Concursul de Vinuri Rose editia a 11-a

Scris la 31 august 2023 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Binestiut ca acest concurs este sustinut de fiecare data pe 14 mai, a ajuns la cea de a 11-a editie. El, de fapt, a inceput la sfarsitul lui februarie, cu prima preselectie de vinurilor nearomate. Insa, e bine sa reamintesc regulile concursului: vinuri rose din ultima recolta (2022), seci (conform declaratiilor producatorilor), cu pret de raft intre 20 si 70 de lei (cu TVA). Doar vinuri romanesti, in doua sectiuni: nearomate si aromate.
—-Sectiunea celor aromate (Busuioaca) lucrurile au fost departajate direct in finala din 14 mai, iar cele 3 vinuri au fost:
—-Locul 1 – Diamond Selection/ Domeniile Averesti, Locul 2 – Rasarit / Crama De Matei, Locul 3 – C’est Soir / Crama Hermeziu.
—-Felicitari celor de la Averesti, premiul revenind dupa o pauza de un an.

—-La sectiunea nearomatelor, lucrurile n-au mai fost simple. Am apelat si in acest an la preselectii. Cartierul general al preselectiilor – La Mama Clubul Taranului Roman.

—-Au fost 4 runde de preselectii si care au reunit cei mai buni degustatori disponibili la datala fixate. Minim 12 jurati de fiecare data. Au fost testate (in total) 68 de vinuri, din care am decis (pentru aceasta editie) sa calificam 14 in loc de 16 (fata de anii trecuti) pentru a scurta putin concursul si pentru ca preselectiile sa capete o importanta si mai mare.

—-Nu au fost 16 in finala din 14 mai, pentru ca pe ultimul loc calificabil (cu 85.73 puncte) s-au numarat 4 vinuri, astfel incat am fost nevoiti sa calificam 15 vinuri. Totusi, in turul 2, urmau sa se doar 7, conform noului regulament.

—-Iata vinurile participante in primul tur:
—-Sole Rose – Recas, Nativus -Domeniile Averesti, Nedeea – Domaine Vinarte, Caloian – Crama Oprisor, Promessa – A. Visinescu, Anno 5 Francesca – Licorna, Caii Letea Vol. II – Via Viticola Sarica Niculitel, Jiana- Crama Oprisor, Saac – Domeniile Urlati, Secrets – Crama Pandora, Traviata – Crama Bratu, Reveria – Crama Strunga, Sur Mer – Rasova, Rose Cab.Sauvignon – Domeniile Blaga, Mon Rose – Crama Pandora.

—-Dupa cum se vede, au fost crame ce au avut cate doua vinuri in finala, conform punctajelor din preselectii, lucru permis de regulament incepand de anul trecut.
—-Cele 15 vinuri au fost evaluate de 3 comisii a cate 6 jurati. Doi dintre jurati au fost invitati din Polonia – Ania Smolec si din Olanda – Yvonne Zohar, ambele cu multe jurizari in concursuri internationale.
—-Dupa primul tur, s-au facut traditionalele pariuri pe proba castigatoare. Proba cu nr. 3 – cea castigatoare Nedeea Rose,  a fost indicata de 3 participanti: Yvonne Zohar, Radu Rizescu si Catalin Mahu. Fler, inspiratie, experienta… Felicitari! Intreaga suma stransa a ajuns la Asociatia Blessing Hearts.
—-Favoritele mele, Sur Mer si Jiana, nu s-au regasit pe podium, insa, ma declar foarte multumit si cu rezultatul podiumului:
—-Locul 1 Nedeea / Domanie Vinarte,
—-Locul 2 MonRose / Crama Pandora,
—-Locul 3 Reveria / Crama Strunga.
—-Felicit toate echipele cramelor de pe podium, toate cramele participante, pe cele calificate in primul rand si o mentiune speciala pentru cele care au reusit sa califice doua vinuri in finala.
—-Premiantele celor doua sectiuni au fost facute cunoscute in cadrul RoWine la finalul concursului.
Cateva concluzii de final:

  • Vinurile de pe podium sunt facute toate din soiuri romanesti – o premiera, care ma bucura;
  • Cramele consecrate in vinuri rose de foarte buna calitate in anii trecuti, n-au mai confirmat;
  • Dobrogea, una din regiunile din care mereu proveneanu vinuri rose excelente, n-a mai fost in prim plan;
  • Diversele dificultati din 2022 s-au regasit in numarul mai mic de vinuri ajunse in preselectii (criza sticlelor, comenzi intarziate pentru etichete, etc). De obicei, aveam minim 75 vinuri in preselectii.
  • Notorietatea concursului este in crestere, iar in ciuda premiilor simbolice, cramele mici doresc sa-si masoare puterile cu granzii;

—-Nu trebuie incheiat fara a multumi (niciodata indeajuns) celor care au sprijinit aceasta editie si care aproape an de an se regasesc in panoplia sustinatorilor de nadejde:  Carrefour Romania, Dagmar – distributie bauturi, Media Sat, Da Bacco, Romanian Drink Service, Carpathian Springs – Aqua Carpatica.
—-La acestia se adauga si partenerii si prietenii concursului: WineBook, VINARIUM, Haier, Blessing Hearts, FlexoEtichete, RoWine, La Mama si, desigur, vinul.ro – partener media, ca de fiecare data.
—-Editia a 11-a, organizata de Winelover Romania, s-a bucurat de ajutorul colegilor din asociatie si le multumesc mult pentru timpul si efortul dedicat: Anca Lupusavei, Gabriel Ciuraru si Ioanei Andronic. Lor li se adauga Alex Lotreanu si Alex Stoenescu, cei care au asigurat suportul logistic intregului parcurs al concursului.
—-Sa ne revedem “rose” cu bine anul viitor, dar pe 13 mai 2024, cu o zi mai devreme.
—-Pink your day, every day!
—-Noroc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *