“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Andrei Cibotaru din Republica Moldova. Andrei are o bogată experiență jurnalistică. De mai bine de un an este autorul primului wine blog din Moldova – www.finewine.md. Scrie despre vinurile bune din Basarabia și este adesea prezent la concursurile internationale de vinuri.
—-Deschiderea Castel Mimi pare să fie de departe cel mai important eveniment al anului din industria vinului, dar şi a turismului vinicol din Republica Moldova. Pe 17 septembrie, în localitatea Bulboaca, Anenii-Noi (35 km distanţă de Chişinău) va fi redeschis primul castel autentic din Basarabia – Castel Mimi – un loc cu o istorie pe cât de frumoasă, pe atât de puţin cunoscută.
—-Castelul a fost fondat în 1893 de Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei şi un vinificator extraordinar al timpurilor sale. Constantin era singurul băiat în familia Mimi, care mai avea încă trei fete. Buneii lui au venit în Basarabia din Albania, fiind impuşi să se refugieze în urma unor împrejurări istorice. Băiatul din familia Mimi a lăsat cea mai mare amprentă în istoria Basarabiei moderne, fie că e vorba de activitatea sa politică, fie cea de vinificator. A fost ultimul guvernator al Basarabiei (până la Unirea din 1918), dar şi director al Centralei de la Bucureşti a Băncii Naţionale Române (în 1926). „Ce personalitate a fost omul acesta dacă era bun pentru două regimuri – cel ţarist şi cel din perioada României Mari? Acceptat la asemenea nivel – aceasta este ceva!”, scria Constantin Ciobanu, autorul cărţii despre viaţa şi activitatea lui Constantin Mimi.
—-La vârsta de 35 de ani, la 16 aprilie 1893, tânărul Constantin Mimi s-a căsătorit cu Ghiulzade (Iulia) Vartanovna Titreanț. Odată cu acest frumos eveniment, plantează primii butaşi de vie la Bulboaca şi începe construcţia primului Castel al Basarabiei. Mimi era un mare inovator al timpurilor – a ridicat Castelul după un proiect francez, a folosit în premieră betonul armat, iar la construcţie a invitat ingineri italieni. Ironia sorţii a făcut ca restaurarea Castelului să fie condusă, după aproape un secol, tot de către un designer italian.
—-În perioada sovietică, complexul lui Constantin Mimi a fost naţionalizat şi ascuns de ochii lumii. Abia în 2010, în cadrul unor lucrări de rutină, muncitorii au scos faţada placată de pe clădire, descoperind o adevărată bijuterie arhitecturală. Atunci s-a decis restaurarea fundamentală a Castelului: fiecare cărămidă a fost şlefuită conform tehnologiilor speciale de reabilitare; au fost redescoperite şi puse în valoare beciurile şi galeriile subterane. La mai bine de un secol, Castel Mimi prinde a doua viaţă.
—-„Castelul şi pogdoriile lui Constantin MIMI sunt la vederea tuturor care trec prin Bulboaca. E o clădire mare din piatră, cu trei etaje, cu faţada spre linia de cale ferată. La construcţia acestui edificu s-a folosit pe larg betonul armat – o mare inovaţie a vremurilor, care a necesitat participarea constructorilor italieni. Clădirea e proiectate cu gust – mult spaţiu, făcut totul cu cap şi, cel mai important, adaptat cerinţelor tehnologice”, se scria în cartea „Viticultura judeţului Bender, Gubernia Basarabiei”, publicată în 1915 la Tipografia lui D.A. Matenzon.
—-La etajul superior al vinăriei erau amplasate zdrobitoarul de struguri, presa şi rezervoarele. Jumătate din etajul de mijloc era ocupat de vase pentru fermentare, iar în cealaltă jumătate erau maturate vinurile nobile. În fine, etajul inferior era bogat cu săli pentru îmbuteliere şi păstrarea vinului în sticle.
—-Ţarul rus şi Carol al II-ea, printre oaspeţii Castelului Mimi
—-În vara anului 1914, Ţarul rus Nicolae al II-lea vine cu o vizită oficială la Chişinău. După o întâlnire cu oficialii, printre care şi Constantin Mimi – ţarul rus face un popas pe calea ferată la Bulboaca. Nicolae al II-lea s-a oprit la Castel Mimi pentru a înţelege mai bine cum stau lucrurile cu producerea vinurilor în Basarabia, ţinând cont că această regiune livra peste jumătate din vinul produs în Rusia.
—-O altă vizită regală avea loc în 1925. Carol al II-lea, Prinţul moştenitor şi viitorul Rege al României vizitează la 15 martie 1925 Cetatea Tighina, în cadrul căruia face un popas la podgoriile şi Castelul lui Constantin Mimi. Un an mai târziu, Constantin Mimi devine director la oficiul din Bucureşti a Băncii Naţională Române, iar unii istorici leagă această numire tocmai de vizita lui Carol al II-lea.
—-„Castel Mimi tinde să devină o carte de vizită pentru Republica Moldova. Prin acest proiect, ne-am propus să promovăm imaginea ţării, în Moldova şi peste hotarele ei. Cel mai amplu proiect de restaurare din istoria recentă a Republicii Moldova vine să confirme respectul nostru pentru istorie, tradiţie şi vinuri bune”, spune Cristina Frolov, director Castel Mimi.
—-Deschiderea Castel Mimi va avea loc pe 17 septembrie 2016, ora 13.00, localitatea Bulboaca, Anenii Noi.
—-Vizitatorii pot comanda deja excursii prin complexul istoric şi secţia modernă de producere a vinului. În curând, aici vor fi puse la dispoziţie câteva săli de degustare; restaurante, terase de vară cu havuz, piscină, un labirint în aer liber, spaţii de joacă pentru copii, etc. Aici vor putea fi organizate nunţi sau petreceri corporative într-o atmosferă istorică deosebită. Din toamnă, va fi disponibilă şi cazarea în căsuţe de hotel.
—-Castel Mimi a fost inclus în top 15 capodopere arhitecturale din lumea vinului.
—-O nouă linie de vinuri Castel Mimi
—-Odată cu restaurarea, Castel Mimi a lansat şi o nouă linie de vinuri, după un amplu proces de dezvoltare a vinăriei. Seria include nouă tipuri de vinuri din colecţia „classic” şi două vinuri din gama „reserve”. Vinurile Castel Mimi sunt semnate de enologul Oleg Boboc, unul dintre cei mai reputaţi vinificatori din Republica Moldova. Voi remarca în mod special vinurile Feteasca Albă, Rose 2015, dar şi un cupaj celebru în Basarabia – Roşu de Bulboaca.
—-Noua linie Castel Mimi este completată de două vinuri din seria „reserve” – Cabernet Sauvignon 2012 şi Merlot 2012 – maturate timp de 24 de luni în butoaie noi de stejar franţuzesc, produse în ediţii limitate. Cabernet Sauvignon 2012 este singurul vin din Republica Moldova medaliat cu aur la prestigiosul concurs internaţional – Mundus Vini 2016.
—-Mai multe informaţii despre Castel Mimi puteţi găsi aici. Merită să veniţi, să trăiţi atmosfera deosebită a acestor locuri, să vedeţi o istorie care a renăscut după mai mult de un secol, dar şi să gustaţi din cele mai bune vinuri şi delicii basarabene.
Niciun comentariu
Trackback-uri/Pingback-uri