Atelierele de miercuri

Scris la 17 iulie 2014 in Povesti despre vin | Un comentariu

De ceva vreme, în lumea vinului bucureștean a apărut un tandem. E vorba de un ciclu de evenimente care apar aproape lunar, cu scop declarat de a face cunoștință cu vinurile din lumea întreagă. Tandemul te plimbă prin tipuri și feluri de vin, prin diferite țări și ți se explică (uneori chiar de către producatori) povestea cramelor, a vinului, a etichetei și în tot timplul ăsta ți se servesc preparate în asociere cu fiecare vin. De obicei, miercurea.
Tandemul format din Vinul.ro și Vinimondo au avut o idee foarte bună, așa încât, la fiecare “atelier de vinuri” propus, întâlnești oameni cu adevarat pasionați de vinuri și destul de pretențioși cu gastronomia. Nici nu mai știu cate astfel de ediții au fost, dar mă pot număra printre fericiții participanți la trei dintre ele până acum. De fiecare dată, am reușit să-mi găsesc măcar două vinuri preferate (fie ele și roșii) din seturile de câte (minim) 6 în fiecare seara. Gastronomia de la Bonne Bouche sau Tasting Room by Ethic Wine, a reșit să se alăture mereu de noținua de “perfect match” cu vinuri propuse pentru studiu, atât la vinurile toscane, cât și la cele bordoleze sau napoletane (ultima dată).
Chiar miercurea asta am făcut cunoștință cu un Greco di Tufo foarte aproape de papilele mele. Se numește Novaserra 2011 și e produs de Mastroberardino, în apropiere de Napoli. În afară de Nino D’angelo cu melodia sa Senza giacca e cravatta, trebuie să recunosc faptul că stiam foarte puțin despre zonă, mai ales despre vinurile de acolo. Ei, uite așa am descoperit ca vinul ăsta care are un nas reținut, dar gasești ceva note de caise, pere și citrice. Atac aparent dulceag, aciditate ridicată, structură bună și mai ales mineralitate. Aici intervine partea gastronomică în mod covârșitor, unde creveții cu vin alb și tușa fină de usturoi a produs minuni.
Am pastrat din vin și l-am gasit lafel de bun și cu salmonul coulibiac. Adică, un foietaj cu somon, orez și spanac, ce reușea să dea și mai mare savoare vinului la care descopeream că e full body, dar și refreshing, chiar dacă l-as vedea mai potrivit pentru serile ceva mai racoroase pentru cele 13,5 % foarte bine integrate.
Am mai gustat și alte vinuri, dar cel descris mai su face parte din categoria: cu el nu dai greş.
Astfel de proiecte au nevoie de continuitate și de noi idei, pentru că oameni care să se bucure de un vinul bun începi să vezi din ce în ce mai mult, chiar dacă, aparent, întâlnindu-ne atât de des, pare că suntem în cerc închis.
Aștept cu nerăbdare următoarea călătorie în lumea vinului și a gastronomiei rafinate.
Până atunci,
Salute!
RaSto
foto by Marius Donici

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *