Aseară într-o atmosferă caldă şi foarte prietenoasă am degustat la restaurantul Rossetya din Bucureşti, câteva dintre noile vinuri de la Crama Rotenberg, asociate bine-nţeles cu delicioasele preparate culinare din această locaţie.
Am început cu noul Rotenberg Rose Ceptura, un vin cu o culoare frumoasă (un roz foarte, foarte pal), un nas elegant (ceva mai reţinut ce te îndeamnă să-l descoperi) şi un gust plăcut, fresh, poate doar cu alcoolul ieşind puţin în evidenţă (alcool 13,3%). Un vin bun pentru vară pe terasă, dar căruia nu-i bănuieşti structura puternică când îl priveşti şi de aceea personal l-aş servi alături de preparatele culinare.Nu de alta dar, mi-ar place să prind şi sfârşitul sticlei!
A urmat Rapsod Ceptura, un vin băubil, de servit zi de zi la masă. 50% din acest vin a fost baricat şase luni, 50% reprezintă vin proaspăt nebaricat. Am înţeles că se vinde în jurul sumei de 25 ron în retail, aşadar fiind făcut într-o ediţie limitată de 5200 de sticle, nu cred să stea prea mult pe raft.
Apoi, Menestrel 2009 (alcool 13,4%), baricat 12 luni şi Notorius 2009 (alcool 13,5%), baricat 18 luni, care vin dintr-o altă categorie, mai complexe şi cu o structură mai bună. Dintre cele două am apreciat mai mult Notorius 2009, care mi să părut ceva mai elegant şi mai “curat” în gust şi miros.
Piesa de rezistenţă însă, a fost sticla magnum: Rotemberg Merlot Ceptura 2008, care a fost senzaţional. Un vin atât de rotund şi plăcut în gură, cu visina acrişoara, finalul lung şi delicat, nu am mai băut de mult!
Per total, vinurile mi s-au părut interesante, şi de acum înainte o să le încerc mai des. Mai mult, rose-ul îmi va sta aproape în această primăvară şi vara, iar cu restul promit să încep lupta din toamnă!
Bogdan.
Comentarii recente