20 noiembrie 20 pentru Pavel

Scris la 26 noiembrie 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Luna noiembrie e o lună grea. Cum să organizezi o degustare de vinuri printre Premiile de Excelenta Vinul.ro, Târgul de vinuri Good Wine, lansări de atâtea vinuri şi seri private de îmbuibare gourme, când luna are doar 30 de zile? Dar când vine vorba de o cauză frumoasă, evident că ne facem timp, pentru că promisiunea către organizația Ceva de Spus, coordonatoare programului 20 pentru Pavel, trebuia concretizată.
.…M1.Crama Atelier şi Red Angus Steak House a fost partenerii continuării proiectului timişorean în care ne-a plăcut să ne implicăm și unde Dan Bundur ne-a completat poveștea fiecărui vin în parte, iar chef Marian Huzu ne-a desfătat cu preparate pe bază de steak-uri provenite din america de nord și de sud. Accentul fiind pus pe vinurile roșii de la M1. (pinot noir Arezan, feteasca neagra Arezan și cupajul Sable Noble), am îndeplinit doar funcția de sommelier printre prieteni, iar apoi „m-am retras” cu vinul meu preferat din acea seară: Leat 6500 Pinot Gris 2011.
….Soiul ăsta franţuzesc e cam rar prin viile noastre şi atunci când îl întălnesc, îmi face plăcere să-l „descânt” puţin. Am avut grijă să-l răcesc bine și-am început să ne vorbim unul altuia. Mai întâi am înțeles care-i treaba cu conceptul de Leat 6500, apoi ce caută el prin Dobrogea și ce a găsit la el enologul Răzvan Macici. După ce i-am apreciat culoarea frumoasă, galben-aurie, a devenit mai tăcut și-am început să-l rotesc bine în pahar trăgându-l de limbă și spunându-mi ceva de fructe coapte, de pere, mere, caise și lămâi, fără să țipe-n gura mare, ci pe ton molcom, așezat. A devenit mai vorbăreț doar când l-am întrebat, gustându-l, pe unde-a călătorit…neezitând să-mi destăinuie că i-a plăcut și-n tancul de inox, dar și-n butoiul de stejar românesc, ceea ce-i dă acea structură și oarecare robustețe, dar a recunoscut că-i plac florile, iar cu alcoolul fiind prieten (14,5% vol.). Aici, evident, ne-am găsit o grămadă de lucruri comune, pentru că lumea-i mică. După ce-am terminat al doilea pahar, ne-am luat un la revedere destul de lung, precum postgustul, i-am promis 7 papioane și-am revenit lăngă prietenii mei invitați, strânși în jurul doamnei Carmen Savu, care vorbea încet (!!) despre un fenomen financiar paranormal în business-ul cu vin: plata la timp!
….La finalul serii, Nadia Lungu ne-a surprins din nou cu talentul său de portretist fiecare din noi plecând acasă cu o sticlă din vinul preferat, o rețetă nouă, o amintire în creion și cărbune, dar mai ales cu sentimentul unui lucru făcut cu generozitate, ca o datorie pentu oameni care au nevoie de noi. Iar ceea ce facem bine trebuie repetat.
….Cum ziceam mai demult, vinul face bine!
….RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori