Cu ceva timp in urma, am raspuns invitatiei domnului Balla Geza si am fost intr-o vizita la crama domniei sale. La 24 kilometri de Arad spre Deva, la baza dealurilor Minisului am gasit o gura de Rai, cu oameni si locuri, ce numai in povesti le crezi posibile.
Aici, in incinta cramei exista o pensiune unde te poti caza, poti degusta vinurile dupa pofta inimii, alaturi de gulasul traditional, sau orice altceva doresti.
Am stat doua zile si in fiecare dimineata m-am trezit in miros de must si struguri copti. Am batut la picior dealurile molcome pline de vii cu struguri copti. Am vizitat crama, am degustat vinurile si am ascultat povestirile domnului Balla Geza, pana aproape de ivirea zorilor.
Si acum despre vinuri!
De cum ai ajuns aici poti incepe cu un spumant brut – Clarus, obtinut din Mustoasa de Maderat. Fin si cu un gust fresh, floral, este numai bun inainte de masa, sau daca te lungesti in noapte la discutii cu prietenii. O alta alternativa ar fi Frizzy, tot din Mustoasa de Maderat, un vin usor cu numai 12% alcool, usor frizzante si la fel de proaspat.
Daca doresti in schimb un vin „serios”, poti incerca Furmintul din gama de varf – Stonewine. Vin alb, baricat 8-9 luni in butoaie de stajar, mineral cu usoare note de vanilie, este un vin cu caracter puternic pe care nu siguranta nu o sa-l uiti usor.
Dar, fara doar si poate pe mine m-au impresionat ca de fiecare data cand le degust vinurile rosii. Daca esti pasionat de vinuri macar o data in viata trebuie sa incerci Cadarca si Cabernet Franc-ul din gama Stonewine. Vinuri puternice, barbatesti, extractive, dar totodata fine, fructate si desavarsite din punct de vedere al echilibrului. Nu simti alcoolul, aciditate este exact unde trebuie, iar aromele de fruct le simti calde si placute, pe un final lung care tine minute bune.
Nu va mai spun nimic, am dorit decat sa va fac putin curiosi pe de o parte, iar pe de alta cred, ca aceste vinuri merita mult mai multa atentie, asa ca o sa le descriu mai pe larg in postarile viitoare.
Bogdan
Comentarii recente