….Zghihara de Huși e cunoscută printre iubitorii de vin din România, însă, probabil că cea de la Crama Averești mai puțin. Încă de la GoodWine-ul din noiembrie 2012 și mai apoi, la Provino Iași, am tot degustat vinul făcut la Averești, mai ales că nu seamănă deloc cu cel făcut la Casa de Vinuri Huși.
….Să începem cu începutul ! Zghihara făcută la Averești, cea din 2011 are o sticlă elegantă și sobră. Cam prea sobră pentru ceea ce urmează să reprezinte vinul, de fapt. Licoarea are o culoare interesantă, de un galben pai frumos și un nas elegant, de fructe coapte, preponderant citrice și accente tari de grapefruit. Cu cât agit paharul mai mult, îmi tot spun că urmează să beau o fetească, mai ales din cauza mirosului floral de primavară. Gustul începe cu tente de acrișor combinat cu dulce amestecat, cu aciditate reținută, dar totul foarte floral si zglobiu. Daca Radu Anton Roman ar fi trăit și băut vinul ăsta, sunt convins că ar fi descris cu termeni expansivi și cu gesturi largi fiecare mireasmă și sorbitură. Neavând atâta experiență și notorietate, mă limitez la a completa că prospețimea și alcoolul (12,5%) se combină fericit. Zghihara asta e ușor perversă, pentru că-ți șopteste la papile tot felul de ghidușii și vorba aia, moldovencele-s frumoase.
….La cele două evenimente am vorbit mult cu dl. Claudiu Crețu – creatorul vinurilor de la Averești și am văzut cu căt patos și dedicare vorbea de fiecare vin făcut, de fiecare an diferit din punct de vedere climatic și de problemele întâmpinate. Și toate astea se văd la vinul ăsta, pentru că a ieșit ceva plăcut și elegant. A reușit să scoată de sub praful anilor un soi de care lumea începea să uite, iar prețul este surprinzător (cumpărat de la Provino cu vreo 17 lei sticla).
….Eu recomand acest vin pentru serile de primavară caldă și nu numai. Iar Zghihara de Averești 2012, vă asigur, ca va fi o și mai mare surpriză.
….RaSto
6 comentarii
Trackback-uri/Pingback-uri
- Acolo… la Averești » Povești cu vin - [...] ospitalitate, dar mai ales prieteni. –-Cât despre vinul meu de vară… lucrurile sunt clare. –-RaSto {lang: [...]
Intrebarea ramane…care an? DIn cate stiu eu, daca ai DOC si minim 85% din soiul/anul respectiv, trebuie trecut anul. Mi-ar placea sa stiu ce si cum.
Scriu sin ce-am retinut de la Claudiu Cretu. Ce-am gustat la GW era 2011. La Provino tot din 2011, dar dintr-o sticla neetichetata am gustat 2012 si era ceva mai fin si mai putin acid.
Anul, in etichetarea vinurilor , este facultativ !!! Legea 244 republicata, cu normele aferente.
Am testat si Zghihara 2012 si e foarte foarte foarte buna.
Ca si vinul fin, deveniti mai bun o data cu anii. La multi ani!
Multumesc, Alex!