—-La targul de vinuri BeoWine din Belgrad am poposit mai mult la standul asociatiei din care face parte si crama Despotika. Aici am degustat mai multe vinuri care ne-au placut si am revazut cu placere Morava din gama Opis. Noi ne-am facut ca nu-l stim, desi ne cam facusem de cap cu el intr-un frumos restaurant – Mydan – de pe un deal al Belgradului, cu o seara inainte. Din una-n alta, propietarul cramei, Veselin Despotovic, ne intreaba daca seara n-am vrea sa participam la lansarea unui vin facut de ei sub eticheta Cavalerilor Templieri la unul din cele mai cunoscute winebaruri din Belgrad? Pfaii… Noi?! E ca si cum Charlize Theron iti face cu ochiul si tu te uiti ca prostul in spate, sa vezi daca iti face tie… Binenteles, ca venim!
—-Ne-am inghesuit toti 4 intr-un taxi si la ora stabilita eram la Riznica Vina. Lume multa, aglomeratie, dar tot ne-am descurcat. Foarte inspirat a fost Iulian sa ia cu el o sticla de vin romanesc. Tamaioasa Romaneasca Colocviu la Roma. I-a inmanat-o lui Veselin, drept cadou din partea noastra. Omul surprins, a intrebat ce vin e in frumoaasa sticla si a promis ca o raceste repede si o deschide mai tarziu.
—-Noi ne-am vazut de ce stim mai bine… Morava. Soi sirbesc, usor aromat, suplu, svelt si racoritor. In apropierea noastra se instalau 2 chitaristi, potrivindu-si stativele si regland sunetul. Habar nu aveam ce urma sa se petreaca mai tarziu. Ne-apucam si de-a doua “lucrare de doctorat” in vinuri sirbesti, apoi primim o sticla cavalereasca de cabernet de la Despotika si in scurt timp apare Veselin… Asta e facut in Romania? Seamana bine cu tamjanika din regiunea Zupa. Cheama pe un nene mai mic de inaltime si fara sa i se spuna ce e in pahar, face ochii mari la noi… N-am mai baut asa ceva… Cum, e din Romania? E mai delicat, mai elegant… Nu stiam ca si voi faceti vinuri aromate seci! Ooups! Uite ca in era internetului mai exista producatori (ca la noi) care nu stiu nimic de ce se intampla peste “gard” de podgorie… A circulat sticla si si-au facut multi poze cu ea, de parca era vedeta serii..
—-In acorduri de melodii lente si vioaie de liubav s-au dezlantuit toti sirbii pe la mese… Cantau in picioare ciocnind si pozdravnind continuu. Au urmat scurte seturi de cantece in genul Cenaclului Flacara, un folk patriotic si ne-am dat seama ca trebuie sa mai aducem sticle din hotel. Lucian si Iulian au dat fuga si s-au intors cu doua fetesti. Una regala de la Liliac si una de la SERVE – Guy de Poix, pentru ca “ni s-a pus si noua pata”! Patronul winebarului a apreciat efortul nostru, ne-a luat pe dupa umeri si a scos un decantor. Spunem noi pe repede inainte povestile vinurilor romanesti aduse si cheama un baiat sa aduca ceva din spate… Pana atunci, printre sticle si pahare ne-am pus toti 4 invitati de acord ca sirboiacele sunt cam frumoase, lucru pe care nu-l banuiam la inceputul excursiei. In bar se gaseau doamne si domnisoare de toate varstele… si blonde, roscate, brunet, satene bucurandu-se de muzica si vin. Se dansa, se canta si asteptau sa guste din vinurile romanesti. Apare baiatul trimis de propietr cu trei sticle… Surpriza….Romanesti! Zestrea, Leat si Arezan! Pam-pam! Sunt bune? Ma intreaba seful localului… Da! Si-am aratat doua din ele. Omul s-a conformat si le-a desfacut.
—-Si uite cum dintr-o seara de lansare a unui vin sirbesc… am ajuns la degustare de vinuri de la “moi drug” din Romania. Poze, LIKE-uri, schimb de carti de vizita… tot ce trebuie pentru a pastra legatura… Am primit invitatii la crame, promisiuni ca vom reveni… Sirbii sunt oameni voiosi, veseli si in ciuda necazurilor pe care le-au avut, stiu sa se distreze si sa puna pret gesture amicale. Am fost indemnati sa cantam melodii de la noi, dar nu eram in halul ala de bauti, insa am tinut “bâza” la acordurile Saniei cu zurgalai, despre care se jurau ca e melodie de pe la ei!!
—-Sper sa ma revad curand cu multi dintre ei si sa ne viziteze. Cine stie, poate chiar la GoodWine, dupa cum multi au fost convinsi sa vina.
—-Cu bine,
—-RaSto
Comentarii recente