….Nu puţini au fost cei care la plecarea mea spre #DWCC Logrono mi-au spus că am greşit locul, pentru ca Rioja ar fi patria vinurilor roşii spaniole. E adevărat. Roşiile sunt vedetele, însa aflaţi că şi oferta de albe este foarte generosă şi trebuie să amintesc doar cele mai importante soiuri albe: Viura (sau Macabeo), Tempranillo Blanco, Malvasia sau Garnacha Blanca, ca să enumăr doar o parte din ele. Dar cum la eveniment au participat (ca expozanți) mai multe crame din Spania și Portugalia, chiar m-am simţit în largul meu degustând vinuri din Galicia, Rueda, Penedes, La Mancha, Ribera del Duero, Navara şi desigur, Rioja, cât şi veselul vinho verde portughez.
….De unul, însă, m-am ataşat. Poate că testându-l mai des (zilnic de câteva ori) şi comparându-l cu restul albelor între ele, mi-a placut mai mult. Eticheta nu-ți zice mai nimic, culoarea e gălbui-verzuie și odata dat cu paharul pe la nas stârnește interesul. Multe fructe exotice dau senzația că seamănă cu un sauvignon blanc în stil „lume nouă” sau cu Sole-ul de la Recaș, destul de puternic în arome și provocator.
….În gură începe direct sec și-și modifică ușor gustul spre ceva dulceag, dar doar pentru puțin timp, când…pac! ..apar citricele și multe fructe tropicale care se așează în structura vinului care are bine dozat alcoolul. Aciditatea e cât trebuie și nimic nu e strident, ba chiar are și o ușoară catifelare plăcută. Armonios, destul de elegant și foarte potrivit cu tapas-urile locale. L-aș defini ca un vin extrem de prietenos, vioi și fresh, iar verile călduroase au un antidot: Albarino Pazo Senorans din Galicia, care se apropie binişor de 7 papioane. Recomand cu încredere acest vin.
….Așa că iubitorii de vinuri albe vor găsi oriunde în Spania variante pe placul lor, iar zona Rioja merită vizitată oricum. Anul viitor chiar vreau să revăd locurile.
….Saludos!
….RaSto
Niciun comentariu
Trackback-uri/Pingback-uri