“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe George Ignat. Familiarizat cu limba franceză si cu poveştile despre vin ale Franţei, George Ignat (aka George Wine) se considera mai mult decât un oenofil, devenind somelier şi fiind implicat în industria de profil de la noi, promovând mai multe crame. De formaţie este inginer şi a condus o firma de construcţii şi design din zona sticlei arhitecturale.
—–Tokay, Tokaj sau Tokaji . Toate variantele sunt corecte, iar regiunea face parte din anul 2002 din Patrimoniul Mondial UNESCO.(UNESCO World Heritage ).
—-De multa vreme imi doream sa vizitez regiunea Tokay, perla vinurilor din Ungaria. Mi-a fost destul de greu sa ma decid ce anume sa vizitez, asa ca am luat-o temeinic, inginereste. Am studiat: Crama anului in Ungaria, un top din 2001 pana-n zilele noastre, am citit “ Vinurile Unguresti “ / A tasting Trip to the New Old World, “Hoteluri Castel“ din Ungaria, apoi relatarile unei frantuzoaice….si m-am hotarat: Grof Degenfeld si Disznoko Vineyard Estate Winery, in primul rand, apoi om mai vedea !
—-Primul episod: Degenfeld. Un domeniu administrat de Contesa Maria Degenfeld, care detine si Castelul Degenfeld – o proprietate superba, un hotel de 4*, camerele fiind dotate cu mobilier stil empire (110 euro/camera ), salon, biblioteca, restaurant elegant pe masura, wine shop si sali de degustare. Este situat intr-un parc imens, bine intretinut, cu o piscina exterioara tentanta, spa & wellness, si, in imediata apropiere, se afla crama si viile.
—-Crama detine 100 ha de vie, in inima regiunii viticole Tokaj-Hegyalja. 35 ha sunt cultivate bio ( organic farm ) si exploatate de crama, iar 65 ha sunt date in arenda. Si cum lumea-i mica, parintii (contele Sandor Degenfeld si contesa Agnes Bethlen) contesei Maria Degenfeld s-au nascut la Cluj si au emigrat in Germania in 1964. Maria s-a casatorit cu un mare industrias neamt dr. Thomas Lindner.
—-Dupa anii 1990 si-a recuperat proprietatea din Tarcal, a inceput reconstructia si renovarea domeniului. Castelul este refacut pe structura vechii scoli.
—-In 1996 primul oenolog a fost Demeter Zoltan, un tanar care, la 30 de ani, dupa un stagiu in Napa la “ Stag’s Leap Winery “, a revolutionat vinurile din Tokay si a ajutat-o pe Maria Degenfeld la constructia cramei si la plantarea vitei de vie. Din 2008 produce vinuri ce-i poarta numele, avand propria vie. El si Istvan Szepsy au creat cramele de pionieriat, cele mai faimoase, in noua era a vinurilor de Tokay.
—-Vinurile degustate au fost create de Vivien Ujvari, si ea cu stagii in Napa Valley, Noua Zeelanda, Australia. A parasit in decembrie 2015 Degenfeld, dupa 3 ani.
—-Am avut programata o degustare cu sommelier si am primit fise de degustare pentru de 6 vinuri ( 13 Euro ). Dupa vizitarea cramei si povestea domeniului, am ales vinurile din lista de vinuri, acestea fiindu-ne prezentate de Gregor intr-o engleza curata si fluenta.
1.Tokaji Zomborka Furmint 2015. Olfactiv : note de lemn cu anason si menta, pere, caise și vanilie. Corpolent, complex cu aciditate atractiva, taninuri încordate, plastilină și caise. Postgust lung și o mulțime de promisiuni.
2.Tokaji Harslevelu 2015. Fructe bine coapte, flori și mirodenii dulci la primul nas. Destul de corpolent, aciditate medie. Gustativ : condimente orientale, fructe citrice, tutun și mere. Aciditatea se simte mai puternic pe final.
3.Tokaji Muscat Blanc 2015. Olfactiv : coacăze, banane verzi și flori albe. Curat, elegant, crocant, proaspăt , cu arome în principal de flori albe și fructe citrice. Ușor de băut, vin tânăr.
4.Tokaji Szamorodni 2013. Poate fi sec sau dulce, cu sau fara Botrytis. Olfactiv : note de fructe galbene: caise bine coapte, piersici, pepene galben, iar pe final nuante de vanilie si litchi.
5.Tokaji Sweet Furmint 2013. Olfactiv : note de Furmint, un pic de miere, piersici, ananas. Aciditate vibrantă plină de viață si cu o structură lejera, fructe uscate și citrice. Elegant, curat și foarte lung pe final.
6.Tokaji Aszu 6 puttonyos 2008. Arome caracteristice Botrytis-ului, piersici coapte, caise uscate, anason, menta, fructe citrice, cuisoare. Corpolent cu aciditate buna, echilibrat și taninuri minunati. Gustativ este oglinda aromelor olfactive. Post gust lung, lung .” Un vin de garde” cum spun francezii.
—-Am ramas foarte placut impresionat de Furmint si Harslevelu. Cu vinurile dulci am avut prima intalnire serioasa in 2014, la salonul ROvinHUd, la un masterclass sustinut de Agnes Nemeth, redactor sef al revistei maghiare VinCE si coordonatoarea festivalului cu acelasi nume de la Budapesta.
—-O experienta de neuitat si de repetat. Masa de pranz a urmat degustarii. Cum se poate manca la “chateau “ ? Perfect… mai mult ca perfect !? M-am gandit la Queen : “ A day at the races “ …nu …. “ A night at the opera “….
Eram dejà cu gandul la piscina….
2 comentarii
Trackback-uri/Pingback-uri
- Popas in Tokay. Episod 2 » Povești cu vin - [...] şi design din zona sticlei arhitecturale. –-Dupa vizita la Grof Degenfeld Winery (din primul episod), a urmat vizita la…
Frumos! Mi-ai facut o pofta nebuna! Trebuie sa deschid o sticla de Tokaji Aszu 😉
pune si paine…