Gorgandin – Vinuri din inima Transilvaniei

Scris la 11 iunie 2018 in Povesti despre vin, Slider | Un comentariu

—-“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi o avem invitată pe Agnes Mattis-Teutsch. Iubitoare de vinuri și gastronomie, artist vizual, traducător autorizat engleza, germana, maghiara din Sibiu. Pasionata de călătorii, de autentic și natural. Colaborator al revistei Vinul.ro asigurand din 2018 traducerea in engleza a intregului continut.

—-Cu putin timp in urma am avut plăcerea să vizitez domeniul viticol Apold, situat în vestul județului Sibiu și bineînțeles, să degust aceste vinuri naturale, pe care merita sa leincercati. Altfel savurezi un Sauvignon Blanc sau un Traminer Aromatico, când ai ocazia să-l deguști direct langa vița de vie, sus pe dealul Gorgan, de unde ai o priveliște încântătoare asupra vechiului sat săsesc Apoldu de Sus (Großpold).
—-Povestea vinurilor de Apold a renăscut în 2007, o dată cu proiectul de amenajare şi organizare a teritoriului şi reînfiinţarea “plantaţiei de vie” din Apoldu de Sus. Suprafața totală a plantației este de 62,06 ha. Vița de vie este cultivată pe platou în vârful pantei pe o suprafață de 31 ha, pe dealul “Gorgan”, iar restul de 31,06 ha pe terase largi care coboară din vârful pantei pâna la bază. Aceasta porțiune poartă numele “Fața Mare”. Arealul de obținere a vinurilor DOC este Sebeș-Apold. Soiurile plantate sunt Sauvignon Blanc, Traminer Aromatico, Pinot Grigio, Riesling Italian şi Muscat Ottonel. Vinurile Gorgandin sunt vinuri naturale, fără adaosuri, îmbinând tradiţia puternică în cultivarea viţei de vie cu rafinamentul unor soiuri nobile.
—-Această zonă este una dintre cele mai bune regiuni viticole din Ardeal și atestă vechimea preocupărilor legate de vița de vie a locuitorilor din aceasta zona. Landlerii sunt o minoritate etnică din România, vorbitoare a unui dialect al limbii germane, care trăiesc alături de sași, cu o arie de răspândire foarte restrânsă, în localitățile Turnișor (azi cartier al municipiului Sibiu), Cristian și Apoldu de Sus, din județul Sibiu. Istoria lor începe în 1734 când, sub domnia lui Carol al VI-lea, Împărat al Sfantului Imperiu Roman, din ținuturile din Austria aflate sub dominația Casei de Habsburg au fost deportați în Transilvania protestanții, foști catolici ce trecuseră la confesiunea evanghelică luterană. Motivul deportării a fost unul politico-religios, monarhii impunând religia catolică ca religie de stat.
—-Revenim la acea frumoasă zi de primăvară târzie, pentru ca ploaia ne-a ocolit ca prin minune și astfel am putut savura vinul și platourile tradiționale (telemea, brânzeturi locale, pâine cu pastă de jumări, salam de casă, etc) afară pe terasă. M-a impresionat faptul că totul este făcut de traditional, mesele și scaunele sunt făcute din butoaie de lemn, un butoi fiind transformat într-o canapea încăpătoare, unde poți trage și un pui de somn. Mi-a plăcut și cu siguranță îi voi vizita din nou.
—-Cele 5 vinuri pe care le-am degustat, se află în al doilea an de îmbuteliere, iar rose-ul Madmoazela se află în primul an. Favoritul meu este Sauvignonul Blanc, pe acela l-am cumpărat și pentru acasă. Este un vin răcoros, proaspăt, cu o explozie de arome vegetale de agrișe, ardei gras, urzică, dar și cu note de citrice, având o aciditate bună. El poate fi servit singur, dar și alături de salate, pește sau fructe de mare. În topul preferințelor urmează rose-ul Madmoazela, care este un vin rar, deoarece este obținut din struguri albi, Pinot Gris. Cel mai delicat vin din gama Gorgandin este Traminerul, care vine cu arome discrete de trandafiri și migdale. Poate fi asociat cu mâncăruri asiatice, condimentate, dar și lângă un platou cu brânzeturi. Rieslingul, Pinot Gris și Muscat Ottonel sunt deasemenea foarte gustoase, având personalități puternice.
—-Proprietarii domeniului viticol Apold, familia Barbu, organizează periodic degustări în diverse locații din Sibiu. Vinurile sunt completate cu platouri tradiționale, toate produsele fiind achiziționate de la producători locali, din satele din împrejurimile Sibiului, asa ca sunteti asteptati.

Un comentariu

  1. Buna ziua ,

    Apreciez munca depusă de dumneavoastră ,întâmplator am cunoscut-o pe doamna Agnes este într-adevăr o femeie formidabila ,dar nu înțeleg de ce un vin facut din rodul unei vite crescute in Transilvania …e denumit Madmoazela…!?( apropo in limba italiana nu se folosește ,,Z”)
    Încă o data apreciez munca depusă de dumneavoastră .
    Cu stima !
    Lucian Albu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *