Via ingrijita, cu lastarii abia crescuti, cladirea cramei si Oltul pe fundal, totul inundat intr-o lumina difuza cu raze de soare promitator. Pe fundalul muzicii de vioara am salutat gazdele primitoare, am scris in caietul de intampinare cateva ganduri bune si am dat o tura, de recunoastere.
—-In crama, Oliver Bauer, ferit de soarele dogoritor, era la datorie alaturi de sticlele de vin deschise spre degustare, ajutandu-ne cu servirea vinurilor. Primul a fost un spumant din 2007 (Feteasca Alba si Feteasca Regala) neetichetat, degorjat de cca. doua luni si care avea o aroma tipica, placuta de drojdie si biscuiti. Pe masa mai erau deschise pentru degustare alte doua spumante (alb si rose), apoi Sauvignon Blanc (2013 si Vitis Vetus), Cramposie, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca (sec si dulce), Novac rose (2013, 2011, 2007), Merlot, Cabernet (ambele atat 2011 cat si Reserva). Cu timpul, mi-am dat seama ca preferatele mele au fost spumantul neetichetat, Novac 2011 si 2007, Merlot si Cabernet Reserva.
—-Desigur ca alaturi de aceste vinuri minunate a existat si un bufet generos si bine organizat cu gustari apetisante si foarte variate incat pana si cei mai mofturosi invitati au fost cu siguranta satisfacuti. Vremea tinea in continuare cu noi astfel ca mare parte din invitati faceau plimbari prin podgorie sau isi gaseau cate un colt insorit in care sa leneveasca, intinsi pe iarba.
—-Atmosfera placuta era data de majoritatea iubitorilor de vin, de cei cu care ne cunosteam si mai ales de cadru atat de primitor, de discutiilee legate de vinurile degustate, de locatia minunata, de vremea superba sau diverse povestiri despre vinuri si viziunile fiecaruia despre ele.  Timpul trecea si spre dupa-masa multi invitati incepeau usurel sa se retraga. In jurul orei 17 se planuia o verticala de Tamaioasa Romaneasca (vinificata atat in sec cat si dulce) pe care multi o asteptau cu entuziasm.
—-Niciodata Ziua Muncii n-a fost atat de frumoasa si de plina, incat drumul lung pana aici era doar o amintire indepartata. Inca de la inceputul zilei eram sigura ca avea sa fie minunat, insa recunosc, asteptarile mi-au fost cu mult depasite si mi-as dori cat mai multe zile de 1 Mai pe an.

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *