Moldova, vinul și unirea

Scris la 27 martie 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Vineri 13 martie, sfidând superstițiile, am adunat (mai în glumă, mai în serios) adevărați patrioți români și ne-am îmbarcat să degustăm vinuri moldovenești la Vatra Neamului în Balotești.
Sub emblema Degustă Moldova, Vlad Dumbrăveanu ne-a propus vinuri de la Charteau Vartely. Pe cele mai multe le știam din vizita de anul trecut, însă n-aș fi refuzat reîntâlnirea. Cei 25 de participanți ne-am năpustit asupra plăcintelor cu cartofi, carne și varză și nu ne-am liniștit până nu a apărut primul vin Fetească Regală 2014 din gama D’Or, în hăinuțe noi față de ceea ce văzusem eu la Orhei. După a doua gură, am început să ne uităm unii la alții și dădeam mai toți din cap în semn că ne place. Când am auzit și prețul… s-a terminat vinul în 5 minute, iar pentru acasă s-au comandat 2 cutii.
Chardonnay-ul din aceeași gamă nu a fost pe gustul meu, însă, cel cu emblema Taraboste a fost chiar plăcut. Fără să am o mare experiență în degustarea de Chablis-uri, vinul ăsta (din recolta 2012) se apropie de vinurile din nordul Burgundiei degustate de mine, mai ales că tonul de baric e extrem de discret. La impresia finală (+7 papioane) a contribuit, desigur, puiul cu smântână în bolurile mici de pământ care au sporit savoarea vinului.
La vinurile roșii din gama D’Or invitații s-au dezlănțuit…pentru că Vlad a pus la bătaie un Merlot mai special (ce are un stil aparte, cu mici note oxidative- semnătura enologului), apoi un cupaj de Rară Neagră, Merlot și Syrah. Au început discuțiile, aprecierile, controversele, punctajele… o adevărată dezbatere. Asta până au sosit cotletele de miel și restul “asezonării” cu cu cărniță. A revenit liniștea, ușoarele murmure de satisfacție gourmet avea să se audă de-a lungul mesei și vinurile au tot curs.
Înainte de final a sosit perla cramei Chateau Vartely… Cabernet Sauvignon Taraboste (2011). Aici lucrurile au început să se complice. Iubitorii, dar mai ales cunoscătorii soiului au început să-i ceară tipicitatea, să-l “caute” la tanini, să-l zgâlțâie de alcool… Reacția de pe la mijlocul mesei fiind cea mai apropiată de ce-am găsit toți la acest vin: nu știu cât cabernet e în el, dar pare a fi mai mult un foarte reușit blend de Bordeaux, având toate calitățile zonei. Cunoscătorii și iubitorii vinurilor de Bdx din blogosfera cu vinuri ar merita să-l încerce și să-și dea cu părerea. Până atunci, eu l-am urcat la aproape 7,5 papioane și m-aș reîntâlni oricând cu plăcere cu acest Taraboste.
Și uite-așa am mai făcut un pas către unire, încheind o seară interesantă, fiecare cu vinurile preferate la subraț și veseli de participarea la un eveniment istoric.
Cu bine,
RaSto

{lang: 'ro'}

Niciun comentariu

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Somonnay » Povești cu vin - [...] intotdeauna iau like-uri cand apar pe Facebook. Si chiar au iesit gustosi. –-Experienta de data trecuta zice ca ...

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bloguri, Bloggeri si Cititori