BBQ Party în Valea Traciei

Scris la 23 iunie 2016 in Povesti despre vin, Slider | Un comentariu

—-Primesc pe Facebook invitația la urmatorul eveniment:
18. June 2016  – Folklore BBQ Party In The Park – Vineyars – la Villa Yustina din Bulgaria (Va invitam sa petreceti alaturi de noi o zi de neuitat în frumosul peisaj al munților, în inima podgoriilor noastre, cu o mulțime de muzică populară și dansuri. Veniti cu haine ușoare, pantofi confortabili și o stare de spirit foarte buna! Meniul „Stilul Vintage”  Salate – castraveți, roșii, ardei, masline, fasole verde, bame, fasole roșie, orez cu ierburi proaspete, lămâie și ridichi, cartofi salată și smântână Dijon. Aperitiv – brânză în folie „Fondue”. BBQ de bază – fripturi de pui, cotlet de porc, păstrăv prăjit, dovlecei, vinete, ciuperci și morcovi.Desert – fructe de sezon. Vinuri: Blanc, Rose și Rouge Series „Vila Iustina” 2015.Preț:38 leva. Clar, deci, mergem!
—-Încă de la GoodWine (în urma masterclass-ului la care participasem) îmi propusesem să vizitez crama și resortul de la Midalidare și pentru că Villa Yustina nu era foarte departe, am confirmat participarea.
—-Villa Yustina o mai vizitasem în octombrie anul trecut cu ocazia #DWCC Plovdiv și apucasem să-mi fac prieteni acolo, pe Krassimira si Stanislav. Țineam minte de-acolo un vin care mi-a plăcut mult, poate și datorită rezonanței… Monogram (blend din mavrud 60 % și rubin 40%).
—-Plecați din Arbanasi, am ajuns cu ceva întârziere pentru că am vrut să ajungem mai întâi la hotelul Estera (din apropierea localității Perushtitza, încă nedat complet în folosință) să lăsăm bagajul și să iau cu mine ce aveam de luat pentru gazde și apoi la party-ul organizat în vie.
—-Se cuvine să fac o scurtă paranteză…
—-Cunoscându-i pe cei de la Yustina, le-am recomandat cu două luni în urmă să participe cu probele lor de vinuri la concursul IWCB, chiar dacă se suprapunea cu un alt concurs organizat la Sofia. Au acceptat și bine au făcut, pentru că la concursul nostru desfășurat la Focșani, au cucerit o medalie de aur (pentru rozeu-ul Yustina) și una de argint pentru un vin din traminer. Știind că la mijlocul lui iunie voi merge în Bulgaria, la Gala IWCB de la Palatul Bragadiru am luat cu mine diplomele pentru ei.
—-Dirijați de Krassimira am ajuns în vârful dealului de unde puteai vedea cele 40 de hectare de vie, unde aproximativ 75-80 de oameni, apropiați ai cramei, dansau și chefuiau la mesele îmbuibate sub umbrele. Să fi fost vreo 35 de grade, dar nu cred că a contat, pentru că din boxele mari instalate duduia o muzică pe alocuri comună cu a noastră. Tonul jocului popular pe iarbă era dat de câțiva instructori veniți din Plovdiv ce adunasera mulți amatori de dansuri populare ce purtau tricouri cu modele naționale Ludi Mladi. Mi-a plăcut ideea, pentru că se adunau în hore copii, tineri și adulți trecuți bine de 40 de ani.
—-Am fost primiți de propietarul cramei – Milko Tsvetkov, de directorul lor general – o doamnă ce știa bine engleza, anunțându-i că le-am adus cele două distincții de la concursul românesc, dar și tradiționala bășică cu brânză de burduf, nelipsită din valiza mea de #winelover.
—-La câteva minute după ce am apucat să gustăm din vinul alb și celebra shopska, o auzim pe Krassimira că pomenește ceva de delegația venită din România care  a adus premiile pentru crama lor și că pe mese va sosi tradiționala brânză românească fermentată. Lumea înălța paharele în spre noi, zâmbeau și ne întrebau cum se spune nazdrave pe românește. Ne-am simțit cam bine, trebuie să recunosc și după încă două-trei dansuri în cerc, drept mulțumire, DJ-ul de la butoane, în ciuda faptului ca IWCB-ul s-a ținut la Focșani, a pus o cunoscută melodie populară românească: Mărioară de la Gorj(iii). Recunosc că s-a cam umflat tricoul pe mine, dar cred că a fost și de la roseul ce se tot turna în pahare… cel medaliat. Merita medalia, pentru că era un vin foarte bun, făcut din cabernet franc și syrah, cu de toate la el si foarte echilibrat.
—-În toiul distracției și al jocului copiilor la furtunul de apă (tonul l-au dat ai noștri), mă ia pe după umeri Milko (asemănare șocantă cu Băse), și-mi spune că e mare fan fetească neagră!!! Eu venisem cu o sticlă de fetească Divinitas pentru Krassimira, dar de unde să știu că Milko e fan? Și-mi zice cu cuvintele lui că are alocate pentru plantat  0,5 hectare special pentru fetească neagră!!!… și că Ion Vlădoi l-a trimis după clone prin Italia… Mi-au înțepenit dovleceii în gură! Nu numai că era fan fetească neagră, dar chiar se interesase serios și nu înțelegea cum de nu găsește ce are nevoie in România. Mi-a cam pus soarele-n ochi, găsindu-mă într-o situație de greshka și-am promis să mă interesez rapid și să-i dau răspuns. Fetească neagra în Thacian Valley?! Mie mi se pare cam tare!


—-Petrecerea continuă…. dar noi eram cam epuizați, iar eu aveam de condus van-ul încă vreo 8-10 kilometri, așa că ne-am pupat cu toată lumea care se mai ținea pe picioare de la atâtea dansuri și-am dat fuga să revizitez crama, dar mai ales să cumpărăm vinuri. Și alb și roze și roșu (Monogram, desigur).
—-I-am mulțumit Krassimirei pentru invitație, găzduire, pentru party-ul organizat și pentru cadouri pe toți obrajii, primind în schimb promisiunea că va face tot posibilul să vină la București pe 27 August, la #winelover hangout.
—-Pentru mine a fost o zi de ținut minte, în care ne-am simțit minunat între prieteni mai vechi și mai noi, cu vinuri bune și oameni luminoși de la care avem încă de învățat. Nici nu e așa de greu.
—-Dovizhdane, Villa Yustina!
—-RaSto

English version ———————————————————————————-
—-BBQ in the Thracian Valley
—-I received the invitation for this event on Face Book:
18. June 2016 – Folklore BBQ Party In The Park – Vineyards – at Villa Yustina in Bulgaria (We invite you to spend with us an unforgettable day surrounded by beautiful mountains, in the middle of our vineyards, with folk music and dancing. Bring comfortable clothes and shoes, together with good mood! The Menu, ‘’Vintage style’’ salads: cucumbers, tomatoes, green pepper, olives, green beans, red beans, rice with fresh herbs, lemon, radishes, potato salad and Dijon cream. Appetizers – ‘’Fondue’’ cheese. Basic BBQ: chicken grill, pork chops, grilled trout, zucchini, eggplant, mushrooms and carrots. Desert: season fruits. Wines: Blanc, Rose and Rouge Series ‘’Villa Yustina’’ 2015. Price 38 Leva. We must definitely go!
—-Ever since GoodWine (after the masterclass attended there) I wanted to visit the Midalidare Resort and Winery so, since Villa Yustina was not far away, I confirmed my participation to the event.
—-I had visited Villa Yustina previously, in October 2015 with the occasion of #DWCC Plovdiv and I was already familiar with Krassimira and Stanislav. I remembered well a wine I liked very much, maybe also due to it’s name …Monogram (blend of Mavrud 60% and Rubin 40%)
—-A short clarification is needed….
Knowing the staff from Yustina, I had recommended them two month before to take part in IWCB and register their wines for the competition which was taking place at the same time as another wine contest organized in Sofia. It proved to be a very inspired suggestion since they have won two medals: Gold for Yustina Rose and Silver for a Traminer.
Knowing I will visit them in June, I collected for them the Awards which were handed out at the IWCB Festival at Bragadiru Palace.
—-Arriving at the Winery, we were led by Krassimira on the top of a hill from where we could see the whole 40 ha of vineyards where around 75-80 people were dancing and having a great time under the umbrellas, around tables abundantly filled with food. The temperature must have been around 35 degrees Celsius but it did not seem to matter because the music was playing out loud, in a style somehow similar to our folk music. The folk dance taking place on the lawn was coordinated by a couple of instructors from Plovdiv who gathered around them a lot of people wearing national blouses with Ludi Mladi prints. I liked the fact that children, adults as well as people well over 40 were all dancing together.
—-We were welcomed by the owner of the Winery – Milko Tsvetkov and the General Manager – a lady who spoke english very well and to whom we handed over the two distinctions won at the wine contest in Romania together with a ‘’complementary’’ piece of traditional Romanian fermented cheese (Burduf) which I always cary in my #winelover suitcase.
—-Shortly after we tasted the white wine and the famous shopska, we heard Krassimira mentioning something about the Romanian delegation who brought the Awards received by their Winery and that they will serve a traditional Romanian fermented cheese. All around people were smiling friendly at us, raising their glasses and asking us how to say ‘’ nazdrave’’ in Romanian. We felt happy and proud, especially when, after a couple more traditional dances, the DJ played a Romanian folk song “Mărioară de la Gorj(iii)”. I must admit I was overtaken by the atmosphere …maybe also due to the Gold Medal Rose wine poured constantly into the glass. It deserved that medal as it was a very good wine, made of Cabernet Franc and Syrah, very fresh, fruity and well balanced.
Thacian Valley?! Mie mi se pare cam tare!
Right in the middle of a water hose play (started by our team) Milko grabs my shoulders saying he is a very big fan of Feteasca Neagra! I had brought a bottle of Feteasca Neagra from Divinitas for Krassimira but how could I guess that Milko is also a fan?! He told me that he will plant 0,5 ha with Feteasca Neagra and that Ion Vladoi has sent him after clones in Italy. I was absolutely surprised!! Not only because he was seriously interested in this but also because he was confused he couldn’t find the clones in Romania. I didn’t feel so good about this and I promised him I will try to find out more information on the subject. Feteasca Neagra in the Thracian Valley?! Seems pretty cool to me!
—-The party goes on …but we were quite exhausted and I still had to drive the van back 8-10 km so, we kissed good by everyone who was still standing after all that dancing and headed for Winery in order to see it but also to buy some wines. White, rose and red (Monogram, of course).
I thanked Krassimira for the invitation, the party and the warm welcome, making her promise she would do her best to come to Bucharest on the 27th of August for the #winelover hangout.
—-For me this was a day to remember! We had a great time among newer or older friends, with good wines and nice people from whom we still have a lot to learn. This is not too hard.
–—Dovizhdane, Villa Yustina!
–—RaSto

Un comentariu

  1. Era cat pe-aci sa gust ei eu niste vinuri bulgaresti la Salonul viei si vinului de la Targul Agrotex Dolj dar am prins vinurile doar in poza. Pana sa ma intorc la ei plecasera de la stand 🙁 Din zona Vidinului erau, aveau si ceva sampanie Magura brut. Restul numelor nu le-am dibuit

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. In vizita la Midamidare Estate » Povești cu vin - [...] la Midalidare de alte popasuri la doua obiective de interes din tara vecina: Arbanasi si crama Villa Yustina). –-Timpul…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *