Concursul de vinuri Rose Editia a 9-a

Scris la 30 mai 2021 in Povesti despre vin | Un comentariu

—-Anul acesta Concursul de Vinuri Rose am reusit să l organizăm la timp, conform tradiției, în 14 mai.
—-În cele 2 secțiuni de vinuri – cele nearomate și cele aromate (Busuioacă de Bohotin) au fost testate de la producatori 68 de probe, respectiv 8, toate seci, recolta 2020, cu preț de raft între 20 și 60 RON, în 5 serii de preselecții publice (cu jurați din România).
—-Ca în fiecare an, am început din timp organizarea Concursului ce a necesitat organizarea preselecțiilor și pregatirea unui buget de aprox. 31.000 lei. Le  mulțumim mult celor care au sprijinit acest efort: Carrefour România (platinum sponsor), Dagmar – distribuitor băuturi, Carpathian Springs – Aqua Carpatica și Sodinal România (golden sponsors), căt și Media Sat și Romanian Drink Service (silver sponsors). La aceștia, s-au alăturat mai mulți parteneri care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului.
—-Casa Comana Resort – gazda pentru a 4-a oara a fost locul perfect pentru restricțiile perioadei și locul unde ne simțim foarte bine.
—-Concursul a fost transmis pe durata a 4 ore live pe Facebook pentru al  doilea an, lucru deloc ușor și care a necesitat un efort tehnic și logistic aparte, ținând cont ca în direct au intrat și jurați din afara țării.
—-Jurații. 24 în 4 comisii, din care 6 online – degustând din probele trimise prin UPS și transmițând notele lor prin sistemul Zoom. Jurații străini participanți au fost: Elizabeth Gabay MW (jurizând din Nisa), Michael Wising – consultant pentru monopolul de alcool din Suedia (jurizând de lângă Stockholm), Yvonne Zohar – jurnalist de vin și participant la numeroase concursuri (jurizând din Amsterdam), Michal Bardel – editor Czas Wina revista dedicată vinurilor și organizator al Rose Int’l Championship (jurizând din Cracovia), Julia Scavo (din Nisa) și Marinela Ardelean (din Treviso). Toți cei 6 au transmis notele, punctajele lor fiind integrate celor 4 comisii conduse de: Arina Antoce, Diana Pavelescu, Sergiu Nedelea și Mircea Niculescu.
—-Au fost folosite fișe de punctare noi (folosite doar în preselecții), adaptate după ultimele discuții și propuneri din cadrul comisiei de modificare și îmbunătățire a fișelor de puctare din cadrul OIV. Punctajele minime și maxime au fost eliminate, obținându-se media de la 4 jurați.
—-Vinurile participante selectate în concurs au fost:
– la sectiunea celor nearomate (ordine aleatorie): Prince Mircea/Vinarte, Caii de la Letea Vol. I/ V.V. Sarica Niculitel, Sur Mer/ Rasova, Sole Roze/ Cramele Recas, Pinot Gris Rose/ Crama Bratu, Promessa/ Aurelia Visinescu Winery, LaSapata Rose/ Crama Delta Dunarii, Bacanta/ Crama Girboiu, Premium Rose/ Villa Vinea, Reveria/ Crama Strunga, Iacob/ Davino, DUH/ Domeniul Bogdan, Dharma/ Crama Lebada Neagra, Cuvee Alexis/ Avincis, Caloian/ Crama Oprisor, Ion Vladoi Feteasca Nragra/ Domeniul Vladoi.
—-Câștigător și locul 1. Caloian/ Crama Oprișor
—-locul 2. Cuvee Alexis / Avincis
—-locul 3. Sole Roze / Cramele Recaș

– la secțiunea celor aromate (ordine aleatorie): Premium BdB/Budureasca, Colocviu la Paris/ Cramele Cotnari, Diamond Junor Dry/ Domeniile Averești, Strunga BdB/ Crama Strunga și C’est Soir/ Crama Hermeziu.
—-Câștigător și locul 1. Diamond Junior Dry/ Domeniile Averești.
—-Concluzii dupa concurs:
-felicitări celor două vinuri învingătoare! Diamond Jr. Dry cîștigă pentru a trei oară consecutiv locul 1 și nu a surprins multă lume. Caloian Rose a fost surpriza acestui concurs, deși, din preselecții a avut un punctaj promițător.
-toate cele 4 vinuri de mai sus au primit premii din partea Sodinal (produse enologice de vinficare), iar cele două caștigătoare au fost înscrise gratuit la VINARIUM- IWCB (recent încheiat) și în plus, stickerele (câte 2500 de buline) de vinuri Nr. 1 în România la secțiunile lor.
-ca fiecare concurs de vinuri, evaluarea acestora reprezintă o suma de subiectivitati din ziua concursului, a unor oameni specializati și cu experiență în evaluarea lor, fie că sunt somelieri, enologi, comercianți de vinuri, critici, jurnaliști și bloggeri de vin, din țară și străinatate. Ca origanizatori, am încercat cu un mare efort să aducem în jurul concursului cei mai reprezentativi specialiști disponibili, observatori din partea producătorilor și jurnaliști care să asigure obiectivitate, onestitate și transparență evenimentului.
-întotdeauna, cu eticheta în față sau știind prețul, ne exprimăm mult mai „profi”, suntem „mult mai buni cunoscători” și ne dă mâna să dăm sfaturi despre ce și cum cu vinurile…  Ne pare rău că probele din concurs de pe podium nu au putut fi la înălțimea marilor evaluatori de vinuri de la Festivalurile Scrumbiei sau vânzătorilor din Pipera și specialiștilor din Caracal (și or mai fi câțiva), dar păstrăm speranța că vom facem pairing bun cândva… pentru că viața bate postările…
—-Organizatorii acestui concurs (Răzvan Stoenescu, Laurențiu Horodnic și Iulian Grigorescu, cu sprijinul winelover.ro) le mulțumesc tuturor pentru sprinjin, sponsorilor, partenerilor și celor care au ajutat la succesul acestui eveniment, partenerilor media – vinul.ro și Agro Jurnal/Digi 24 și doresc să menționeze în mod special colaboratorii care au pus suflet și multă energie la întreaga organizare și desfășurare a eventului: Alexandru Stanescu, Adelinei Boboc, Mihai Mătieș, Cezar Ioan, Gabriel Ispas, Mirelei Mateescu și Alexandru Lotreanu.
—-Ne revedem pe 14 mai 2022, of course…
—-Cu bine,

Un comentariu

  1. Felicitari Razvan!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *