Caloian la Arbanasi

Scris la 21 iunie 2016 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-În week-end mi-am propus o scurtă excursie la două crame din Bulgaria. În drumul nostru, vineri seara ne-am oprit repede la Arbanasi și după o cină rapidă cu pârlinca included, pe răcoare, am deschis un vin din traistă: zinfandel Caloian.
—-Un apropiat al gazdei noastre, un bulgar de 60 de ani, ne-a întrebat de unde suntem și s-a mirat că bem un vin bulgăresc…. Kak taka? Când i-am spus că venim din România și vinul e tocmai din Oltenia profundă, s-a pus pe un zâmbet larg. Omul a început să ne vorbească într-o română din aduceri aminte, pentru că studiase un an la Iași și 6 la București arhitectura. Danko Dancev a dat să ne explice partea frumoasă a tinereții sale în căminele studențești până la absolvirea din 1980 și a insistat să ne pună la curent cu faptul că denumirea de Caloian este de proveniență bulgară. Am ascultat cu răbdare partea de istorie …. cu multe cuvinte italienești (Danko părăsind Bulgaria imediat după terminarea facultății, cutreierând mai multe țări). De obicei, arhitecții ar trebui să știe istorie, iar omul chiar le zicea bine, mai ales că eram la puțini kilometri de vechea capitală a celui de-al doilea țarat bulgar, în care Ivan Kaloian, a avut un rol important în istoria lor, dar și în cea religioasă.
—-Am dat-o și noi la întors că obiceiurile vechi românești de la nord de Dunăre, care au multe influențe balcanice… că Sărbătoarea Caloianului, că aducătorul ploii…. hop-țop și eticheta pe vin. Dă-i cu istoria, cu amintirile, cu vorba lungă, cu poveștile… cu un  vin de vară și nah… că s-a terminat sticla! Simplu, direct și vesel, așa cum trebuie să fie un vin vioi pe căldură, dar… ediție cam limitată. Cum se zice… să mai fi fost, dar arhitectul nostru a promis să ne invite la sfărșitul lui noiembrie, când e vinul lui gata, neapărat să-l vizităm.
—-Cum în același week-end relațiile dintre președinții noștri sufereau o sincopă pe motiv de nimicuri cu NATO, m-am gândit să salvez situația diplomatică promițând că revenim. La urma urmei, e un loc unde tot mai mulți români serbează des Ziua noastră Națională.
—-Nazdrave! RaSto

Niciun comentariu

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. In vizita la Midamidare Estate » Povești cu vin - [...] insa de a lega vizita la Midalidare de alte popasuri la doua obiective de interes din tara vecina: Arbanasi…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori