Poveștile Bucătăriei Românești -Episodul 4 – Midii la cuptor

Scris la 31 mai 2014 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Ce ne spune Radu Anton Roman despre aceasta rețetă?
….Mănâncă şi românii scoici, dar numai ca o joacă exotică de vacanţă intelectuală la mare (deși, la Palanca, pe Sabar, am găsit niște țigani dâmbovițeni care scormoneau mâlul după acele scoici mari, ovale, de apă dulce, pe care le fierbeau și le mâncau cu mămăligă și mujdei!)
Rețeta originală: 1 sac de midii (ca să iasă o crăticioară de cărniță) foarte, foarte proaspete, atunci smulse de pe stânci, o ceapă, un pahar de untdelemn, o ceașcă de orez, un pahar de bulion roșii, sare și piper. Se opăresc midiile, ca să se deschidă, se scoate carnea, se curăță de piciorușul vegetal și nisipos, se lasă într-un vas, să aștepte. Se pune ceapa la rumenit în ulei, se adaugă orezul, se călește puțin 4-5 minute. Se pun midiile, se adaugă și bulionul, sare, piper și încă o ceașcă de apă; se amestecă și se dă la cuptor o jumătate de oră.
….M-am conformat întocmai celor scrise de Radu Anton Roman în Poveștile Bucătăriei Românești și-am dat o fugă la malul mării de lângă Chitila (adică, la Carrefour), de unde am desprins midiile de stâncile de gheață din cuvă, unde mi-au cântărit vreo doi săculeți de 1,65 kile, proveniți de la L’Acquachiara. De-aici încolo, numai voința Domnului, priceperea Chef Make și sfaturile mele inspirate au făcut să iasă ceva gustos pentru foamea de dupăamiază. Pentru toată sclifosenia de mâncare am venit cu îmbunătățiri: doi căţei de usturoi, un ardei iute mic  tocat (sau ciuşcă, ca să fiu în ton cu dobrogenii), un strop de lămâie stoarsă și o juma de pahar de vin roze de la M1.Crama Atelier, roze din fetească neagră Arezan, ca să nu ieșim din incintă.
….Și zic să poposim puțin la vin, pentru că aveam de sărbătorit culesul cireșelor din curte. Producție record de când l-am plantat: peste 60 de cireşe! Rozeul Arezan din recolta lui 2013, e unul din vinurile roze românești care mi-a plăcut. La Centura Roze de anul ăsta s-a clasat în primele 6 vinuri, iar principalele sale calități le-aș scoate în evidență cam așa: culoare vioaie, frumoasă, destul de proeminentă de sirop de cireșe și zmeură. Foarte îmbietor ca arome, pentru că simți zmeura, capșuna și tenta de cireșe cu amestec de multe citrice coapte. Cum se simte gustativ în combinația cu picanterii mediteraneene? Pfaaii… Orice reclamă la McDonald’s ar păli! Ce bine-i stă cu aciditatea asta măricică, iar dacă restul de zahăr e de numai 2,4 g/litru, se descurcă pozitiv la pairing cu iuțeli. De alcool nu mai zic nimic, pentru că are doar 14,4 % și e pe nicăieri, adică perfect integrat. Eu cred că ceva ani în urmă, Radu Anton Roman și Razvan Macici s-au vorbit ei într-un fel… că prea bine s-au potrivit midiile cu rozeul din fetească neagră, pentru că ce-a fost la gura mea, mi-e rușine să scriu. Minim 7 din max. 8 papioane.
….Hai, că nu mai insist cu detalii, dar dacă știe cineva adresa lui Gordon (Ramsay, desigur), anunțați-mă, că vreau să-i dau un sfat!
….Poftă bună,
….RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bloguri, Bloggeri si Cititori